CNVM - acuzată de brokeri că îi blochează pe cuponari

Ana Moglan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 3 septembrie 2004

Exigenţele sporite impuse de CNVM la ordinele de vînzare ale cuponarilor, ca să evite furturile de acţiuni, au provocat revoltă în piaţa de capital.

Comisia a aprobat în data de 27 august o instrucţiune privid preluarea şi executarea ordinelor de vînzare a acţiunilor dobîndite în cadrul Programului de Privatizare în Masă. Această instrucţiune a intrat în vigoare la 1 septembrie, stîrnind reacţii dezaprobatoare atît din partea societăţilor de servicii financiare, cît şi din partea acţionarilor PPM. Motivînd evitarea în viitor a furturilor de acţiuni, CNVM a introdus noi condiţii care vizează executarea ordinelor de vînzare a titlurilor menţionate de către societăţile de servicii financiare (SSIF). Astfel, acţionarii PPM care vor să-şi vîndă acţiunile deţinute trebuie să prezinte intermediarului extrasele de cont şi, unde este cazul, codurile confidenţiale aferente titlurilor. Extrasele de cont şi codurile confidenţiale sînt eliberate în urma unei cereri către societatea de registru unde sînt înregistrate acţiunile. Toate aceste demersuri trebuie întreprinse personal de proprietarul acţiunilor sau de către persoanele mandatate prin procură specială autentificată la notarii publici. După aflarea noilor reguli, numeroşi cuponari ne-au sunat la redacţie, nemulţumiţi că vor trebui să suporte cheltuieli suplimentare şi să parcurgă o periodă de timp mai îndelungată pînă la intrarea în posesie a contravalorii acţiunilor.

La nemulţumirile cuponarilor s-au adăugat şi cele ale brokerilor. Un efect mai intens va fi resimţit la nivelul societăţilor de servicii financiare din provincie, susţine un broker, care a dorit să îşi păstreze anonimatul, argumentînd că, întrucît nu există la nivel naţional agenţii ale societăţilor de registru, acţionarii vor fi puşi pe drumuri.

Societatea de servicii financiare "Unicapital" şi-a exprimat opinia legată de instrucţiunea nr.8, într-o adresă trimisă în 31 august către CNVM. Valeriu Velciu, preşedintele "Unicapital", consideră că instrucţiunea în cauză va aduce "prejudicii pieţei şi participanţilor la piaţă prin descurajarea şi îngrădirea acţionarilor PPM în a-şi vinde acţiunile, prin scăderea accesului operativ la piaţă". Domnul Velciu opinează că extrasul de cont este inutil, întrucît acţiunile sînt dematerializate, fiind suficiente codul numeric personal, actul de identitate şi certificatul de acţionar. Preşedintele "Unicapital" precizează că instrucţiunea denaturează rolul societăţilor de servicii financiare şi creşte în mod excesiv şi nejustificat rolul registrelor pe piaţa de capital.

Valeriu Velciu spune că majoritatea condiţiilor prevăzute în acest act normativ a format obiectul unor discuţii anterioare cu CNVM şi că, în şedinţa din 23 martie 2004, Comisia a comunicat faptul că extrasul de cont nu este obligatoriu. Prelungirea perioadei de plată la zece zile de la data tranzacţiei este considerată de Valeriu Velciu doar aparent ca un avantaj pentru SSIF, pentru că, spune domnia sa, în realitate, experienţa anterioară arată că în acest fel va creşte numărul de cazuri în care vînzătorii reclamă întîrzierea primirii banilor.

Societatea de servicii de investiţii financiare "Broker" din Cluj a sesizat CNVM că instrucţiunea în cauză a transformat "în hîrtii fără valoare peste 80% din certificatele de acţionar existente la populaţie". Petru Prunea, preşedintele SSIF "Broker", consideră că noile cerinţe reprezintă o "îngrădire echivalentă cu suprimarea unui atribut al dreptului de proprietate". Preşedintele SSIF "Broker" subliniază că prevederile instrucţiunii "provoacă mari prejudicii financiare SSIF, deoarece obiectul lor de activitate este drastic şi abuziv înjumătăţit". De cealaltă parte, reprezentanţii registrelor consideră că CNVM nu a modificat substanţial regulile.

Adrian Lisandru, consilier juridic al Registrului Român al Acţionarilor, ne-a declarat că instrucţiunea CNVM nu modifică prea mult situaţia anterioară, din punctul de vedere al societăţii de registru. Domnul Lisandru spune că şi înainte acţionarii PPM trebuiau să ceară extrasele de cont, diferenţa constînd în faptul că acest lucru era necesar doar în anumite cazuri (majorări de capital, modificări ale datelor din buletinul de identitate). Adrian Lisandru mai spune că RRA nu va avea nici o problemă în satisfacerea cererilor de extrase de cont şi coduri confidenţiale, chiar dacă, potrivit noii instrucţiuni, toţi acţionarii PPM vor trebui să întreprindă acest demers. Reprezentanţii brokerilor în CCD (Comitetul Comun de Dezvoltare) al BVB au discutat această problemă în şedinţa de marţi, 31 august. În urma discuţiilor, CCD a decis transmiterea către CNVM a unor propuneri de modificare şi/sau completare a instrucţiunii nr.8. Un aspect vizat de CCD se referă la eliberarea de către societăţile de registru a unui singur document, în cazul în care sînt alocate coduri confidenţiale acţiunilor, adică un extras de cont care să cuprindă şi codurile respective. CCD vrea ca CNVM să introducă opţiunea virării sumelor obţinute din vînzarea acţiunilor PPM într-un cont bancar şi nu doar prin mandat poştal şi posibilitatea de primire a extrasului de cont şi prin alte metode, cum ar fi printr-o scrisoare recomandată către societatea de registru, cu confirmare de primire.

Ciprian Ene, purtătorul de cuvînt al CNVM, ne-a declarat că nu se poate pronunţa în legătură cu această problemă, întrucît direcţia de specialitate a Comisiei nu a prezentat încă o sinteză a reacţiilor critice ale entităţilor pieţei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb