CNS Cartel ALFA cere revenirea la un sistem echilibrat de contribuţii între angajat şi angajator

G.D.
Politică / 6 aprilie 2023

CNS Cartel ALFA cere revenirea la un sistem echilibrat de contribuţii între angajat şi angajator

În mediul politic, precum şi în spaţiul public se discută ideea reducerii contribuţiilor sociale, cea mai recentă propunere fiind reducerea contribuţiei de asigurări sociale şi de sănătate (CASS) de la 10% la 5%, conform unui comunicat remis redacţiei.

Potrivit sursei citate, alte iniţiative parlamentare vizează reducerea CAS (asigurarea pentru pensie), de la 25% la 20% sau plafonarea plăţii contribuţiei de sănătate.

"Ambele sisteme - şi sănătate, şi pensii - sunt precare, subfinanţate şi marcate de inechitate, iar astfel de iniţiative nu fac decât să le precarizeze şi mai mult. Accesul persoanelor cu venituri mici la servicii publice va fi şi mai dificil decât în prezent. Dacă luăm în considerare structura veniturilor populaţiei, practic cea mai mare parte a cetăţenilor va avea de suferit, câştigătorii fiind o categorie îngustă de privilegiaţi, cei cu venituri mari şi foarte mari, care îşi vor permite costurile din sistemul privat, precum şi operatorii privaţi.

Ne amintim ca atunci când au intrat operatorii privaţi în sistemul medical, angajamentul a fost că nu vor accesa fonduri publice. Or, o parte semnificativă din fondurile pubice din sănătate sunt direcţionate acum către operatorii privaţi, în timp ce sistemul public, cel care oferă servicii de urgenţă întregii populaţii, non-stop şi nediscriminatoriu, este cronic subfinanţat.

Dacă privim comparativ datele privind structura taxării pe salarii în tabelul de mai jos (sursa datelor: KPMG), România nu are o problemă privind taxarea ridicată. În schimb, problema principală în România este distribuţia injustă a poverii fiscale. Astfel, lucrătorii suportă cea mai mare parte din efortul financiar pentru finanţarea serviciilor publice: 35% din salariul lor, pe când media europeană este 15%, iar în ţări precum Belgia, Italia, Spania, Finlanda, Suedia lucrătorii plătesc chiar mai puţin, restul costurilor fiind în sarcina capitalului (angajatorilor).

CNS Cartel ALFA a arătat în plângerea sa către Organizaţia Internaţională a Muncii (OIM) că modul în care este aşezată povara fiscală în România încalcă prevederile Convenţiei 102 privind normele minime de securitate socială, ratificată.

Aşa cum au avut ocazia să constate milioanele de cetăţeni români care au migrat (definitiv sau temporar) spre alte ţări cu un nivel de trai mai bun, sistemele publice de protecţie socială şi de sănătate sunt menţinute printr-un nivel de taxare este destul de ridicat. Diferenţa este că taxele sociale nu sunt suportate aproape integral de lucrători, ci sunt distribuite echitabil în societate, între capital (angajatori) şi lucrători", spun membrii Cartel Alfa.

În ceea ce priveşte contribuţia la fondul de pensii, situaţia este similară. În condiţiile în care nivelul pensiilor pentru actualii pensionari este atât de scăzut (desigur, cu excepţia sfidătoare a unor categorii de privilegiaţi, exceptaţi de la principiul contributivităţii), iar în anii următori se anticipează o creştere a numărului de beneficiari, orice propunere de reducere a nivelului de contribuţie, fără a indica o altă sursă de finanţare, ascunde de fapt intenţia de a distruge complet sistemul public şi de a-l înlocui cu cel cu capitalizare, administrat privat.

"Să nu uităm că în PNRR a fost inclusă măsura creşterii cotei de contribuţie la Pilonul II, cu un procent mai mare decât stabilea iniţial legea. Legea 411/2004 prevedea creşterea treptată a cotei pentru pilonul II până la 6 puncte procentuale (din cele 35 pp contribuţie CAS, angajat+ angajator). După ajustarea la transferul de contribuţii, cele 6 puncte procentuale reprezintă 4,2 pp.

În schimb, PNRR a stabilit ţinta de creştere la 4.75 pp, fără vreo consultare sau acord politic în acest sens.

În concluzie, CNS Cartel ALFA respinge orice iniţiativă de reducere a contribuţiilor sociale în România şi cere în schimb revenirea la un sistem de distribuţie a poverii fiscale între capital şi lucrători mai echitabil, prin trecerea unei părţi din contribuţiile lucrătorilor înapoi la angajatori", mai menţionează reprezentanţii Cartel ALFA în comunicat.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Cred ca unii nu gandesc cu capul. Era o vreme cad retetele compensate se terminau in farmacii in primele 1-3 zile ale lunii. Daca aveai noroc prindeai o reteta compensata dupa 3-4 luni ( daca mai erai pe acest taram)

    Cand era subsecretar de stat la finante domnul Gabriel Biris a venit cu aceasta idee de a muta toate contributiile pe angajat ,cu explicatia ca ...numai asa se poate face colectarea la zi a contributiilor . Dar ideea a fost implementata cu ordonanta trenulet de Orlando Teodorovici in mandatul de premier al doamnei Dancila de la PSD (adica partidul socialist care clameaza ca protejeaza ...munca ) . Au inabusit atunci protestele societatii civile acordand NUMAI PT BUGETARI o crestere de salariu de 20 % . Angajatii de la IMM si microintreprinderi ,evident ca nu au primit nici o compensare ,dupa cum nici angajatii de la companiile industriale de stat . Masura e enorm de nedreapta exact pentru tinerii la inceput de cariera ,cel care sunt ...cautati de angajatori,dar nu sunt motivati de slariul minim pe economie si 45% taxare . Acum ca revine la guvernare ,ar fi de bun simt ca PSD sa reintroduca contributia partiala la CAS de la angajatori si sa reduca contributia CAS a angajatului ,acum ca e o inflatie foarte mare si se cauta masuri de protectie sociala pentru veniturile familiilor : asta e cea mai directa metoda sa creasca neinflationist veniturile familiilor care lucreaza si au copiii de crescut .

    Dar am vazut ca propunerea Stolojan ca sa existe si o contributie de la angajator , nu era pt sistemul de pensii publice . El voia sa faca aceasta propunere pentru o aparenta ca s a rezolvat problema pensiilor speciale . Deci propunea ca numai pentru viitoare pensii ocupationale sa contribuie si angajatorul ,nu la pensiile de contributivitate unde de fapt e criza acuta !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb