Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a prezentat, ieri, decizia nr.40/9 martie 2004 privind asigurarea informării corecte şi a pluralismului, informează Rompres.
Prezentarea principalelor puncte aflate în opoziţie se asigură de regulă în cadrul aceleiaşi emisiuni sau în mod excepţional în emisiunile următoare: în cazul în care cei solicitaţi refuză să îşi precizeze punctul de vedere, acest fapt se menţionează pe post.
Vor fi asigurate, de asemenea, distincţia clară între faptele şi opiniile prezentate, ca şi evitarea oricăror forme de discriminare pe considerente de rasă, religie, naţionalitate, sex, orientare sexuală sau etnie. Prevederile respective sunt respectate şi în cazul în care punctele de vedere exprimate aparţin experţilor, jurnaliştilor, reprezentanţilor partidelor neparlamentare, minorităţilor, organizaţiilor neguvernamentale, sindicatelor şi patronatelor.
Reglementările CNA nu exclud posibilitatea radiodifuzorului de a-şi exprima opinia în legătură cu subiectul prezentat. Radiodifuzorii nu pot difuza emisiuni audiovizuale editate, prezentate, moderate sau realizate de parlamentari, reprezentanţi ai administraţiei centrale şi locale, reprezentanţi ai administraţiei prezidenţiale, persoane cu funcţii în structura partidelor politice sau purtători de cuvînt ai acestora, persoane desemnate public să candideze sau care şi-au anunţat public intenţia de a candida la alegerile locale, parlamentare sau prezidenţiale.
Radiodifuzorii vor respecta cu stricteţe regula celor trei părţi. Astfel, o treime din timp destinat punctelor de vedere ale reprezentanţilor puterii şi opoziţiei va fi alocat opoziţiei parlamentare, o altă treime reprezentanţilor autorităţilor publice centrale, urmînd ca o treime să fie alocată partidelor care formează majoritatea parlamentară. De la această regulă face excepţie timpul alocat primului-ministru atunci cînd acesta reprezintă România la evenimente internaţionale, oficiale, interne sau externe. Reglementările prezentei decizii sunt valabile doar în perioada de campanie electorală.