CLAUDIU MUNTEANU-JIPESCU, PARTENER DENTONS: "Cererea pentru proiecte de energie regenerabilă este la un nivel foarte ridicat"

M.G.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 11 februarie 2022

"Cererea pentru proiecte de energie regenerabilă este la un nivel foarte ridicat"

"Avem o situaţie extrem de complicată în piaţa de energie, unde o bună parte din industrie spune că ori trece în «stand-by» ori se declară în insolvenţă", spune reprezentantul Dentons

Piaţa românească înregistrează o creştere semnificativă a interesului investitorilor pentru proiecte de capacităţi în energie regenerabilă, a afirmat, ieri, Claudiu Munteanu-Jipescu, partener Dentons România şi coordonatorul practicii Energie din cadrul firmei de avocatură. Potrivit acestuia, piaţa se transformă dintr-o piaţă a investitorilor într-o piaţă a vânzătorilor. În ceea ce priveşte piaţa de energie, acesta subliniază că situaţia este foarte complicată având în vedere poziţia în care se regăsesc marii consumatori industriali din ţara noastră şi faptul că furnizorii nu îşi primesc banii în timp util de la autorităţi pentru compensarea facturilor.

Reprezentantul Dentons a afirmat: "Avem o creştere semnificativă a interesului investitorilor în proiecte noi de energie verde, greenfield în mare parte, dar se caută şi proiecte operaţionale. Aspectul interesant este că piaţa se transformă dintr-o piaţă a investitorilor într-o piaţă a vânzătorilor. Deci ne confruntăm în ultimul timp cu o cerere imensă şi cu o ofertă foarte scăzută de proiecte. (...) De multe ori suntem abordaţi de investitori care ne solicită să le facem rost de oferte. (...) Avem mulţi cumpărători, problema este că nu găsesc ceea ce numesc ei proiecte cu valoare adăugată. Sunt mulţi antreprenori români care prezintă proiecte, dar când ne uităm atent şi în detaliu la ele descoperim multe defecte. Cu asta ne confruntăm în general în economia locală, se întâmplă chiar şi în cazul unor business-uri mature. Când ai un investitor sofisticat care se uită atent imaginea este puţin diferită. Revenind la energie verde, aceasta este schimbarea pe care o vedem acum. (...) Este o penurie de proiecte, de teren disponibil, iar cu toate acestea cererea e la un nivel foarte ridicat ceea ce înseamnă că investitorii caută proiecte. Arată ca un angajament puternic pe termen lung, ca cel pe care l-am mai văzut în 2007-2008, în precedentul val pentru energie regenerabilă".

Jinpescu a precizat că se caută atât proiecte de panouri fotovoltaice, cât şi proiecte de capacităţi în energia eoliană.

"Mai mult fotovoltaic, dar se ţintesc proiecte mari. Avem de exemplu din ce în ce mai multe cereri de proiecte care depăşesc 100 de MW, fotovoltaic. Dar avem de asemenea vânzători care vin cu ele şi le pun pe masă - 200 de MW de exemplu -, dar apoi suntem puţin reticenţi pentru că în România obţinerea unei suprafeţe de teren pentru un proiect mare reprezintă o problemă. Avem suprafeţe de teren, dar sunt multe obstacole (scoaterea terenului din circuitul agricol de exemplu - n.r.) Pe regenerabile avem mai puţin problema cu vânzarea pentru că investitorii nu cumpără teren, îi interesează doar dreptul de construire. Proprietarul deci poate rămâne cu proprietatea, e nevoie doar de o superficie", a afirmat Claudiu Munteanu-Jipescu.

Potrivit acestuia, cererea foarte ridicată din ţara noastră pentru proiecte în regenerabil vine pe fondul Green Deal-ului european: "În 2013 guvernul a avut această politică în care a tăiat parte din subvenţii, iar reputaţia noastră pe piaţă a scăzut foarte mult şi foarte jos. Cu toate acestea, pentru că UE a avut un angajament puternic în această direcţie, atunci investitorii au început încet-încet să revină".

Jipescu a mai precizat că, în prezent, consumatorii industriali de dimensiuni mari se confruntă cu probleme importante având în vedere situaţia preţurilor la energie electrică. Conform oficialului firmei de avocatură, marii consumatori au început să-şi caute furnizori noi în condiţiile în care le-au fost denunţate contractele de furnizare.

"Dacă au teren disponibil vor să-şi pună propria capacitate pe panouri fotovoltaice sau propria centrală. Este o chestie numită «direct-line» şi care era greu de obţinut înainte, era complicat şi cu conectarea la reţea. Acum se accelerează chestiile acestea pentru că preţul energiei nu va mai reveni la ce era înainte. Consumatorii industriali se confruntă cu mai multe probleme. Avem fenomenul furnizorului: marii consumatori au contracte pe câţiva ani de furnizare, contracte care în acest moment încep să fie denunţate de furnizori - care intră în default în mod intenţionat pentru că cu toate despăgubirile pe care le plăteşte iese mai ieftin. Consumatorul face plângere la ANRE, care a reacţionat într-un târziu. Pe de altă parte traderul sau furnizorul zice «ok, luaţi-mi licenţa că oricum intru în faliment dacă o mai ţinem aşa». Deci avem o situaţie extrem de complicată şi o bună parte din industrie care spune că ori trece în «stand-by» ori închide, sau mă rog se declară în insolvenţă. De aici modificările legislative cu guvernul încercând să susţină şi non-casnicii", a explicat Jipescu.

Acesta a mai afirmat că problema este la aplicabilitatea legii de compensare, iar furnizorii au ajuns acum "să facă coadă la instituţiile de credit ca să-şi poată finanţa gap-ul pentru că nu primesc banii în timp util" de la stat.

"Iarăşi avem cereri de mari consumatori care caută să-şi schimbe furnizorul, se îndreaptă spre «large utilities» sperând într-o mai mare stabilitate. «Large utilities» au însă şi ele mari probleme, nu numai la nivel românesc ci la nivel european. (...) Avem un val de potenţiale litigii. Unele au început şi altele vor începe cu siguranţă pentru că nu se poate ajunge la niciun compromis în momentul în care avem preţurile unde le avem şi te trezeşti cu o factură triplă. Este foarte greu să obţii (un compromis). Deci da, va creşte numărul de litigii. Problema cu litigiile este că sunt extrem de păguboase din punct de vedere economic pentru că durează ani de zile", a mai spus reprezentantul Dentons.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb