Banca Centrală Europeană (BCE) a lăsat ratele dobânzilor neschimbate într-un vot unanim de joi, după reducerea dobânzii de referinţă în iunie, dar a descris potenţialul unei reduceri în septembrie ca fiind "larg deschis", transmite CNBC.
"Politica monetară menţine condiţiile de finanţare restrictive. În acelaşi timp, presiunile interne ale preţurilor sunt încă mari, inflaţia serviciilor este ridicată şi este probabil ca inflaţia generală să rămână peste ţintă până în anul viitor", a declarat consiliul guvernatorilor BCE, într-un comunicat.
Datele recente au susţinut în mare măsură perspectivele sale pe termen mediu pentru ca inflaţia să convergă la 2%, a adăugat acesta.
Decizia - care menţine rata cheie a dobânzii BCE la 3,75% - era aşteptată pe scară largă, pe fondul îngrijorării continue privind presiunile inflaţioniste, în special din partea pieţei muncii.
Inflaţia totală din zona euro a încetinit la 2,5% în iunie, de la 2,6% anterior, dar inflaţia de bază - excluzând componentele volatile ale energiei, alimentelor, alcoolului şi tutunului - a trecut peste previziunile consensului, menţinându-se constant la 2,9%.
Analiştii se aşteptau ca banca centrală să aştepte mai multe date privind salariile, creşterea economică şi productivitatea înainte de a relaxa în continuare politica monetară.
"Salariile continuă să crească la o rată ridicată, compensând perioada trecută de inflaţie ridicată. Salariile nominale mai mari, împreună cu productivitatea slabă, au contribuit la creşterea unică a costului forţei de muncă, deşi aceasta a încetinit oarecum în primul trimestru al acestui an", a declarat preşedintele BCE, Christine Lagarde, în timpul unei conferinţe de presă.
Lagarde a spus că banca centrală se aşteaptă ca nivelurile inflaţiei să fluctueze în restul anului, dar să scadă în general în a doua jumătate din cauza costurilor mai slabe cu forţa de muncă, a impactului politicii monetare şi a impactului diminuat al şocurilor preţurilor.
BCE a citat perspectivele inflaţiei, dinamica inflaţiei subiacente şi puterea transmisiei politicii monetare drept motive pentru reducerea ratelor dobânzilor în iunie - în prima reducere de acest fel a băncii din 2019.
În declaraţia publicată joi, consiliul guvernatorilor a spus că va continua să monitorizeze acele zone şi că "nu se angajează în prealabil la o anumită cale a dobânzilor".
Cu toate acestea, piaţa are aşteptări ferme pentru încă două reduceri de 0,25 de puncte procentuale anul acesta, în septembrie şi decembrie, cu o pauză la reuniunea BCE din octombrie.
Lagarde a confirmat în timpul conferinţei de presă că decizia din iulie a fost unanimă - o schimbare faţă de iunie, când guvernatorul băncii centrale austriece, Robert Holzmann, a fost singurul disident, votând pentru o menţinere, mai degrabă decât pentru o reducere.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 19.07.2024, 22:17)
asteptam sa prabuseasca PPI-ul…
la noi vad ca intarzie sa il mai “declare”…. la fel ca index incredere… de l-au sarit 2 ani de la declarare :)))… ca dupa sa il declare iar cand au vazut schimbarea “la fata”..:)
s c c e t