Nava comercială Swan Atlantic, vizată luni în Marea Roşie, "a fost atacată de o dronă de atac unidirecţională şi de o rachetă balistică anti-navă lansată dintr-o zonă controlată de Houthi în Yemen", potrivit Comandamentului Central al SUA, citat de CNN.
Petrolierul pentru produse chimice/petroliere, o navă sub pavilionul Insulelor Cayman, a cerut asistenţă după atac, iar USS Carney, cea mai apropiată navă de război americană, a răspuns pentru a evalua pagubele, a precizat luni seară CENTCOM.
O a doua navă comercială din Marea Roşie a fost ţinta militanţilor houthi cam în acelaşi timp cu atacul asupra navei Swan Atlantic, a precizat CENTCOM.
"Nava de marfă în vrac M/V CLARA a raportat o explozie în apă în apropierea locaţiei lor. Acest atac este separat de atacul asupra navei M/V SWAN ATLANTIC", a precizat CENTCOM. "Nu a existat nicio cerere de sprijin sau raport de pagube.
Nu au fost raportaţi răniţi în timpul niciunuia dintre cele două incidente". CNN a raportat anterior că Houthis a revendicat responsabilitatea pentru atacul asupra navei Swan Atlantic şi asupra unei a doua nave. Grupul a susţinut că ambele au avut legături cu Israelul şi că echipajele au refuzat să răspundă la apelurile Houthis. Proprietarul norvegian al navei Swan Atlantic a negat că nava ar avea vreo legătură cu Israelul.
Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a anunţat luni o nouă operaţiune condusă de SUA care se va concentra asupra "provocărilor de securitate din sudul Mării Roşii şi din Golful Aden", ca urmare a atacurilor recente ale forţelor houthi asupra traficului maritim comercial din regiune.