Clujul construieşte primul parc experimental de cercetare pentru tehnologii avansate în energii alternative

J.P.
Miscellanea / 19 octombrie 2020

Clujul construieşte primul parc experimental de cercetare pentru tehnologii avansate în energii alternative

Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice şi Moleculare (INCDTIM) Cluj-Napoca, în parteneriat cu compania Cluj Innovation Park, derulează o procedură de licitaţie publică pentru construirea primului parc ştiinţific experimental mixt din zona de Nord-Vest a României, Clusterul Inovativ pentru Tehnologii Avansate Pilot în Energii Alternative - CITAT-E, proiect finanţat din fonduri de coeziune UE. Anunţul a fost lansat în cadrul Săptămânii Europene a Regiunilor şi Oraşelor 2020, conform unui comunicat trimis redacţiei.

Parcul fotovoltaic şi eolian, cu o capacitate totală instalată de minim 1.000 kW, va fi amplasat în cadrul Cluj Innovation Park, în zona Dealul Lomb din Cluj, şi va avea rolul de a testa în condiţii reale eficienţa energetică a panourilor fotovoltaice şi instalaţiilor eoliene moderne şi de a încuraja consumul descentralizat de energie produsă din surse regenerabile. Parcul va trebui să fie finalizat în 31 august 2021.

Energia verde produsă va fi consumată experimental de parcul ştiinţific şi tehnologic Cluj Innovation Park, iar rezultatele obţinute vor fi folosite pentru a configura un comportament de consum specific zonei, cu posibilitate de replicare la nivel naţional. În viitor, beneficiile pot fi semnificative, mai ales în zonele unde există deficit energetic, putând reprezenta o soluţie de alimentare cu energie alternativă la nivel naţional. Cercetătorii din institut implicaţi în acest proiect vor monta recuperatoare de energie pentru testarea în timp real a eficienţei energetice a panourilor fotovoltaice şi a instalaţiilor eoliene care vor funcţiona pe arealul parcului, arată sursa ciată.

Principalele rezultate ale proiectului includ producerea de energie durabilă curată pentru un parc ştiinţific de 2,2 ha, studiul stocării energiei ecologice şi regenerabile şi realizarea de teste, măsurători, analize cantitative şi calitative şi monitorizarea rezultatelor cercetării.

Acest laborator experimental va permite, de asemenea, creşterea capacităţii de cercetare-dezvoltare şi inovare în domeniul energiilor alternative, eficienţă energetică şi tehnologii avansate de mediu a membrilor clusterului TREC-Transylvania Energy Cluster.

Înfiinţat în 2015, TREC reuneşte în prezent 39 de entităţi, inclusiv trei universităţi, trei institute de cercetare, municipalitatea Cluj-Napoca, agenţii de dezvoltare locală şi companii private (atât multinaţionale, cât şi IMM-uri).

Acest parc va da posibilitatea agenţilor economici să se convingă de faptul că energia regenerabilă, curată produsă cu echipamente adecvate şi consumată în mod eficient, este o alternativă extrem de viabilă la energia clasică, sporind astfel atractivitatea investitorilor în acest domeniu de viitor.

Valoarea totală a proiectului este de 13.097.616 lei (2,75 milioane de euro), fiind cofinanţat de Uniunea Europeană din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) prin Programul Operaţional Competitivitate 2014-2020, Axa Prioritară 1: Cercetare, dezvoltare tehnologică şi inovare (CDI) în sprijinul competitivităţii economice şi dezvoltării afacerilor. Proiectul are o durată de 52 de luni - 01.06.2016 - 31.08.2021.

Politica de coeziune - finanţată de FEDR, FSE şi Fondul de coeziune - este cea mai mare sursă de investiţii din bugetul UE în perioada 2014-2020. Aceste trei fonduri vor permite o investiţie totală de 485 miliarde EUR, cu o finanţare din bugetul UE de 355 miliarde EUR în ţările din Uniune în perioada de programare 2014-2020. Politica de coeziune sprijină strategiile de dezvoltare din toate regiunile şi oraşele din UE, creşterea economică, crearea de locuri de muncă, competitivitatea economică, dezvoltarea sustenabilă şi protecţia mediului, mai arată comunicatul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb