CLINICĂ LOCALĂ VERSUS CLINICĂ DIN STRĂINĂTATE Carmen Ganea: "Clinicile de reproducere asistată de la noi se axează pe aspectul financiar, nu pe pacient"

A consemnat Larisa Bănică
Ziarul BURSA #Miscellanea / 13 octombrie 2016

Carmen Ganea: "Clinicile de reproducere asistată de la noi se axează pe aspectul financiar, nu pe pacient"

Experienţa din România: "M-au dus la demisol, să plâng acolo, ca să nu deranjez"

Carmen Ganea este o mămică de gemeni - un băiat şi o fată, de un an şi şase luni. Ani de zile, Carmen a trecut printr-o adevărată dramă până a reuşit să-şi împlinească visul de a deveni mamă. A început lupta cu infertilitatea în 2011 şi a făcut prima procedură de fertilizare in vitro un an mai târziu. A făcut mai multe proceduri, la diferite clinici de renume din Bucureşti şi din ţară, dar fără să obţină rezultatul dorit. Mai multe despre povestea ei ne-a povestit într-un interviu, acordat ziarului nostru.

Reporter: După multe încercări, aţi reuşit să vă îndepliniţi visul! Când s-a întâmplat?

Carmen Ganea: La începutul anului 2014, după ce am decis să merg la o clinică de fertilizare in vitro din oraşul Zlin, Cehia. Atunci mi-am dat seama ce diferenţă uriaşă este între abordarea medicilor din România şi a celor din străinătate.

Reporter: În ce constă această diferenţă?

Carmen Ganea: Sunt convinsă că şi în România există medici minunaţi, dar pot să afirm fără rezerve că nu există termen de comparaţie. Sunt foarte multe diferenţe, dar cred că cea care contează cel mai mult este consideraţia cu care sunt trataţi pacienţii. Spun cu regret că în România clinicile de reproducere asistată sunt o afacere profitabilă, în care accentul se pune pe aspectul financiar, în defavoarea pacientului. Protocolul medical este unul standard, nefiind personalizat în funcţie de problemele pacientului. Medicii te îndrumă să faci o mulţime de analize şi totul este tergiversat, pentru a cheltui cât mai mulţi bani, dar fără un rezultat concret. Nu ţi se spune clar cu ce probleme te confrunţi şi care sunt soluţiile.

Reporter: Tratamentul din Cehia a reuşit din prima?

Carmen Ganea: Faptul că am ales să urmez tratamentul la clinica IVF Zlin a fost cea mai bună decizie pe care am luat-o. Da, intervenţia a reuşit din prima încercare şi am rămas însărcinată cu gemeni. Copilaşii au venit pe lume în noiembrie 2014. Trecuseră patru ani de aşteptări şi dezamăgiri crunte.

Reporter: Ce efecte a avut asupra dumneavoastră perioada de încercări din România?

Carmen Ganea: Cei patru ani de tratamente eşuate şi experienţe nefericite la clinicile din România şi-au pus amprenta asupra vieţii mele de cuplu. Ţin minte că după primul an în care am mers la mai multe consultaţii în cadrul unei clinici renumite din Bucureşti, şi eu, şi soţul meu eram confuzi, bulversaţi şi nu înţelegeam ce problemă avem şi de ce nu reuşim să avem un copil. După fiecare consultaţie eram tot mai trişti şi mai abătuţi şi plecam plângând de la clinică. Fiecare procedură eşuată însemna o adevărată dramă pentru mine şi soţul meu. Dincolo de intervenţiile dureroase, de sumele uriaşe cheltuite şi de speranţele neîmplinite, m-am lovit de răceala şi lipsa de înţelegere a medicilor din ţară.

Reporter: Ce vă spuneau mai exact medicii români?

Carmen Ganea: La una dintre proceduri, medicul care mi-a făcut ecografia mi-a spus sec şi apăsat că organismul meu nu a reacţionat la tratament şi să merg să aştept medicul specialist, pentru a primi de la el mai multe detalii. Medicul era într-o intervenţie şi mi s-a spus să-l aştept în sala de aşteptare. Eram într-o stare deplorabilă, plângeam în hohote şi simţeam că mi se taie respiraţia. Una dintre persoanele de la recepţie mi-a spus că deranjez celelalte paciente şi m-a invitat într-un hol la demisol, unde plânsul meu nu deranja pe nimeni. Am stat acolo pe trepte şi am plâns ore în şir, până când medicul s-a eliberat. Nimănui nu i-a păsat de suferinţa mea, nimeni nu mi-a oferit un pahar cu apă, sau poate un calmant ceva, orice. Medicul mi-a spus rece şi sec că mai pot încerca abia peste şase luni, că aşa e recomandat. Nu ştiu cum am plecat şi cum am ajuns acasă. Mi-au trebuit nu şase luni, ci un an să-mi fac curaj să reiau investigaţiile medicale. În momentul în care am decis să merg la o clinică din străinătate, totul s-a schimbat. Mi-am dat seama că lucrurile pot sta şi altfel, că medicii pot lucra organizat şi eficient.

Reporter: Cum s-au schimbat lucrurile după venirea pe lume a gemenilor dumneavoastră?

Carmen Ganea: Acum, după ani de suferinţă, fiecare zi din viaţa mea a devenit o binecuvântare. Copiii sunt minunaţi, sunt cea mai mare bucurie a noastră, sunt veseli, energici, iar dragostea noastră pentru ei nu s-a împărţit la doi, ci s-a dublat. Nu cred că putem descrie în cuvinte cât de fericiţi suntem că am reuşit să ne împlinim acest vis. Sper că sistemul medical din România se va schimba radical, iar femeile infertile vor fi tratate cu acelaşi profesionalism şi înţelegere cum se întâmplă acum la clinicile din străinătate.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Frumos, cat v-a costat?

    Eu am avut experiențe mult mai placute,profesionale și înclinate către pacient în România. Doctorii din Zlin nu sunt transparenți și nu prea le plac întrebările. Prefer medicii români. Am făcut FIV și în România și în Zlin. Toate au eșuat. Preturile în Zlin sunt mai mari sau comparabile cu cele din România. Dar ținând cont de cheltuielile de drum și cazarea cheltuiți mult mai puțin în România. Dacă la noi în tara s ar face FIV cu ovocite donate doctorii nostrii și clinicile din România ar fii net superioare celor din Europa. Știți vorba aia. Pe afară vopsit gardul și în interior leopardul. Ăsta este Zlin.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb