Coaliţia de guvernare schiţează majorări salariale pentru 2011

A.G.
Ziarul BURSA #Politică / 5 octombrie 2010

Coaliţia de guvernare schiţează majorări salariale pentru 2011

Legea salarizării unitare ar putea să fie adoptată prin asumarea răspunderii guvernamentale

Liderii coaliţiei de guvernare au discutat, ieri, mai multe variante de majorare a veniturilor bugetarilor pentru anul viitor. Discuţiile pe tema proiectului Legii unitare de salarizare în sectorul bugetar, pentru anul 2011 au vizat variante de majorare a salariilor mici cu peste 41% sau acordarea unor compensări pentru angajaţii res-pec-tivi. Referitor la salariul minim pe economie, liderii coaliţiei de guvernare mai aşteaptă negocierile de săptămâna aceasta, cu sindicatele şi patronatele.

Guvernul a propus, până în prezent, un salariu minim pe economie pentru anul 2011 de 640 de lei pe lună, în timp ce sindicatele au solicitat până la 750 de lei pe lună.

UDMR, două variante

UDMR a propus două variante, dintre care una prevede pentru anul 2011 creşteri salariale cu o treime pentru cei cu venituri între 600 şi 750 de lei pe lună, iar salariile de peste 1.000 de lei să crească cu 12%.

Deputatul UDMR Petru Lakatos, care a participat la dezbateri, a declarat, pentru Agerpres: "Până la 1.000 de lei, salariile cresc cu un procent mai mare. O variantă: (n.r. un salariu) între 600 şi 750 creşte cu 33,33%, între 750 şi 950 creşte cu 25%, între 951 şi 1.000 creşte cu 20%, iar de acolo încolo, toate cu 12%, cu condiţia încadrării în grilă".

Cealaltă variantă prevede creşteri de peste 41% pentru cei cu salarii de 600 de lei.

Minorităţile vor o majorare de până la 14%

Un alt lider al Coaliţiei, deputatul minorităţilor naţionale altele decât UDMR, Varujan Pambuccian, a propus păstrarea grilei de salarizare din proiectul Ministerului Muncii, la care să se adauge o majorare de până la 14%, urmând ca numai pentru cei cu salarii mici să se mai adauge compensări salariale separate de grilă.

Varujan Pambuccian a explicat: "Am propus să păstrăm grila, aşa cum a propus-o Ministerul Muncii, să aplicăm grilei o majorare procentuală pentru 2011, să vedem, 14%, 12,5%, şi din suma care rămâne, din fondul de salarii să facem o ajustare, dar nu a grilei, ci o compensare pentru 2011 pentru cei cu salarii sub 1.000 de lei. Grila nu e bine să o modificăm. Dacă umblăm la grilă, stabilim alte raporturi între lucrători, ceea ce nu e bine".

PDL, mai rezervat

Reprezentanţii PDL au evitat să facă propuneri în şedinţa de ieri, au susţinut sursele participante la dezbateri.

Premierul Emil Boc, lider al PDL, a declarat că Legea salarizării unitare va fi prezentată în formă finală, în urma discuţiilor cu partenerii sociali şi cu cei din Coaliţie: "Forma finală (n.r. a legii salarizării unitare) va fi stabilită de către Guvern în urma discuţiilor cu partenerii sociali şi în urma discuţiilor din Coaliţie, în rest cât timp suntem în lucru nu ieşim cu tot felul de scenarii de lucru pentru că altfel nu ar însemna decât să bulversăm oamenii. Când avem forma finală o vom prezenta în şedinţa de Guvern". Legea salarizării unice ar putea să fie adoptată prin măsura asumării răspunderii guvernamentale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9729
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4977
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2951
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9029
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.7210

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb