Pierderea de către coaliţia PSD-ALDE a majorităţii parlamentare în Camera Deputaţilor s-a simţit din nou, ieri, înainte de şedinţa de plen. Pusă la colţ de refuzul aleşilor UDMR de a vota proiectul privind legea pensiilor, coaliţia de guvernare a amânat, pentru săptămâna viitoare, prin intermediul lui Florin Iordache, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, introducerea pe ordinea de zi a şedinţei de plen a actului normativ aşteptat de cei peste 5 milioane de pensionari din ţara noastră.
UDMR a condiţionat votul privind legea pensiilor de adoptarea unor amendamente privitoare la situaţia persoanelor care beneficiază de pensie în urma unor dizabilităţi.
Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, a declarat: "Legea pensiilor e o lege mai bună decât legea actuală, dar trebuie tratată mai serios problema persoanelor cu dizabilităţi. Noi am introdus un amendament şi în Comisie s-a votat amendamentul nostru, iar după pauză l-au respins. Nu se poate. Aceste persoane trebuie să se regăseas-că în sistem, este cererea noastră. În acest moment se discută şi se va discuta în continuare. Eu sper că se va găsi o soluţie. Amendamentul există şi noi îl vom susţine şi când ajunge în plen. Mai mult nu pot să spun, până când nu se votează, să vedem ce se întâmplă cu acest amendament. Noi am avut vreo 6-7 amendamente, nu ştiu de ce au fost respinse. Reluarea votului este o procedură ce nu trebuie să devină o cutumă".
În 26 noiembrie, proiectul a fost votat în plenul Senatului şi de reprezentanţii UDMR, care au susţinut că legea este bună, chiar dacă amendamentele privind persoanele cu dizabilităţi depuse şi de Comisia privind drepturile omului au fost respinse.
Conform lui Florin Iordache, raportul Comisiei pentru Muncă nu a ajuns la Biroul Pemanent, iar dezbaterile şi votul final vor avea loc săptămâna viitoare.
Majoritatea în Camera Deputaţilor este de 165 de deputaţi, iar coaliţia PSD-ALDE are în prezent doar 163 de voturi.
Dacă noua lege a pensiilor nu va trece de Parlament în această sesiune, atunci Guvernul va veni cu un act normativ care să prevadă majorarea punctului de pensie. Marius Budăi, minis-trul Muncii şi Justiţiei Sociale a declarat: "Vom regla prin Ordonanţă de Urgenţă, dacă va fi nevoie. Nu legea pensiilor, anumite reglaje, dacă vor trebui să fie făcute. (...) Majorarea punctului de pensie poate trece prin orice reglementare legală, fie ordonanţă, lege, hotărâre de guvern. Ne vom sfătui cu Ministerul de Justiţie".
El a reamintit că efortul bugetar pentru majorarea pensiilor este de 8 miliarde lei, în 2019. Ministrul de resort a mai spus: "Îl avem prevăzut în buget. Avem prevăzut efort bugetar nu numai pentru majorarea punctului de pensie, ci şi pentru calcularea acelor pensii pentru grupele de muncă. Suntem în etapă finală a societăţii care va realiza softul pentru recalculare".
Cu toate acestea, proiectul de lege privind pensiile a stârnit nemulţumirea confederaţiilor sindicale. Astfel CNS Cartel Alfa, Blocul Naţional Sindical şi Federaţia Solidaritatea Sanitară din România solicită membrilor Camerei Deputaţilor să respingă proiectul de lege, deoarece încalcă prevederile constituţionale şi principiul egalităţii în drepturi.
Sindicaliştii susţin că prin modul de calcul, persoanele care contribuie pes-te 15 ani vor avea aceeaşi pensie minimă chiar şi în cazul în care contribuie la salariul minim pe economie sau la nivelul salariului mediu pe economie. De asemenea, sindicatele afirmă că pentru 25 de ani de contribuţii, toţi cei care au contribuit între salariul minim pe economie şi 75% din salariul mediu pe economie vor primi tot pensia minimă aferentă celor 25 de ani de contribuţii.