CNP: Deficitul comercial a fost de circa 9 miliarde euro la finele primului semestru

C.P.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 9 august 2007

CNP: Deficitul comercial a fost de circa 9 miliarde euro la finele primului semestru

Deficitul balanţei comerciale este estimat, pentru primul semestru al acestui an, la 8,98 miliarde euro, în condiţiile în care exporturile sunt prognozate la 14,77 miliarde euro, iar importurile la 23,75 milioane euro, potrivit rezultatelor anchetelor de conjunctură realizate de Comisia Naţională de Prognoză (CNP). Analiza la nivelul primului semestru al anului curent, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2006, indică o creştere a exporturilor totale de circa 16,5 la sută, dinamică ce se situează la un nivel apropiat de cel estimat pentru dinamica cifrei de afaceri pentru producţia livrată pe piaţa externă (18,3 la sută).

În trimestrul al doilea, exporturile s-au majorat cu opt la sută faţă de primele trei luni ale anului, ca urmare a evoluţiei cifrei de afaceri pentru producţia livrată pe piaţa externă, cât şi a tendinţei estimate pentru exportul pe ramuri ale industriei, respectiv o creştere cu 9,3 la sută.

La nivelul primului trimestru al anului 2007, se poate menţiona o majorare importantă a nivelului exportului de bunuri (6,3 la sută) comparativ cu perioada anterioară, în special datorită creşterilor semnificative ale acestui indicator în lunile februarie şi martie 2007. În raport cu primul trimestru al anului 2006, creşterea exportului de bunuri a fost de 14,2 la sută, evoluţie ce este corelată şi cu o majorare de 13,8 la sută a exportului pe ramuri ale industriei, în aceeaşi perioadă de analiză.

În ceea ce priveşte importurile, în primul semestru al anului curent creşterea este estimată la 28 la sută, pentru trimestrul al doilea majorarea fiind estimată la 13 la sută faţă de perioada ianuarie-martie, până la aproximativ 12,6 miliarde euro.

În primul trimestru s-a înregistrat o scădere de 7,3 la sută comparativ cu perioada anterioară, evoluţie ce este caracteristică acestei perioade a anului.

Deficitul balantei comerciale la nivelul primului trimestru al anului 2007 a înregistrat un nivel de 4,046 miliarde euro, faţă de valoarea de 2,351 miliarde euro în primele trei luni din 2006. În primul semestru al anului trecut, deficitul balanţei comerciale s-a situat la 5,849 miliarde euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb