CNVM va cotiza cu 400.000 de euro pe an la noua Autoritate Europeană pentru Valori Mobiliare

A consemnat Ştefania Ciocîrlan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 9 noiembrie 2010

CNVM va cotiza cu 400.000 de euro pe an la noua Autoritate Europeană pentru Valori Mobiliare

Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare (ESMA - European Securities and Markets Authority) va începe să funcţioneze de la 1 ianuarie 2011 şi va avea un rol important în emiterea de măsuri de implementare pentru noua legislaţie europeană, înaintând Comisiei Europene proiecte pentru standarde tehnice cu caracter obligatoriu. Claudia Sava, comisar CNVM, vorbeşte în a doua parte a interviului acordat ziarului "BURSA" despre modificările legislative preconizate să afecteze şi piaţa noastră de capital.

Interviu cu doamna Claudia Sava, comisar CNVM - partea a II-a

Reporter: Care sunt cele mai importante modificări legislative care au loc la nivel european în domeniul pieţei de capital?

Claudia Sava: Se discută despre o nouă reformă legislativă vizând schimbări care introduc sau revizuiesc legislaţia privind locurile de tranzacţionare, fondul de compensare a investitorilor, emitenţii, abuzul de piaţă, organismele de plasament colectiv, fie ele OPCVM sau entităţi nereglementate până în prezent, cum sunt fondurile alternative. Amendarea directivei MIfid de exemplu pare să îşi propună o şi mai mare liberalizare a locurilor de tranzacţionare prin introducerea unei definiţii pentru locurile de tranzacţionare organizate care să includă tranzacţiile bilaterale OTC, cu scopul aducerii "la lumină" a informaţiilor pre şi post tranzacţionare pentru acest tip de tranzacţii. Un proiect de regulament privind infrastructura pieţelor (European Markets Infrastructure Regulation) va stabili condiţii de standardizare pentru instrumentele financiare derivate tranzacţionate OTC, cu cerinţa ca acestea să fie compensate prin contrapărţi centrale. Se intenţionează ca toate contractele privind instrumentele derivate astfel standardizate să fie înregistrate în mod central la nivel european, cu un posibil rol de gestionare a acestui mecanism pentru noua autoritate europeană pentru piaţa valorilor mobiliare, ESMA. În ceea ce priveşte emitenţii, se anunţă o modificare a directivei privind cerinţele de transparenţă iar una dintre principalele linii o reprezintă introducerea unui cadru armonizat pentru emitenţii tranzacţionaţi pe sistemele alternative de tranzacţionare. O altă iniţiativă legis-lativă importantă este aşa numita directivă privind valorile mobiliare (Securities Law Directive) care urmăreşte să clarifice aspecte legate de deţinerea şi înstrăinarea titlurilor de valoare (instrumentelor financiare), pornind de la faptul că, în ultimii ani, practica referitoare la aceste operaţiuni s-a modificat considerabil. În majoritatea pieţelor moderne, instrumentele financiare sunt păstrate la intermediari care administrează conturi de instrumente financiare. Aceste conturi sunt tratate din punct de vedere comercial şi economic ca reprezentând nucleul proprietăţii, însă există o lipsă de claritate cu privire la cine, ce drepturi are în situaţia în care instrumentele financiare sunt păstrate prin evidenţierea acestora în conturile unui intermediar. Sunt vizate modificări şi în domeniul consolidării resurselor financiare şi capitalului participanţilor la piaţă prin revizuirea directivelor privind adecvarea capitalului şi ale directivei privind schemele de compensare a investitorilor.

Reporter: De ce au loc aceste modificări legislative?

Claudia Sava: Ca urmare a analizării crizei financiare profunde la nivel mondial, forurile responsabile ale Uniunii Europene au constatat că este nevoie, pe de o parte, de o reorganizare şi regândire a structurii instituţiilor europene de supraveghere, iar, pe de altă parte, de o creştere a transparenţei în domeniul financiar şi de responsabilizare a entităţilor participante pe piaţa financiară în vederea evitării unor colapsuri ce ar genera risc la nivelul întregului sistem.

Reporter: Care va fi impactul acestor modificări asupra CNVM şi implicit asupra pieţei de capital de la noi?

Claudia Sava: Toate aceste modificări ale directivelor europene vor genera necesitatea amendării Legii 297/2004 privind piaţa de capital, precum şi a reglementărilor emise în aplicare, modificări care se vor face şi cu consultarea participanţilor şi entităţilor pieţei de capital. Aceasta va presupune un efort substanţial de calibrare şi coerenţă legislativă, exerciţiu pe care CNVM l-a mai făcut la momentul aderării şi pentru care a primit aprecieri la nivelul Comisiei Europene şi al C.E.S.R. Pentru participanţii la piaţă toate acestea vor genera o serie de costuri suplimentare pentru alinierea la noile reglementări impuse prin directive, cheltuieli pentru perfecţionarea personalului implicat în administrarea ris-curilor, efort financiar pentru îndeplinirea cerinţelor de capital şi implementarea eventualelor sisteme informatice necesare noilor raportări impuse de cerinţele Uniunii Europene.

Reporter: Este pregătită piaţa de capital de la noi pentru aceste modificări legislative?

Claudia Sava: Suntem conştienţi că toate aceste noutăţi şi multe altele pe care nu le-am amintit vor constitui noi provocări pentru piaţă şi vor avea un impact important asupra pieţei de capital din România aflată încă la un nivel de dezvoltare mai scăzut din punctul de vedere al instrumentelor oferite faţă de alte state membre UE. Vreau să precizez că toa-te aceste schimbări despre care vorbim se află în stadiu de dezbatere, deci orizontul de timp până la implementare este destul de mare.

Reporter: Cum vedeţi rolul CNVM anul viitor? Vom vedea o Comisie care îşi va întări rolul de supraveghetor, aşa cum este direcţia la nivel european?

Claudia Sava: Autoritatea pieţei de capital din România îşi va consolida activitatea de supraveghere aşa cum toate autorităţile pieţei financiare din Europa o fac. De asemenea, asigurarea unui cadru legislativ perfect aliniat la directivele comunitare va constitui premisa ca piaţa de capital din România să se integreze pe deplin în piaţa europeană din pers-pectiva regulilor de funcţionare, lucru extrem de important pentru inves-titorii autohtoni, dar mai ales pentru cei străini pentru care regulile clare şi precise sunt o garanţie pentru investiţiile lor. În special investitorii străini doresc să îşi investească banii într-o piaţă cu reguli bine stabilite, supravegheată de o autoritate puternică pentru a nu avea surpriza că "merele" pe care le-au cumpărat se vor dovedi ulterior a fi "lămâi".

Reporter: Este piaţa de capital de la noi pregătită pentru modificările legislaţiei europene în materie de piaţă de capital?

Claudia Sava: În momentul acesta, înclin să cred că nu este pregătită din punctul de vedere al resurselor financiare. Nu pot să cuantific pentru că nu ştiu cât de dure vor fi, cât de profunde, ce implicaţii vor avea pentru că doar se discută în legătură cu acestea. Ştiu însă că este pregătită din punctul de vedere al profesionalismului, inventivităţii şi al capacităţii de adaptare la orice mediu concurenţial a brokerilor români.

Alte modificări ale legislaţiei europene preconizate în perioada următoare:

- se anunţă o modificare a directivei privind cerinţele de transparenţă pentru emitenţi prin introducerea unui cadru armonizat pentru emitenţii tranzacţionaţi pe sistemele alternative de tranzacţionare. În prezent, statele membre au libertatea de a stabili astfel de cerinţe în mod flexibil, fără a li se impune repere cantitative, remarcându-se o prea mare varietate de reguli pe diferite pieţe.

- O altă iniţiativă legislativă importantă este aşa numita directivă privind valorile mobiliare (Securities Law Directive) care urmăreşte să clarifice aspecte legate de deţinerea şi înstrăinarea instrumentelor financiare.

În majoritatea pieţelor moderne, instrumentele financiare sunt păstrate la intermediari care administrează conturi de instrumente financiare. Aceste conturi sunt tratate din punct de vedere comercial şi economic ca reprezentând nucleul proprietăţii. Cu toate acestea, din punct de vedere legal, statutul lor diferă de la un stat la altul. Astfel, există o lipsă de claritate cu privire la cine, ce drepturi are în situaţia în care instrumentele financiare sunt păstrate pentru investitori prin evidenţierea acestora în conturile unui intermediar.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb