Investiţia de miliarde de dolari a Microsoft în firma de inteligenţă artificială OpenAI s-ar putea confrunta cu o investigaţie completă referitoare la o fuziune, din partea Uniunii Europene, au semnalat marţi oficiali UE, citaţi de CNBC.
Comisia Europeană, care este braţul executiv al UE, a declarat că iniţiază o investigaţie privind concurenţa, care analizează pieţele pentru lumile virtuale şi inteligenţa artificială generativă.
În cadrul evaluării sale, Comisia a spus că doreşte să înţeleagă cât de competitive sunt în prezent aceste pieţe şi să obţină o perspectivă asupra modului în care dreptul concurenţei poate ajuta aceste domenii.
Comisia UE a mai spus că "se uită la unele dintre acordurile care au fost încheiate între marii jucători de pe piaţa digitală şi dezvoltatorii şi furnizorii generativi de IA" şi a evidenţiat legătura Microsoft-OpenAI drept o înţelegere specială pe care o va studia.
"Comisia Europeană verifică dacă investiţia Microsoft în OpenAI ar putea fi revizuibilă în conformitate cu Regulamentul UE privind fuziunile", a spus Comisia într-un comunicat de marţi.
Microsoft nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii din partea CNBC.
Comisia a declarat că a trimis solicitări de informaţii către "mai mulţi jucători digitali mari" şi că solicită, de asemenea, opinii de la părţile interesate, care au termen până pe 11 martie să depună răspunsuri.
"Lumile virtuale şi inteligenţa artificială generativă se dezvoltă rapid. Este esenţial ca aceste noi pieţe să rămână competitive şi ca nimic nu stea în calea creşterii afacerilor şi a oferi consumatorilor cele mai bune şi mai inovatoare produse", a spus Vestager în comunicat.
Microsoft a investit miliarde de dolari în OpenAI, firma din spatele popularului chatbot AI ChatGPT.
Compania a integrat unele tehnologii OpenAI în produsele sale Office, Bing şi Windows şi oferă OpenAI propriile instrumente de cloud computing Azure.
Gigantul tehnologic din Redmond, Washington, a investit pentru prima dată în OpenAI în 2019, contribuind cu 1 miliard de dolari în numerar. Compania a atras atenţia presei anul trecut, când se pare că a investit încă 10 miliarde de dolari în OpenAI, investiţia sa totală până în prezent crescând la 13 miliarde de dolari.
Vestea despre evaluarea UE vine după ce Autoritatea pentru Concurenţă şi Pieţe din Regatul Unit a anunţat în decembrie că lansează o evaluare iniţială a investiţiei Microsoft.
Potrivit Bloomberg News, Comisia Federală pentru Comerţ din SUA evaluează, de asemenea, legătura. CMA a declarat că evaluează dacă participaţia Microsoft în AI a creat "o situaţie relevantă de fuziune", citând "o serie de evoluţii în guvernanţa OpenAI, unele dintre care au implicat Microsoft" ca sursă principală de îngrijorare.
La începutul anului, OpenAI s-a confruntat cu o perioadă de tumult când CEO-ul său, Sam Altman, a fost eliminat din consiliu de administraţie, într-o mişcare şoc. Într-o întorsătură dramatică a evenimentelor, fostul CEO Twitch, Emmett Shear, a preluat pentru scurt timp postul de top, înainte de a fi înlăturat şi înlocuit cu Altman, în timp ce consiliul de administraţie a fost modificat.
Ca parte a acestei actualizări, Microsoft şi-a adăugat propriul observator care să facă parte din consiliu, ceea ce duce la îngrijorarea că compania ar putea exercita controlul asupra OpenAI.
La rândul său, Microsoft a încercat să sublinieze că observatorul său desemnat în consiliu, care a fost numit recent, Dee Templeton, este un membru fără drept de vot.
La momentul anunţului CMA, Microsoft a spus că nu deţine în niciun fel o participaţie în acţiuni la OpenAI, în timp ce OpenAI a spus că a rămas independentă şi operează în mod competitiv.
1. fără titlu
(mesaj trimis de wes în data de 10.01.2024, 11:21)
Vor spaga. Ca si de la X.