Guvernul PSD-PNL, condus de premierul Marcel Ciolacu, a depus, aseară, la Palatul Cotroceni, jurământul de învestitură şi şi-a intrat în atribuţii, având o primă şedinţă de guvern.
"Subiectul cel mai discutat şi comentat din ultiumele săptămâni a fost rotaţia premierilor. Iată că în timp record, fără sincope, această procedură s-a încheiat. Nu e puţin lucru şi este prima dată în România că se întâmplă într-o coaliţie o astfel de mişcare. Este important pentru politica românească, pentru ca acest fel de a face politică arată stabilitate, seriozitate şi că politicienii implicaţi sunt decişi să îşi ia mandatele foarte în serios. (...) Sunt multe probleme de rezolvat. Avem o jumătate de an în care putem rezolva multe lucruri, după care vom intra într-un an superelectoral care în sine e o provocare pentru societate, patru rânduri de alegeri, în care ţara trebuie guvernată cu rezultate bune", a declarat preşedintele Klaus Iohannis, după ceremonia de învestitură.
Potrivit decretului prezidenţial semnat de Klaus Iohannis, componenţa Guvernului este următoarea: Marcel Ciolacu - prim-ministru, Marian Neacşu - viceprim-ministru, Cătălin Predoiu - viceprim-ministru, ministrul afacerilor interne, Marcel Boloş - ministrul finanţelor, Sorin Grindeanu - ministrul transporturilor, Gabriela Firea - ministrul familiei, tineretului şi egalităţii de şanse, Alina Gorghiu - ministrul justiţiei, Angel Tîlvăr - ministrul apărării naţionale, Ligia Deca - ministrul educaţiei, Raluca Turcan - ministrul culturii, Luminiţa Odobescu - ministrul afacerilor externe.
Din cabinet mai fac parte Radu Oprea - ministrul economiei, antreprenoriatului şi turismului, Adrian Câciu - ministrul investiţiilor şi proiectelor europene, Adrian Veştea - ministrul dezvoltării, lucrărilor publice şi administraţiei, Alexandru Rafila - ministrul sănătăţii, Florin Barbu - ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, Sebastian Burduja - ministrul energiei, Marius Budăi - ministrul muncii şi solidarităţii sociale, Bogdan Ivan - ministrul cercetării, inovării şi digitalizării, Mircea Fechet - ministrul mediului, apelor şi pădurilor.
Ceremonia de la Palatul Cotroceni a avut loc după ce anterior plenul Parlamentului cu 290 voturi pentru şi 95 voturi împotrivă, a aprobat programul de guvernare şi echipa de miniştri prezentate de prim-ministrul desemnat Marcel Ciolacu.
• Reforma pensiilor speciale şi eficientizarea administraţiei publice - priorităţile guvernului Ciolacu
Înainte de a solicita votul parlamentarilor, Marcel Ciolacu a declarat de la tribuna Parlamentului: "Ne confruntăm cu o situaţie deosebită. Vorbim despre o luptă crâncenă la nivel global pentru supravieţuirea valorilor; economiile suferă, extremismul pune democraţiile sub presiune, iar regimurile autoritare îşi invadează vecinii. Creşterea preţurilor la energie şi alimente au avut impact devastatator asurpa oamenilor, iar diferite categorii sociale au coborât în stradă. Aceasta sunt provocările, multe şi grele, pe care trebuie să le gestionăm, dar a fugi de responsabilitate nu este în ADN-ul PSD. Îmi asum un program de guvernare şi o echipă de miniştri cu care să depăşim toate aceste greutăţi. (...) Am vrut să am mai puţine ministere. Am redus numărul de ministere şi vom reduce şi numărul secretarilor de stat, deoarece în acest guvern vor rămâne doar oameni care muncesc. Nu vom mai accepta cumul pensie-salariu în sistemul public. E nedrept ca aparatul de stat să fie înţesat cu speciali şi trebuie să facem dreptate privind pensiile speciale. Reforma pensiilor e cea mai grea reformă, care rupe în două societatea, dar nu mai putem să avem două categorii de cetăţeni: unii normali şi unii speciali. Cu toţii suntem români. Susţin cu tărie eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor. E singura soluţie pentru a avea legitimitate pentru a tăia apoi toate pensiile speciale. (...) Vom reduce treptat impozitarea muncii mai ales pentru cei cu veniturile mici şi medii".
În discursul său, premierul desemnat a aminti despre patriotismul economic trecut în programul de guvernare, dar a precizat că este vorba despre o economie bazată pe producţie şi o creştere economică sănătoasă, despre investiţii, despre finanţarea europeană în industria alimentară şi în industria materialelor de construcţii.
Printre obiectivele guvernului Ciolacu se numără aderarea ţării noastre la spaţiul Schengen, implementarea PNRR, absorbirea sumelor alocate României prin MFF 2021-2027, menţinerea sprijinului pentru Ucraina şi pentru Republica Moldova şi rămânerea ţării noastre în Uniunea Europeană şi în NATO.
Partenerul său în cadrul coaliţiei de guvernare, Nicolae Ciucă, preşedinte al Senatului şi preşedinte al PNL, a vorbit despre semnificaţia învestirii guvernului Ciolacu:
"O semnificaţie a votului de astăzi este implementarea rotativei la guvernare, convenite în noiembrie 2021. Este un act politic fără precedent în România, un act care va marca şi o schimbare de mentalitate la nivelul clasei politice: a venit vremea colaborării dincolo de ideologii pentru dezvoltarea României, pentru binele fiecărui român. Şi iată că, deşi se dădeau trei luni şanse de viaţă guvernării PNL-PSD-UDMR, azi punem în practică deja a doua parte a ei, după mai bine de un an şi jumătate. Eu cred cu tărie că vremea mineriadelor politice, a urii între partide a trecut. Este vremea măsurilor şi soluţiilor pentru oameni sub culorile drapelului României, nu ale partidelor".
• Opoziţia parlamentară susţine că guvernul Ciolacu nu aduce nimic nou faţă de guvernul Ciucă
Primele critici la adresa noului guvern au venit din partea preşedintelui USR, Cătălin Drulă. Acesta a afirmat că programul de guvernare al coaliţiei PSD-PNL "este un adevărat festival al promisiunilor".
"Ce patriotism economic este să ai în anul 2023 cel mai mare deficit bugetar, adică peste 100 miliarde lei, cât bugetul de pensii din România?! Dupa 0,1% creştere economică pe primul trimestru, cifra de afaceri în luna aprilie a scazut cu 16,3% în industrie faţă de luna martie. Aţi sufocat economia în ultimul an şi jumătate. (...) Am avut prima grevă din învăţământ din ultimii 18 ani şi i-aţi tratat pe profesori cu dispreţ: le-aţi dat, în primă fază, doar un voucher de 1000 lei şi i-aţi ţinut în stradă trei săptămâni. (...) Programul de guvernare e o colecţie de date false privind deficitul şi alte situaţii. La partea de grafice vă dădea clase chiar şi Liviu Dragnea. Măcar Dragnea era originalul; nimeni nu vrea copia, nu vrea un guvern de mâna a doua aşa cum sunteţi. (...) Sunteţi doar continuarea unei guvernări eşuate", i-a transmis Cătălin Drulă lui Marcel Ciolacu.
În aceeaşi tonalitate s-a situat şi discursul lui George Simion, preşedintele AUR, care a afirmat că îşi doreşte să afle ce se va întâmpla cu adevărat în următoarele 18 luni în guvernarea Ciolacu şi când vor fi implementate măsurile propuse în programul de guvernare.
"La ce nivel va fi redusă impozitarea muncii? Vrem să ştim. Aţi promis că veţi tăia din comunele cu 1000-1500 de locuitori. Se va întâmpla în următoarele 18 luni? Ce aţi vrut să spuneţi prin sclavii moderni ai Europei? Suntem ca pe vremea iobagilor: azi prin taxarea muncii cu 47%, românii dintr-o săptămână sau mai bine spus din cinci zile, două zile le lucrează pentru stat; e mai rău ca în vremea iobăgiei când se lucrau doar 52 de zile pe an pentru stat", a afirmat George Simion.
Coaliţia de guvernare PSD-PNL a fost criticată dur şi de reprezentantul fostului partener din guvernarea Ciucă, UDMR.
"În urmă cu câteva zile, credeam că vom putea vorbi cu zâmbetul pe buze despre respectarea cuvântului dat, despre verticalitate şi onoare. N-a fost să fie. Încă o şansă uriaşă ratată. Execuţia cu premeditare a unui partener politic a fost pusă în practică zgomotos şi prost. Da, suntem supăraţi, pentru că seriozitatea, transparenţa decizonală, munca profesională a celuilalt nu contează pentru actualii parteneri de guvernare. (...) Vă lăsăm în grija PSD-ului, domnule Ciucă. Domnule Marcel Ciolacu, aveţi grijă de PNL, sunteţi un magician politic extrem de talentat. Aveţi grijă să nu se trezească. Este adevărat că nu a trecut încă pericolul de a te culca sănătos şi a te trezi mort. (...) Nu putem vota acest guvern, nu putem vota nici împotriva lui, pentru ca în Executiv sunt oameni cu care am colaborat ani de zile", a spus Kelemen Hunor care a mai precizat că guvernul Ciolacu e cel mai performant guvern deoarece o parte din obiectivele trecute în programul de guvernare au fost deja realizate, susţinând că actualul program nu este decât un copy-paste nerectificat după programul de guvernare al coaliţiei PNL-PSD-UDMR, din timpul Executivului Ciucă.
Critici au fost formulate şi din partea parlamentarilor neafiliaţi, dar şi a celor care fac parte din alt partid politic, care nu exista la momentul alegerilor parlamentare din decembrie 2020.
"Parlamentarii din Forţa Dreptei nu au cum să voteze învestirea acestui guvern. Noi suntem consecvenţi cu ce le-am promis oamenilor. Domnule Ciolacu eu nu v-aş vota nici la Dobroeşti primar. Nu vă pot vota ca premier, mai ales că nu ştiu ce liceu aţi terminat, când, de ce aţi făcut facultatea târziu, de ce aţi mers la doctorat la Academia SRI si aţi fost exmatriculat. (...) Nu am cum să votez gonacul lui Hayssam şi vâslaşul lui Dragnea. Nu am cum să votez guvernul condus de Ciolacu pentru că programul de guvernare este doar un bla-bla-bla, în care 90% din el nu are legătură cu ce a făcut guvernul Ciucă. Sigur citiţi mai bine decât doamna Dăncilă, dar ea era mai sinceră", a declarat Ludovic Orban, care i-a înmânat lui Marcel Ciolacu cartea "Pas cu pas", scrisă de preşedintele Klaus Iohannis.
"În acest moment sunt foarte liniştită, pentru că marea noastră cultură naţională se va culca sănătoasă şi se va trezi moartă; la justiţie fiecare va putea muri pentru sănătatea sa, (...). În sfârşit mă simt în Ţara Făgăduinţei, pentru că am înţeles cine a pus acest guvern. Am auzit că vreţi să vă luaţi România înapoi. România este a naţionaliştilor, nu a voastră, şi nu o veţi mai putea lua înapoi pentru că aţi vândut-o", a afirmat senatorul independent Diana Şoşoacă.
• Varujan Pambuccian: "Cea mai dificilă misiune a noului premier e să ţină România mai departe pe drumul democraţiei"
În tot acest cor de nemulţumiri exprimate de reprezentanţii opoziţiei parlamentare, Varujan Pambuccian, liderul Grupului minorităţilor naţionale reprezentate în Camera Deputaţilor - grup care asigură sprijin parlamentat coaliţiei PSD-PNL - a atras atenţia că principala misiune a guvernului Ciolacu este menţinerea democraţiei din ţara noastră.
"Acest guvern şi guvernul anterior au apărut într-o conjunctură foarte diferită faţă de cele de până la ele. (...) În unele ţări ideologiile comuniste şi naziste au pătruns în guvernele naţionale şi în parlamentele din statele respective. Cea mai dificilă misiune a noului premier e să ţină România mai departe pe drumul democraţiei şi asta se face fără a lovi în Parlament, explicând măsurile pe care le luaţi şi de ce nu luaţi alte masuri, explicând clar, simplu. În rest că unele lucruri se vor face sau nu, nu mai contează - la fel au făcut şi alte guverne -, pentru că miza de acum nu seamănă cu nicio miză care a fost până acum în guvernele post-decembriste. Îmi doresc după ce m-am născut într-o dictatură să nu îmi petrec ultimii ani din viaţă tot într-o dictatură", a spus Varujan Pambuccian.
La rândul său, deputatul liberal Florin Roman a precizat că PNL face parte din guvernul Ciolacu deoarece în programul guvernamental se menţine cota unică de impozitare şi nu este prevăzută nicio majorare a taxelor şi impozitelor şi nici introducerea unor noi taxe şi impozite.
La finalul dezbaterilor din plen, Marcel Ciolacu a spus: "Indiferent de jocul politic este un moment pe care România nu poate să îl piardă. Toate reformele din PNRR trebuie respectate şi implementate. Dacă vom pierde acest ultim tren al României... (...) Dacă nu lăsăm România în această traiectorie vom pierde tot. Doresc să colaborez instituţional cu opoziţia parlamentară, să încercăm să găsim linia de mijloc unde toţi avem interes. Vor fi atacuri foarte mari asupra noastră în perioada următoare pentru că nimănui nu îi convine această majoritate consistentă. Vom fi acuzaţi, întărâtaţi ca această alianţă să se rupă. Ar fi culmea să ne lăsăm impresionaţi în acele momente".
Noul premier a afirmat că el crede că PSD şi PNL vor avea un viitor politic împreună şi după anul 2024 dacă guvernul condus de el se va ridica la aşteptările cetăţenilor.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 16.06.2023, 07:22)
Alt esuat. Cu cat esti mai slab pregatit cu atat ajungi mai sus. Toti analfabetii in fruntea tarii, incepand cu presedintele, premierul si guvernul. Bravo!!!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.06.2023, 13:45)
PSD-ul nu se dezice de baroni si ii promoveaza in continuare in functii publice. Este greu pentru Ciolacu sa gaseasca oameni curati in propriul partid.
Trimis în judecată pentru evaziune fiscală
În ianuarie 2016, Radu Ştefan Oprea a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală sub forma autoratului şi spălare a banilor sub forma complicităţii. Procurorii susţin că senatorul Radu Oprea şi partenerul său Mihail Ştefănescu, în calitate de administratori de drept ai companiilor SC Urban Electric SRL şi SC ICIM SA, au ajutat societăţile comerciale SC M.C. SRL Ploieşti şi SC SSWA SRL şi pe reprezentanţii legali şi/sau de fapt ai acestora să deruleze şi să înregistreze operaţiuni comerciale nereale, prin punerea la dispoziţie de contracte de prestări servicii şi lucrări fictive şi emiterea de facturi, în baza cărora s-au înregistrat în contabilitate operaţiuni comerciale fictive, ce au avut ca rezultat denaturarea obligaţiilor fiscale către stat. Procesul s-a închis subit în 2016. Povestește chiar Radu Oprea în anul 2018, când era numit la conducerea Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, funcție pe care a ocupat-o timp de aproape 2 ani. "Nu este un proces astăzi pe portalul Înaltei Curti de Casație si Justiție, lucrurile au fost tranșate de mult, cred că la începutul anului 2016 când o instanță, camera preliminară la Înalta Curte de Casație și Justiție, s-a pronuntat și a fost trimis dosarul înapoi către procuror, decizia ramanând definitivă" a declarat atunci Radu Oprea. Înainte de a fi numit în funcția de ministru al Economiei, Radu Ștefan a condus grupul senatorial al PSD și a fost purtător de cuvânt al partidului.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.06.2023, 19:11)
Iohanis sigur nu e analfabet, poate are o problema de comunicare
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 16.06.2023, 11:57)
Ciordacu? sau cum
3. Foarte bine daca e continuitate fata de programul
(mesaj trimis de Un liberal în data de 16.06.2023, 13:04)
Asta e cea mai importanta miscare ,sa speram ca nu e numai declarativ si ca noii ministrii nu se pun sa demanteleze tot ce au facut cei dinainte si ,evident ,e inca nefinalizat . A propos de finalizare : coalitia are datoria sa finalizeze Legea de aprobare a OUG care suprataxeaza profiturile nejustificate din energie in 2022 ! Este o restanta care trebuie trecuta in aceasta saptamana si trimisa la promulgat ,ca altfel Petrom nu va plati nimic la acest capitol ! Si ,declarativ si d Ciolacu promite sa echilibreze cate ceva la bugetul general ,aceste venituri sunt cruciale acum . Guvernele Romaniei nu sunt numai in pozitia de a tot da finantari,garantii si granturi ,cresteri de pensii si beneficii etc , mai trebuie sa si colecteze ceea ce deja e legiferat ,dar s a oprit intr un stadiu intermediar ! E neaparat nevoie de acele venituri ,d Ciolacu sa nu zica precum amicul lui Mihai Tudose : discutate si uitate ! Suntem cu ochii pe problema asta !