CNVM susţine că emitenţii trebuie să îi facă raportări

Cu stimă, Ciprian Ene, purtător de cuvînt
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 29 aprilie 2005

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare face unele precizări referitor la articolul "CNVM pretinde raportări de la emitenţi", publicat sub semnătura Andreei Negru în cotidianul Bursa de joi, 28 aprilie 2005. Articolul sublinia faptul că emitenţii sînt subordonaţi Legii societăţilor comerciale şi nu Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare. Emitenţii listaţi pe pieţe organizate au obligaţia să res-pecte regulile de transparenţă impuse de pieţele respective.

Articolul avansează ideea că raportările trimestriale, a căror formă şi conţinut sînt stabilite prin Instrucţiunea nr. 6/2005, ar fi o reglementare excesivă a Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, prin care se consideră că CNVM îşi depăşeşte atribuţiile.

De la bun început, subliniem faptul că CNVM este o instituţie care îşi desfăşoară activitatea în limite stabilite de acte normative adoptate de Parlamentul României, iar a vorbi de "pretenţii", în acest caz, este cel mult o figură de stil neizbutită.

În ceea ce priveşte raportările trimestriale pe care CNVM le "pretinde" de la emitenţi, exis-tenţa acestora este stabilită prin Legea nr. 297/2004 privind piaţa de capital, care la alineatul (1) al art. 227 menţionează că "societăţile admise la tranzacţionare pe o piaţă reglementată vor întocmi, vor pune la dispoziţia publicului şi vor transmite C.N.V.M. şi operatorului de piaţă rapoarte trimestriale, semestriale şi anuale", iar la alin. (2) se precizează că "C.N.V.M. va emite reglementări privind conţinutul acestor rapoarte". Reamintim că actuala Lege privind piaţa de capital este un act normativ ce trans-pune prevederile conţinute de Directivele Uniunii Europene în domeniu.

Opinia exprimată în articolul menţionat ne suprinde cu atît mai mult cu cît, dincolo de ignorarea reglementărilor care guvernează piaţa de capital, contravine chiar spiritului promovat de cotidianul Bursa, care a insistat adesea pentru respectarea prevederilor privind trans-parenţa emitenţilor.

Cu stimă,

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb