Coaliţia a bătut palma pe măsurile de sprijin

M.G.
Ziarul BURSA #Politică / 12 aprilie 2022

Coaliţia a bătut palma pe măsurile de sprijin

Pachetul de măsuri pentru populaţie, intitulat "Sprijin pentru România" şi detaliat aseară de liderii Coaliţiei, cuprinde, printre altele, ajustarea preţurilor materialelor de construcţii pentru contractele de investiţii publice, acordarea de vouchere pentru românii cu venituri mici, măsuri de stimulare a procesării în industria alimentară locală sau decontarea a 50 de bani/litru de carburant pentru operatorii economici care efectuează transport rutier de mărfuri sau de persoane. Pachetul de măsuri a fost aprobat în şedinţa coaliţiei de ieri şi urmează să fie adoptat în curând de către guvern.

Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a declarat, ieri, în cadrul conferinţei: "Am făcut acest plan pentru a pune România în mişcare. Românii au rezistat în ultimii doi ani în faţa pandemiei, care a fost urmată de o criză energetică fără precedent. Peste toate acestea a venit şi acest război iraţional din Ucraina. Cu toate acestea românii au făcut mereu faţă provocării. Acum trebuie ca şi clasa politică să se ridice la nivelul cetăţenilor. Trebuie să oferim un sprijin real cetăţenilor noştri. Am venit la guvernare pentru a oferi soluţii (...), iar planul acesta va răspunde momentului dificil în care ne aflăm. (...) A venit momentul ca noi, oamenii politici, să livrăm. (...) Acest plan nu afectează alocările bugetare pentru investiţii şi dezvoltarea României. Acest plan se concentrează pe combaterea creşterii preţurilor, susţinerea fermierilor români şi creşterea capacităţii procesare a industriei alimentare. Locurile de muncă trebuie să fie aici, în România. (...) Susţinerea firmelor româneşti a fost prioritară, iar mai mult de jumătate din populaţia României va beneficia de o formă de protecţie în faţa scumpirilor. (...) Îmi pare bine că am luat decizia să creăm această coaliţie".

La rândul său, Nicolae Ciucă, premierul României şi preşedintele PNL, a afirmat că obiectivele programului sunt susţinerea economiei pentru o creştere economică sănătoasă şi realizarea coeziunii sociale.

"Sprijin pentru România reprezintă un pachet de soluţii pentru cetăţeni şi economie. Avem datoria să venim cu soluţii la problemele oamenilor şi mediului economic, mai ales în perioada aceasta dificilă pe care o traversăm.

52% din acest program reprezintă finanţare din fonduri europene, iar acest program are 3 obiective prijncipale: susţinerea economiei pentru o creştere economică sănătoasă, realizarea coeziunii sociale şi desigur solidaritate între generaţii. Consultările permanente cu mediul de afaceri din cele 4 luni de guvernare ne-au semnalat în timp real problemele economice. Astfel, beneficiarii măsurilor sunt IMM-urile, marii investitori, transportatorii şi distribuitorii, investitiile publice în derulare, în general economia României", a spus Ciucă.

Măsurile, care reprezintă echivalentul a 0,5% din PIB-ul României, vin să atenueze dificultăţile resimţite de gospodării şi de companii şi să preia la bugetul de stat o serie de costuri. În termeni nominali, măsurile adună cheltuieli totale suplimentare de 17,3 miliarde de lei, din care undeva la 9 miliarde de lei sunt fonduri europene. Restul cheltuielilor (8,3 miliarde de lei) sunt finanţate din bugetul de stat.

Amintim că România înregistrează o relativă stagnare economică şi inflaţie ridicată în ultimele trei trimestre, începând cu cea de-a doua jumătate a anului 2021, iar deficitul bugetar în acest an este estimat deja la peste 5,8% din PIB. În acelaşi timp, datoria publică a trecut recent de pragul de 50% din PIB, pentru prima dată în istorie, trecere care, potrivit legii responsabilităţii fiscal-bugetare, provoacă elaborarea unui program pentru reducerea datoriei şi îngheţarea cheltuielilor cu salariile din sectorul public.

Măsurile vor intra în vigoare în perioada următoare (unele de la 1 iunie, altele de la 1 mai), prin adoptarea mai multor acte normative de către Guvern (OUG) şi Parlament.

Măsurile economice stabilite de Coaliţie sunt:

Ajustarea contractelor în derulare care vizează investiţiile publice. Se suplimentează sumele aferente contractelor de investiţii în derulare având în vedere creşterile de preţuri la materialele de construcţii. Sursa de finanţare este bugetul de stat, prin bugetul MLPDA.

Reluarea schemei de ajutor de stat pe HG 807/2014, ce are ca obiectiv stimularea investiţiilor cu impact major în economie (peste 1 milion de euro). Începând cu luna mai, se începe sesiunea pe schema de ajutor de stat stabilită prin HG 807/2014, cu o anvelopă estimată de 1 miliard de lei. Sursa de finanţare: buget de stat, prin bugetul Ministerului Finanţelor.

Program de sprijin pentru transportatori şi distribuitori. Schema de ajutor de stat de 300 de milioane de lei (cu posibilitatea suplimentării) pentru decontarea a 0,50 lei/litru de carburant pentru sprijinirea operatorilor economici care efectuează transport rutier de mărfuri în cont propriu sau pentru alte persoane, precum şi transport de persoane ocazional sau regulat, dar şi pentru companiile implicate în activităţile de distribuţie (doar pentru alimentarea făcută pe teritoriul României), cu impact pozitiv asupra a circa 4.000 de beneficiari. Sursa de finanţare: bugetul de stat, prin Ministerul Transporturilor.

Acordarea unor granturi de până la 400.000 de euro/companie pentru capital de lucru IMM-urilor al căror lanţ de aprovizionare a fost afectat de conflictul din Ucraina şi care au cheltuieli mai mari cu cel puţin 15% la utilităţi. Măsura este similară Măsurii 2 aplicată în 2020-2021 şi poate fi finanţată exclusiv din fonduri europene prin POCU. Buget alocat măsurii (propunere): minim 300 milioane de euro. Sursa de finanţare: Fonduri Europene, prin POCU.

Extinderea aplicării măsurilor de şomaj tehnic şi Kurzarbeit până la 31 decembrie 2022. Se acordă 75% din salariu pentru angajaţii trimişi în şomaj tehnic, respectiv celor cărora li se reduce programul de lucru (măsură implementată prin Ministerul Muncii). Sursa de finanţare: instrumentul european SURE.

OUG pentru ajustarea preţurilor contractelor de achiziţie publică/contractelor sectoriale care vizează investiţii publice.

Stimulent de 50% din salariu pentru angajarea şomerilor, ajutoare de stat pentru susţinerea fermelor de reproducere a speciilor porc, vită, oaie, ajutor de stat pentru retehnologizarea companiilor şi IMM-urilor cu profil de producţie industrială şi agro-alimentară, 200 de milioane de euro pentru procesarea produselor agricole în România + primă de 10% din valoarea produselor procesate pentru fermieri.

Agricultură

Pachetul prevede finanţare şi sprijin pentru investiţii în procesarea producţiei agricole. Suma estimată: 200 de milioane de euro. Sursa de finanţare: buget de stat prin bugetul MADR.

Capitalizarea Casei de Comerţ UNIREA pentru asigurarea necesarului de produse agroalimentare de bază. Suma estimată: 100 milioane de euro. Sursa de finanţare: buget de stat, prin bugetul MADR.

Măsuri sociale

Susţinerea nivelului de trai pentru românii cu venituri mici: acordarea de vouchere de 50 de euro la fiecare 2 luni (până la sfârşitul anului) pentru cumpărarea a 6 alimente de bază, pentru gospodăriile cu ambii părinţi şi cel puţin 2 copii dependenţi şi gospodării monoparentale cu un venit mediu lunar mai mic de 600 de lei (151.000 de gospodării), persoanele care primesc Venit Minim Garantat (168.000 de persoane), persoane cu dizabilităţi (864.533 persoane) şi pensionarii cu un venit mai mic de 1.500 de lei (3.498.875). Total beneficiari 4.682.408 x 50 de euro x 4 = 936.481.600 milioane de euro până la sfârşitul anului, adică 0,35% din PIB estimat de Comisia Naţională de Prognoză (CNP) pentru anul 2022. Sursa de finanţare: Fonduri europene prin POAD.

Susţinerea elevilor care provin din familii cu venituri mici. Acordarea de vouchere de 30 de euro lunar pentru 7 luni (aprilie-iunie şi septembrie-decembrie 2022) pentru alimente, rechizite şi haine celor 156.000 de elevi care primesc burse sociale. Impact 30 de euro x 156.000 x 7 luni = 32.760.000 euro adică 0,012% din PIB estimat de CNP pentru anul 2022. Sursa de finanţare: fonduri europene, prin Ministerul Educaţiei.

Susţinerea salariaţilor cu venituri reduse: creşterea voluntară a salariului minim cu 200 de lei, scutiţi de taxe - de la 1 iunie.

Dublarea normei de hrană pentru pacienţii din spitale de la 11 lei la 22 de lei/ zi. Estimare beneficiari > 3 milioane beneficiari. Sursa de finanţare: buget de stat, prin bugetul Ministerului Sănătăţii.

Creşterea valorii tichetelor de masă la 30 de lei de la 1 iunie.

Creşterea alocaţiei de hrană, îmbrăcăminte şi încălţăminte pentru copiii din centrele de plasament. Alocaţia lunară de plasament creşte practic de la 630 de lei la 900 de lei lunar, iar în cazul copiilor cu dizabilităţi, de la 945 de lei lunar, la 1.350 de lei lunar. În acelaşi timp, cresc cu 58,5% sumele acordate anual copiilor şi tinerilor pentru îmbrăcăminte, încălţăminte, rechizite. Totodată, sumele lunare de care beneficiază copiii şi tinerii din sistemul de protecţie specială pentru unele nevoi personale se majorează de la 28 de lei la 150 de lei.

Extinderea programului de fertilizare în vitro, numărul persoanelor care pot aplica creşte de la 300 pe an la 5.000 în 2022.

Stabilirea salariului minim în agricultură şi industria alimentară la nivelul de 3.000 de lei brut, similar celui din sectorul construcţii.  

Măsuri pentru tineri

1. Programul "Family start"

Prin acest program se propune garantarea unui credit în valoare de maxim 75.000 lei, în proporţie de 80% de către stat, exceptând dobânzile, comisioanele şi spezele bancare, precum şi în suportarea dobânzilor şi a cheltuielilor adiacente creditului pentru acordarea de finanţări pentru acoperirea unor cheltuieli eligibile în program (de exemplu: plata cheltuielilor cu creşa, gradiniţa, şcoala, after school, achiziţia de autoturisme familiale noi cu 7 locuri, taxe de studii, inclusiv licenţă, master, doctorat, plata chiriei, avans din achiziţia unei locuinţe). Beneficiari eligibili: Persoane fizice cu vârsta cuprinsă între 18 ani împliniţi şi până la 45 de ani neîmpliniţi care îşi întemeiază o familie şi care au venituri nete de până la maxim 7.500 RON pe familie/lună. Numărul maxim de beneficiar este de 10.000.

2. Programul naţional Student Invest

Prin acest program se propune garantarea unui credit în valoare de maxim 50.000 lei, în proporţie de 80% de către stat, exceptând dobânzile, comisioanele şi spezele bancare, precum şi în suportarea dobânzilor şi a cheltuielilor adiacente creditului.

Valoarea maximă a finanţării este de 50.000 lei, cheltuieli eligibile în cadrul programului fiind credite pentru taxe de studii, inclusiv licenţă, master, doctorat, pentru publicarea unor cărţi sau a studiilor de specialitate, plata locurilor de cazare în căminele studentesti, etc. Beneficiari eligibili: Persoane fizice cu vârsta cuprinsă între 18 ani împliniţi şi până la 31 de ani neîmpliniţi care sunt cuprinşi în sistemul de învăţământ superior autorizat de către Ministerul Educaţiei Naţionale. Numărul maxim de beneficiary este de 10.000.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Toate astea vor pune gaz pe focul inflatiei. Banii gratis in buzunarul celor saraci se vor duce direct in consum, si direct in noi cresteri de preturi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb