Comitetul Naţional Român al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME) propune înfiinţarea unei bănci în sectorul energetic, pentru susţinerea cu prioritate a liniei strategice investiţionale din acest domeniu, a declarat, ieri, preşedintele CNR-CME, Iulian Iancu, la Adunarea Generală a membrilor instituţiei. "Comunitatea energetică din România simte nevoia unei bănci a energiei, cum există în domeniul transporturilor, care să susţină cu prioritate linia strategică investiţională", a afirmat Iulian Iancu, citat de Agerpres.
Preşedintele CNR-CME a precizat că fondurile necesare funcţionării instituţiei bancare pot proveni atât de la stat, cât şi de la operatorii din mediul privat, din România şi din străinătate. "Banii vor fi atraşi de la operatorii din sistem, de stat şi privaţi, din ţară şi din străinătate. Ne aşteptăm însă la un hăţiş al reglementărilor", a spus acesta. De asemenea, CNR-CME intenţionează să creeze o platformă instituţională formată din operatori din domeniul energetic, ONG-uri şi sindicate, care să constituie un ghid pentru mediul politic în promovarea unei linii strategice în acest sector.
"La nivel mondial, provocările din energie ţin de sustenabilitate, echitate, dreptate socială şi oportunităţi. Pentru acestea, CNR-CME intenţionează să dezvolte o platformă instituţională formată din operatori din domeniul energetic, ONG-uri şi sindicate, care să constituie un ghid pentru mediul politic. De asemenea, platforma ar trebui să fie utilizată pentru ieşirea pe pieţele externe", a afirmat Iulian Iancu.
CNR-CME are peste 150 membri colectivi, companii şi organizaţii cu activitate în domeniul energiei, precum şi peste 400 de membri individuali.