Rusia pare că a evitat, deocamdată, intrarea în incapacitate de plată, în condiţiile în care a spus că a achitat dobânzile a două obligaţiuni denominate în dolari, conform CNBC.
Conform Ministerului de Finanţe din Rusia, filiala londoneză a Citibank a primit 117 milioane de dolari. Banca americană este responsabilă pentru procesarea plăţilor, în numele deţinătorilor de obligaţiuni.
Rusia este supusă unor sancţiuni economice fără precedent în urma invaziei Ucrainei, iar Statele Unite şi aliaţii săi europeni au blocat mare parte din rezerva de aur şi valută a ţării şi încearcă să scoată Moscova din sistemul financiar global. În aceste condiţii, nu era clar dacă Rusia poate să îşi achite obligaţiile de plată scadente, potrivit CNBC.
Kremlinul trebuia să plătească 117 milioane de dolari până miercuri, suma reprezentând dobânda pentru două euro-obligaţiuni suverane. Deţinătorii obligaţiunilor au spus că au primit banii joi, cu o zi mai târziu decât se aşteptau, conform Wall Street Journal, dar în perioada de graţie de 30 de zile.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat joi că neplata ar fi fost "pur artificială", deoarece Rusia avea fondurile necesare pentru a-şi îndeplini obligaţiile datoriei externe. Dar, capacitatea Moscovei de a-şi rambursa datoria externă va fi testată din nou, în condiţiile în care la finele lunii mai expiră o scutirea acordată Rusiei pe fondul sancţiunilor impuse de occident, ceea ce complică şi mai mult capacitatea Kremlinului de a-şi onora datoriile în monede internaţionale.
Joi, agenţia de rating S&P a retrogradat rating-ul Rusiei pentru creditul în monede străine la CC de la CCC, invocând "vulnerabilitatea ridicată" a Kremlinului privind neplata datoriilor.
"Cu toate că declaraţiile Ministerului de Finanţe al Rusiei sugerează că guvernul încă încearcă să facă plăţile către deţinătorii de obligaţiuni, credem că plata aferentă euro-obligaţiunilor ruse cu scadenţe în următoarele câteva săptămâni se poate confrunta cu dificultăţi tehnice" a spus, joi, agenţia de rating.
S&P a adăugat că este posibil să scadă şi mai mult rating-ul Rusiei, dacă Moscova nu îşi îndeplineşte obligaţiile datoriei externe în săptămânile următoare.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 19.03.2022, 12:19)
Insa institutiile financiare occidentale sunt in default refuzand sa permita posesorului accesul la rezervele bancii centrale din Rusia.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 19.03.2022, 14:43)
Asta e un soi de glumă: adică au conturile blocate și de discuta daca poate sa plătească.
Cam ca și cum face ANAF-ul: pune proprire și îți blochează toate conturile apoi așteaptă să achiți, cumva, magic, datoria.
3. fără titlu
(mesaj trimis de Axl în data de 19.03.2022, 18:32)
“Deocamdata” este cel mai important cuvant din titlu :-)
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.03.2022, 20:21)
Corect. Rusia intra in default în scurt timp.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 19.03.2022, 20:58)
anii 2022-2023 sunt ani karmici pentru Rusia
va plati cu varf si indesat , cu durere mare, toata durerea provocata vecinilor de zeci si sute de ani.... in doar 2 ani , intr-un mod extrem de concentrat.
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.03.2022, 21:02)
li s-a zis sa denunte pactul ribbentrop-molotov, li s-a zis sa returneze Tezaurul Romaniei, li s-a zis sa permita reunirea teritoriilor romanesti la tara-mama Romania... ei nu si nu!
rasplata a venit ...si va fi al naibii de intensa... 2 ani de ingenunchere profunda , cat Rusia sa isi aduca aminte ca in secolul 21 nu ai voie sa actionezi ca in secolul 19 terorizand vecinii... asta e Rusia , e stat cu politici teroriste.
rasplata a venit si lovitura pentru Rusia nu vine din exterior de fapt... va veni din interiorul ei
4.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.03.2022, 06:45)
bine zis!
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.03.2022, 06:49)
de la Nistru pan la Don, davai ceas, davai palton