CNVM respinge contestaţiile depuse de firmele lui Pogonaru privind oferta obligatorie la Prodplast

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 11 octombrie 2010

CNVM a respins contestaţiile formulate de două firme controlate de omul de afaceri Florin Pogonaru la avertismentele aplicate de Comisie pentru că nu au lansat oferta de preluare obligatorie la Prodplast Bucureşti (PPL), anunţă Mediafax.

Firmele Central European Financial Services şi ECDL România deţin împreună cu persoanele cu care acţionează în mod concertat peste 33% din capitalul Prodplast, iar potrivit legislaţiei pieţei de capital de la acest nivel trebuie să lanseze o ofertă de preluare.

Omul de afaceri deţine 95% din acţiunile Central European Financial Services, soţia sa Pogonaru Georgiana are 1% din capital, iar o persoană fizică, Petre Ghibu, apropiat al lui Pogonaru, mai are 1% din titluri.

Central European Financial Services şi ECDL România au fost sanc-ţionate cu avertisment de CNVM la 19 iulie deoarece nu au lansat oferta de preluare, deşi trebuia să fie iniţiată din luna aprilie.

În contestaţiile formulate cele două firme au solicitat, totodată, un răspuns CNVM pentru a stabili cum va fi realizat raportul de evaluare. Firmele au arătat că fără includerea participaţiei, de 45,54%, pe care Prodplast o are la firma Romtatay preţul din ofertă va fi mai redus, însă operaţiunea va fi lansată mai repede.

"Evaluarea completă şi corectă a tuturor activelor Prodplast ar conduce, pe de o parte, la calcularea unui preţ echitabil, dar, pe de altă parte, la prelungirea termenului în care aceas-tă evaluare poate fi finalizată (în opinia auditorilor consultaţi, în maximum o lună de la data la care societatea pune la dispoziţia auditorului situaţiile financiare auditate)", se mai spune în contestaţiile formulate de Central European Financial Services şi ECDL România.

În respingerea contestaţiilor, CNVM menţionează că evaluarea unei societăţi comerciale conform Standardelor Internaţionale de Evaluare poate fi realizată în orice moment pe baza ultimelor situaţii financiare.

"Evaluatorul are obligaţia de a verifica, analiza şi cuantifica toate informaţiile relevante aferente respectivei societăţi comerciale", se menţionează în răspunsul Comisiei, publicat vineri în buletinul de activitate.

Cele două firme au depus, pe 23 februarie la CNVM, prin intermediul firmei de brokeraj Voltinvest, documentaţia necesară aprobării ofertei publice de preluare obligatorie, însă nu şi preţul care va fi propus celorlalţi acţionari ai Prodplast.

Pentru stabilirea preţului, CNVM a solicitat un raport de evaluare, însă acesta nu a fost depus. Central European Financial Services şi ECDL România au solicitat, în luna aprilie, prelungirea termenului de depunere a raportului cu minim 6 - 8 luni, menţionând că o analiză corectă nu poate fi realizată fără includerea participaţiei de la Romtatay.

În contestaţiile formulate la sanc-ţiunile aplicate de CNVM, firmele controlate de Pogonaru menţionau că reprezentanţii Romtatay sus-ţin că ultimele situaţii financiare pe care le pot pune la dispoziţie sunt cele aferente exerciţiului financiar 2009-2010, însă că ar trebui luate în considerare situaţiile aferente exerciţiului financiar 2010-2011.

"Acestea sunt mult mai utile şi mai relevante având în vedere faptul că în actul constitutiv al Romtatay este prevăzută dizolvarea societăţii la începutul anului 2012", se spune în contestaţiile formulate de cele două firme controlate de Pogonaru.

Romtatay este o societate mixtă româno-spaniolă, înfiinţată în 1992, şi specializată în fabricarea produselor din material plastic. Romtatay face parte din grupul Plasticos TA-TAY Barcelona.

Ulterior, CNVM a cerut o opinie din partea ANEVAR în această problemă, iar în răspunsul primit se arăta că evaluarea unei întreprinderi de mărime medie ar putea fi finalizată "rezonabil" într-un interval de 30-45 de zile.

Comisia a cerut depunerea până la 14 iulie a raportului de evaluare, însă cele două firme nu s-au conformat, astfel că au fost sancţionate cu avertisment.

În acţionariatul Prodplast se mai regăsesc fondul de investiţii Broadhurst Investments, cu 12,69% din titluri, şi SIF Oltenia (SIF5) cu 11% din acţiuni.

Acţiunile Prodplast erau tranzacţionate, în prima parte a şedinţei bursiere de vineri, la un preţ de 1,32 lei, în creştere cu 3,94%, şi aveau un rulaj de 18.000 de lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb