Forţele ucrainene au afirmat luni că au lovit cu succes un sistem de rachete ruseşti S-300 folosind arme furnizate de Occident în interiorul teritoriului rusesc, potrivit CNN.
"Arde frumos. Este un S-300 rusesc. Pe teritoriul rusesc. Primele zile după ce am primit permisiunea de a folosi arme occidentale pe teritoriul inamic", a postat pe Facebook ministrul guvernului ucrainean Iryna Vereshchuk, alături de o fotografie care pretinde că arată lovitura.
Aceasta vine la doar câteva zile după ce preşedintele american Joe Biden a dat Ucrainei permisiunea de a efectua lovituri limitate cu arme americane pe teritoriul rusesc din jurul Harkovului, după ce mai multe naţiuni europene au eliminat restricţiile privind modul în care pot fi folosite aceste arme
. Nu este clar dacă armele folosite în lovitura descrisă de Vereshchuk au fost furnizate de SUA.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a lăudat decizia lui Biden de a permite unele lovituri pe teritoriul rusesc ca fiind un "pas înainte" care va ajuta forţele sale să apere regiunea Kharkiv, aflată în dificultate, deşi unii analişti au pus la îndoială faptul că noile libertăţi vor consolida semnificativ capacitatea Ucrainei de a respinge invazia Rusiei
. Analiştii militari şi-au temperat aşteptările, în parte pentru că SUA sunt ferme în a nu permite Ucrainei să folosească cea mai formidabilă muniţie pe care a primit-o pentru a trage în Rusia: rachetele cu rază lungă de acţiune, cunoscute sub numele de ATACMS, care pot lovi ţinte aflate la o distanţă de 300 de kilometri (aproape 200 de mile).
În schimb, Ucraina poate folosi doar rachete cu rază mai scurtă de acţiune, cunoscute sub numele de GMLRS, care au o rază de acţiune de aproximativ 70 de kilometri. În timp ce eliminarea acestui tabu pare să marcheze un nou capitol în război, Rusia a experimentat deja lovituri ucrainene cu arme occidentale pe teritoriul pe care îl revendică.
Ucraina a vizat frecvent Crimeea ocupată, anexată de Rusia în 2014, folosind rachete "Storm Shadow" furnizate de Marea Britanie. Ucraina a lansat, de asemenea, lovituri asupra oraşelor Harkov şi Kherson la sfârşitul anului 2022, în timp ce încerca să elibereze regiunile ocupate de Rusia în primele săptămâni ale războiului.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 04.06.2024, 08:09)
ucraina a lovit pe teritoriile ocupate de rusnaci… si nu pe teritorii rusesti… iar cele la granita chiar si cele vechi… ai dreptul internatinal sa arunci peste gard cand vecinul arunca peste gard la tine… ca doar nu te poti apara pasiv distrugand in aer tot ce trege gardul… caci gunoiul cade la tine… si mai bine opresti din scurt aruncarea gunoiului peste gard… tintind pe cel ce initiaza aruncarea gunoiului din curtea vecina…
s c c r e t
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.06.2024, 08:34)
sa le dea pana sunt nevoiti sa negocieze rusnacii. putler a facut greseala vietii cand a intrat cu armata in Ucraina nepregatit.
Hitler a luat Polonia in mai putin de o luna, si in inca o luna Franta. Dar a plecat la "razboi", ca nici n-a declarat razboi, cu peste 1,5 milioane de soldati, 4000 de tancuri, 1500 de avioane etc. Blitz crieg.
Putler a vrut sa faca blitz crieg cu cativa mujici betivi si niste tancuri fara logistica de motorina. Pfff. acum sta impotmoplit prin dombas de aproape 2 ani jumate. si se crede hitler 2.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.06.2024, 11:47)
da dar tot inainteaza...si diferenta e ca a "ocupat cv teritorii" in timp ce ucraina nimic progres ... notabil...
ucraina are o perioada de germinare... dar si rusnacul...
daca europa doarme in aceste ceasuri... in germinarea ucrainei... nu e bine pentru ucraina... rusnacul are praf in pusca pentru inca 4 ani cel putin de conflict...
iar ucraina daca stagneaza pe front...e groasa treaba...
ucraina e obligata/fortata... sa sacrifice cel putin 1 miliona daca nu 2 milioane de soldati... la moarte sigura ca sa inainteze violent pe front si sa isi ocupe crimeea la loc...
dar nu stiu daca mai pupa ucraina crimeea prea rapid... dar linia actuala afrontului trebuie impinsa cu orice pret...
iar pentru istoricii rusnaci... ce dau rateuri..Crimeea a fost a Bulgarilor... si deci sa lase ciocul mic....
s c c r e t
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 04.06.2024, 09:21)
In 2020, un organ de presa sponsorizat de Vest, a evaluat afirmatiile politicienilor ucrainieni. Din pacate pentru ea, duduia asta care a publicat o poza a fost mentionata ca fiind mincinoasa, care nu opereaza cu FAPTE ci cu propriile opinii, estimari, minciuni. Duduia Irina Vereschchuk este o mincinoasa notorie, un fel de Raluca Turcan a Ucrainei.
"The most “talkative” were Yulia Tymoshenko, Yuriy Boyko and Vadim Rabinovych. They often use facts, but at the same time they are most often lying and manipulating. And, for example, Iryna Vereshchuk, Serhii Sobolev and Anna Skorokhod are not so often operating with facts and voicing their own estimateso rforecasts, which VoxCheck does not check."
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.06.2024, 10:19)
Putler-loser
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.06.2024, 16:50)
Cum asa? Putin si Rusia castiga pas cu pas,o rfi citit cartea lui ciolanis hot de case.
3. Razboiul rachetelor
(mesaj trimis de anonim în data de 04.06.2024, 11:56)
S a intrat in faza de pustiire la gramada a teritoriului inamic. Un mare experiment militar industrial la scara de razboi intre puteri tehnologice egale. Ucraina este marele looser, ceilalti vand datorie ca sa sustina efortul, dar popoarele se afunda in inflatie si haos. Totul se va sfarsi in 15 min cu solutia nucleara, la propriu.
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.06.2024, 20:26)
stii ca rusii pierd cand ameninta cu armele nucleare