CNA A HOTĂRÂT: Antena 3 trebuie să acorde drept la replică CSM şi DNA

Ziarul BURSA #Media-Advertising / 3 februarie 2017

Antena 3 trebuie să acorde drept la replică CSM şi DNA

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a hotărât, ieri, că postul de televiziune Antena 3 trebuie să acorde drept la replică Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) şi Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) pentru ceea ce consideră cele două instituţii a fi "acte de dezinformare" comise în ediţii ale emisiunii "Sinteza zilei" şi "Esenţial", ce au fost reclamate la forul audiovizual. Dorina Rusu, membru în CNA, a spus că va cere rediscutarea deciziei.

Acordarea dreptului la replică a fost propusă de Monica Gubernat şi a fost votată de şase din cei 11 membri CNA - Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu, Dorina Rusu, Radu Călin Cristea, Răsvan Popescu şi Monica Gubernat.

"Consider că impactul este mult mai mare pentru a se şti adevărul. Impactul unui drept la replică este mult mai mare decât al unei amenzi", a explicat Monica Gubernat după încheierea şedinţei, precizând că a făcut propunerea în baza unei prevederi din Codul audiovizualului.

Înainte de vot, Valentin Jucan i-a atras atenţia că CSM şi DNA nu au solicitat drept la replică.

"Deşi nu se solicita drept la replică, noi am decis să dăm drept la replică, să considerăm noi că trebuie să dăm drept la replică pe postul respectiv, pentru a se afla adevărul. Avem o situaţie", a spus Monica Gubernat, potrivit News.ro.

Dorina Rusu a declarat, după încheierea şedinţei, că deşi a votat pentru acordarea dreptului la replică, va cere rediscutarea deciziei.

O altă propunere a fost formulată de Radu Herjeu, de amendare a postului de televiziune cu 5.000 de lei, pentru ediţia "Sinteza zilei" difuzată în 16 noiembrie, care nu a întrunit, însă, numărul minim de şase voturi. Amenda a fost votată de Radu Herjeu şi Viorel Vasile Buda. Ceilalţi membri CNA au votat împotrivă.

"Sunt de fapt două sau trei afirmaţii în toată emisiunea privind implicarea politică, una aparţinea domnului Mircea Badea, celelalte aparţin domnului Decebal Traian Remeş, fără să fie contrazise sau interogate de moderator. Fiind pe Cod, propun 5.000 de lei. Celor care au de gând să mă atace în presă că de ce am propus aşa puţin le sugerez să propună mai mult", a spus Radu Herjeu.

Valentin Jucan a propus o amendă de 30.000 de lei, care a fost votată de trei membri CNA - Florin Gabrea, Dorina Rusu şi Valentin Jucan. Ceilalţi membri ai forului au fost împotrivă.

"Am văzut că totul este formulat cât se poate de general (în reclamaţiile CSM, n.r.). În paralel, vizionând şi citind rapoartele de monitorizare constat că s-a discutat pe trei cazuri punctuale. Au fost nominalizate maxim trei nume de magistraţi, dintre care s-a insistat pe unul, în contextul unor dezbateri publice mai ample, care au fost şi la alte televiziuni, în contextul în care toţi cei trei aveau nişte decizii CEDO prin care se recunoştea că persoanelor respective nu li s-au respectat toate drepturile privind desfăşurarea unui proces echitabil. (...) eu cred că în primul rând rolul unor instituţii media este să atragă atenţia asupra unor nereguli, chiar dacă acestea sunt ale unor instituţii ale statului. De ce este un judecător sau un procuror un supraom? (...) nu trebuie să ne ascundem în spatele unor formulări precum «atacuri la independenţa justiţiei». Într-un stat de drept ideal independenţa justiţiei trebuie să fie o axiomă, nu o sintagmă negociabilă", a spus Norina Ionescu, reprezentantul televiziunii la CNA.

"Eu nu cred că opiniile exprimate la adresa unui magistrat, că s-a insistat pe doamna Livia Stanciu a echivala cu o critică în general la adresa justiţiei în România. Nu cred că este un atac împotriva independenţei justiţiei, pentru că în aceeaşi măsură consider că şi deciziile CEDO ar trebui fie în acest caz tot un atac la adresa justiţiei în România", a adăugat ea.

Membrii CNA au decis amânarea formulării unor propuneri de sancţionare pentru modul în care Antena 3 a reflectat protestele din 22 ianuarie, până marţi, la propunerea lui Răsvan Popescu, pentru a putea face comparaţii cu alte posturi de televiziune reclamate pentru acelaşi subiect, respectiv B1 TV, Realitatea TV şi România TV. La CNA au fost înregistrate 690 de reclamaţii pentru acest caz.

Amânarea a fost votată de şapte din cei 11 membri CNA - Orsolya Eva Borsos, Viorel Vasile Buda, Monica Gubernat, Laura Georgescu, Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu şi Răsvan Popescu. Ceilalţi membri CNA au fost împotrivă.

Valentin-Alexandru Jucan a propus amendarea postului Antena 3 cu 150.000 de lei, pentru modul de reflectare a protestelor din 22 ianuarie.

"Mă refer la informările în legătură cu lovitura de stat, cu burtiere, aprecierile în legătură cu modul în care oamenii au fost manipulaţi să ajungă în piaţă", a precizat Valentin Jucan.

Monica Gubernat a intervenit spunând că se fac propuneri "la mişto", întrucât încălcări asemănătoare ale legislaţiei audiovizuale au fost sancţionate cu sume mai mici, şi a propus o somaţie.

"Eu nu am făcut o propunere la mişto. V-am indicat articolele de lege şi am repetat că este vorba despre toate emisiunile din ziua de 22 ianuarie, aproape o zi întreagă. Propunere la mişto este a dumneavoastră, somaţie. De ce trebuie să ducem în derizoriu?", a spus Valentin Jucan.

Florin Gabrea a propus amendarea postului de televiziune Antena 3 cu 80.000 de lei, pentru aceleaşi încălcări semnalate de Valentin Jucan.

Monica Gubernat l-a contrazis pe Valentin Jucan în privinţa articolului invocat cu privire la informarea corectă, care ar fi fost încălcat de Antena 3.

"Cine deţine informarea corectă în România cu atâta precizie încât să spuneţi: «A fost atât de incorect încât propun o amendă de 150.000 de lei»", a spus Monica Gubernat.

"Dacă acest post de televiziune ar fi informat corect, înseamnă că Digi 24 trebuie să renunţe la licenţă, fiindcă aşezând lucrurile invers, acolo a fost dezinformare. Cum poţi să vorbeşti despre lovitură de stat şi să mă întrebaţi unde e informarea corectă sau cum poţi să vorbeşti despre oameni trimişi de SRI şi să mă întrebaţi unde e informarea corectă?", a răspuns Valentin Jucan.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Pare că Valentin Jucan este un securist. Caracterul acesta infectat de dictatură a preluat mizeria scrisă de A. Mungiu Pippidi care recomanda închiderea RTV pentru favorizarea infractorului Ghiță, și o dorea discutată în CNA chiar pentru a o pune în aplicare.

     

    Omul este total deraiat de la minime norme de libertate a expresiei. Și nici nu poate distinge dezinformarea securistă de la Digi, de adevăr. Că tot se întreabă în final "unde e informarea corectă". 

     

    Îi răspund eu. Jucane, nu este nicăieri în media românească. Ar trebui să închizi toate posturile TV. Adevărul nu se poate afla decât prin filtrarea a 80% din întregul mesaj difuzat și combinarea, din puzzle-uri luate când și când. Este greu de știut care bucăți trebuie păstrate și asta se face căutând sursele la origine, 

    Jucane, nu te duci tu la Iohannis să îi tai licența? După dezinformarea EurActiv referitoare la DNA, preluată de Realitatea TV (de ratatul Rares Bogdan), a ajuns minciuna și în gura plină a lui Iohannis. Jucane, Jucane, tu n-ai percepe adevărul nici dacă te-ar călca pe cap. Afară din CNA. 

    1. Like si share boss ! adica sa ne inteleaga si ienicerii astia frumosi cu printzipii si lozinci destepte

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb