Modul defectuos în care se face finanţarea sistemului de asigurări de sănătate nu permite salariaţilor din sănătate şi asistenţă socială să beneficieze de plata firească a activităţii desfăşurate, în condiţiile deosebite impuse de pandemia de Covid-19, se arată într-un comunicat de presă emis de CNSRL Frăţia.
Liderii sindicali îşi manifestă preocuparea "faţă de situaţia gravă cu care se confruntă salariaţii din sistemul sanitar, în contextul actualei crize epidemiologice, suprapusă peste o criză economică fără precedent", se arată în documentul citat. Ei sunt alături de colegii lor din Sănătate care au declanşat acţiuni de protest în toată ţara. Cei de la CNSRL Frăţia solicită Guvernului şi Ministerului Sănătăţii să găsească o soluţie pentru satisfacerea revendicărilor angajaţilor, deoarece continuarea acţiunilor de protest pun în pericol pe toţi cei care apelează la serviciile medicale şi de îngrijire care şi aşa destul de încărcate în această perioadă.
"Răspunderea pentru escaladarea acestui conflict, în această perioadă, va trebui să fie asumată de cei care continuă să umilească personalul din Sănătate cu atitudinea lor incalificabilă. CNSRL Frăţia cere factorilor implicaţi, de la nivel guvernamental, să revină asupra prevederilor Legii nr. 153/2017 - Legea cadru pentru salarizarea personalului plătit din fonduri publice şi să găsească, împreună cu reprezentanţii Federaţiei Sanitas din România, toate soluţiile posibile pentru a pune capăt acestei situaţii conflictuale", se arată în comunicatul de presă.
Sindicaliştii arată că vor susţine orice acţiune de stradă, întreprinsă de colegii din Federaţia Sanitas din România, până la soluţionarea tuturor revendicărilor.
Amintim că Federaţia Sanitas a anunţat că de mâine, 12 ianuarie, sindicaliştii vor picheta sediile prefecturilor din ţară, Ministerului Sănătăţii, Guvernului şi Parlamentului, pe toată perioada în care vor avea loc dezbaterile pe legea bugetului de stat. Reprezentanţii cadrelor medii din sănătate şi din asistenţă socială sunt nemulţumiţi de "refuzul Guvernului de a acorda salariile cuvenite pentru anul 2021" .
Potrivit sindicaliştilor, acţiunile de protest din perioada următoare vor mai cuprinde lansarea unei petiţii online pentru susţinerea aplicării prevederilor Legii nr. 153/2017 şi exceptarea salariaţilor din Sănătate şi Asistenţă socială de la prevederile art. I din OUG nr. 226/2020, solicitarea unor întâlniri la nivelul Guvernului României cu miniştrii responsabili pentru deblocarea situaţiei şi redactarea unei scrisori deschise către Preşedinţie, membrii Parlamentului României şi ai Parlamentului European.