"Clienţii noştri au beneficiat de o creştere medie a volumului de producţie de 20% în 3-4 luni, cu aceleaşi resurse umane şi materiale"

A consemnat George Marinescu
Ziarul BURSA #Companii / 12 iulie

"Clienţii noştri au beneficiat de o creştere medie a volumului de producţie de 20% în 3-4 luni, cu aceleaşi resurse umane şi materiale"

(Interviu cu Adrian Oprea, Senior Consultant la Avo Lean Consulting)

Creşterea eficienţei operaţionale şi optimizarea proceselor de lucru reprezintă elemente primordiale pentru ca o companie să poată obţine profit şi chiar să îşi majoreze substanţial profitul înregistrat în anumite momente, susţine Adrian Oprea, Senior Consultant la AVO Lean Consulting SRL, care ne-a spus, într-un interviu, că managementul producţiei este esenţial pentru activitatea oricărui agent economic. Din acest punct de vedere, soluţiile oferite de Avo Lean Consulting sunt cuantificate de clienţi rapid, după numai un trimestru de implementare.

Reporter: Eficienţă şi eficacitate sunt ideile principale care vă ghidează activitatea. La ce se referă acestea?

Adrian Oprea: Într-adevăr, eficienţa şi eficacitatea sunt liniile directoare pe care le urmez pentru a-mi ajuta clienţii. Eficienţa în­seamnă să fac mai repede şi mai bine. Când fac "mai repede" produc mai mult în unitatea de timp şi rezultă costuri mai mici, pe produs, cu forţa de muncă, cu energia, etc. "Mai bine" înseamnă îmbunătăţirea calităţii, ceea ce conduce la un consum mai mic de materiale (eliminăm rebuturile) şi reducem cos­turile cu forţa de muncă prin eliminarea reparaţiilor. De multe ori aud că "ori facem producţie, ori calitate" şi este nevoie de mult timp pentru a schimba această abordare; nu se poate face producţie fără calitate. Ordinea firească pentru a îmbunătăţi eficienţa este îmbunătăţirea calităţii (mai bine) şi apoi să văd cum pot face mai repede păstrând acelaşi nivel de calitate. Eficacitatea înseamnă să fac ceea ce trebuie. Pentru a fi eficace trebuie să înţelegi care este produsul pe care-l oferi şi să concentrezi marketingul şi businessul pe acel produs. Pare evident, dar am întâlnit multe firme care fac "producţie" după desenele trimise de client şi, uneori, cu materialele trimise de client; aceasta înseamnă o activitate de servicii prestate pentru client. Pe scurt, eficacitatea răspunde la întrebarea "Ce trebuie să fac", iar eficienţa răspunde la întrebarea "Cum trebuie să fac mai repede şi mai bine". Din păcate, am văzut de multe ori abordarea doar pe eficienţă, fără a se ţine cont de eficacitate. Cum ar fi ca o firmă care produce pantofi să scoa­tă operatori din producţie pentru a repara gardul? Poate fi eficient, dar nu este eficace.

Reporter: Managementul producţiei este strâns legat de resurse, dar şi de lanţurile de aprovizionare. Cum reuşiţi să puneţi la un loc eficient resursele financiare, resursele materiale, capitalul uman şi lanţurile de aprovizionare?

Adrian Oprea: Echipa noastră începe analiza cu clienţii şi realizăm legături de dependenţă între clienţi - producţie - aprovizionare. Legăturile create în acest lanţ ajută la reacţia rapidă atunci când se întâmplă o variaţie în piaţă (creşterea preţului materialelor, variaţii în cererea clienţilor, stocuri prea mari sau prea mici etc.). Acest flux este ca un râu care începe cu capitalul uman, maşini/utilaje, aprovizionarea cu energie, consumabile. Râul creşte când primeşte materiale de la un furnizor, le prelucrăm şi le trimitem la un furnizor extern pentru alte operaţii, le primim înapoi cu o valoare mai mare, primim alte componente de la alt furnizor, şi aşa mai departe până livrăm la clienţi. Râul acesta, pornit de la un firicel, creşte, se lărgeşte şi se adânceşte, iar volumul râului reprezintă cheltuielile. Cu cât râul este mai larg şi mai adânc, cu atât cheltuielile sunt mai mari. Să presupunem că livrăm zilnic la clienţi marfă de 100 de euro; este ilogic să avem în depozite materie primă de 10.000 de euro. Şi totuşi se întâmplă! Se întâmplă, în primul rând datorită riscurilor pe care le acoperă (defecţiuni ale maşinilor, risc de aprovizionare) şi în al doilea rând datorită design-ului lanţului client-producţie-aprovizionare, design care permite acumularea de pierderi. Considerăm capitalul uman ca o resursă, un cost fix care nu depinde de fluctuaţiile temporare ale comenzilor, din acest motiv nu l-am inclus în lanţul de mai sus.

Reporter: Cât poate susţine producţia unei companii activităţi fără valoare adăugată?

Adrian Oprea: Estimarea colegilor mei şi a mea este că în zona operaţională a unei companii sunt între 20% şi 40% activităţi fără valoare adăugată. Aceste activităţi sunt ca bulgărele de zăpadă: pe măsură ce trece timpul, se măresc. Cât pot fi susţinute depinde de managementul şi acţionarii companiei.

Reporter: Ce soluţii oferiţi clienţilor dumneavoastră?

Adrian Oprea: Echipa noastră oferă soluţii pentru creşterea eficienţei operaţionale cum ar fi organizarea fluxului de producţie, îmbunătăţirea calităţii (reducerea rebuturilor, reducerea reparaţiilor), creşterea timpului operaţional de lucru prin reducerea downtime (îmbunătăţrea mentenanţei) şi a timpilor de schimbare de produs (SMED). Totodată, analizăm fluxurile de aprovizionare şi furnizorii clienţilor noştri pentru a ne asigura că şi aceştia produc eficient. Rezultatele directe ale soluţiilor oferite se văd în creşterea eficienţei şi apar într-un timp scurt de 3-4 luni. Clienţii noştri au beneficiat de o creştere medie a volumului de producţie de 20% în 3-4 luni, cu aceleaşi resurse umane şi materiale, fără alte investiţii. Doar prin optimizarea proceselor de lucru. Rezultatele indirecte se reflectă în îmbunătăţirea condiţiilor de lucru, care conduce la reducerea fluctuaţiei de personal.

Reporter: Ce impact poate avea asupra soluţiilor respective fluctuaţia de personal sau tensionarea pieţei muncii sau distorsiunile din lanţurile de aprovizionare? Oferiţi în acest caz clienţilor dumneavoas­tră soluţii de back-up?

Adrian Oprea: Cum spuneam mai devreme, soluţiile pe care le oferim au ca rezultat reducerea fluctuaţiei de personal. O problemă de care ne lovim când începem colaborarea cu un client, este că oamenii cred că o să-i punem să lucreze mai mult; nu este aşa. Un om poate lucra cu maxim 5% mai mult, dar oboseşte şi pleacă. Este o cauză a fluctuaţiei de personal. În schimb, prin îmbunătăţirea procesului se obţine o creştere de 15-20% într-un timp scurt. Colegii mei, specialişti în supply-chain, analizează riscurile din lanţul de aprovizionare şi oferă soluţii pentru aceste potenţiale riscuri.

Reporter: În crearea soluţiilor oferite fiecărui client cum analizaţi indicatorii pe care îi urmăriţi? Poate juca un rol important Inteligenţa Artificială în acest proces?

Adrian Oprea: Analiza indicatorilor o facem formal în cadrul întâlnirilor (de obicei săptămânale) şi informal zilnic, cu fiecare manager responsabil. Până acum nu am folosit Inteligenţa Artificială, dar este o idee bună. De curând am început colaborarea cu o firmă IT pentru dezvoltarea unui software pentru mentenanţă şi vom extinde colaborarea pentru IA. Mulţumesc pentru idee.

Reporter: Cum se împacă soluţiile oferite cu impredictibilitatea cadrului legislativ fiscal, care în ultimii ani tinde la impozitarea consistentă a profitului companiilor?

Adrian Oprea: Noi oferim soluţii pentru creşterea profitului operaţional. Nu suntem specialişti în fiscalitate. Credem că scopul fiecărei companii este să facă profit, şi ne ajutăm clienţii să crească marja de profit. Cel mai mic impozit pe profit este zero, dacă compania are pierdere, ceea ce este în contradicţie cu scopul unei companii.

Reporter: Vă mulţumim!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb