COALIŢIE CU SCÂNTEI Negocieri tensionate pentru viitorul program de guvernare

G.M.
Ziarul BURSA #Politică / 11 noiembrie 2021

Sorin Grindeanu, Prim-vicepreşedintele PSD

Sorin Grindeanu, Prim-vicepreşedintele PSD

Prima zi a negocierilor privind programul de guvernare a viitorului guvern a fost una tensionată între echipele PSD şi PNL. Reprezentanţii celor două formaţiunii politice care discută obiectivele economice au viziuni radical diferite în privinţa cotei unice de impozitare, creşterii pensiilor, salariilor şi alocaţiilor pentru copii.

Sorin Grindeanu, prim-vicepreşedintele PSD, a declarat, ieri, că social-democraţii au propus mai multe măsuri pentru creşterea veniturilor statului astfel încât să fie bani pentru creşterea pensiilor şi a salariilor.

"Întâlnirea a fost concentrată pe ceea ce înseamnă lipsa resurselor bugetare într-o perioadă în care statul trebuie să fie alături de cetăţeni, pentru că ştim în acest moment şi vedem cu toţii cum scade nivelul de trai al românilor, iar noi ne dorim să venim cu venituri în plus la bugetul de stat, nu doar să facem cheltuieli. Sigur că ne dorim să creştem salariul minim de la 1 ianuarie, să mărim pensia minimă de la 800 la 1000 de lei, să mărim cu 11% punctul de pensie, iar alocaţiile să fie conform legii. Pentru asta am venit cu propuneri care vor fi discutate în perioada următoare pentru a creşte veniturile statului. Prima ar fi cea legată de taxarea luxului, daca îl putem numi aşa. Toate ţările civilizate au o asemenea taxare a luxului. Vrei iaht, plăteşti în plus. Nu este o impunere, este o intenţie exprimata. Doi: România are cea mai mică rată de colectare la nivelul Uniunii Europene şi este absolut necesar să rezolvăm această problemă. Putem aplica soluţia vecinilor din Bulgaria, care au adus experţi străini şi a crescut rapid rata de colectare. Trei: e nevoie de un efort naţional pentru combaterea evaziunii fiscale. Este inadmisibil ca scannerele cumpărate de stat să stea nefolosite, iar contrabanda să fie în floare. Patru: nu suntem de acord cu eliminarea facilităţilor pentru cercetare, IT şi constructii, deoarece impactul asupra acestor ramuri care au ţinut economia României ar fi unul care nu ar da cu plus. A rămas să detaliem aceste puncte la discuţiile ulterioare", a precizat Sorin Grindeanu.

Faţă de abordarea celor de la PSD privind taxarea marilor averi, liberalii au spus că nu sunt de acord cu introducerea unui astfel de impozit.

"Am lucrat la punerea de acord a celor două programe şi până acum am parcurs zece domenii, zece ministere. Mâine vom continua cu domeniul muncii, sănătăţii, cultură, mediul de afaceri şi învăţământul pentru că până poimâine (n.red.- vineri) să compatibilizăm programul de guvernare. Sunt lucruri la care ne înţelegem, altele la care mai urmează discuţii. Noi nu vrem să creştem taxele şi impozitele în perioada următoare şi dorim menţinerea cotei unice de impozit pe venit, spre deosebire de PSD care vrea impozitarea progresivă. Pe justiţie, angajamentul nostru, al PNL, este respectarea principiului statului de drept, asanarea şi simplificarea legislativă. În domeniul apărării, sunt importante parteneriatele cu SUA şi cele de la Marea Neagră. Pe politică externă, ne dorim creşterea influenţei României în NATO, în Uniunea Europeană, să dezvoltăm relaţia cu SUA, relaţia cu Republica Moldova şi să creştem rolul consulatelor în arondarea diasporei române. La Ministerul de Interne, dorim creşterea gradului de protecţie a cetăţenilor, înzestrarea MAI şi rezolvarea problemei lipsei de personal. Pe administraţie publică vom propune un nou program pe doi ani de cadastrare a României, dorim descentralizarea financiară, descentralizarea activelor imobiliare din teritoriu. Pe dezvoltare, am discutat despre posibilitatea creării unor programe specifice pe poli de dezvoltare, cum ar fi de exemplu polul turistic - aşa cum e ITI Delta Dunării. Pe transporturi, obligaţia morală este să avem curajul să legăm cu autostrăzi cele trei mari provincii ale României. Pe fonduri europene, prioritatea este PNRR. PNL a cerut respectarea angajamentelor şi obligaţiilor pe care le avem cu Comisia Europeană în privinţa PNRR şi un calendar strâns de implementare. Am discutat despre alocările pe exerciţiul financiar european 2021-2027, iar ideea care se conturează este să declanţăm din ianuarie programele operaţionale. De asemenea, nu vrem să rămână necheltuit niciun euro alocat pentru perioada 2014-2020, unde am absorbit până acum doar 65%, dar înţeleg că mai sunt multe cereri de plată care au fost deja trimise către Bruxelles. În domeniul agriculturii, dorim reducerea deficitului comercial al României. O ţară cu 15 milioane hectare, din care 10 milioane hectare teren arabil, trebuie să se gândească la deficitul balanţei comerciale, în condiţiile în care noi suntem importatori de mâncare, ceea ce nu este în regulă. Aici ar trebui să venim cu soluţii", a sintetizat prima zi de negocieri a programului de guvernare Gheorghe Flutur, prim-vicepreşedintele PNL pentru Politici Publice.

Desfiinţarea SIIJ - fără soluţii

Un alt punct fierbinte în negocierea dintre cele două partide este desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie şi modificarea legilor justiţiei, conform recomandărilor Comisiei Europene din Mecanismul de Cooperare şi Verificare, deciziei Curţii de Justiţiei a Uniunii Europene, recomandărilor din rapoartele GRECO şi opiniilor Comisiei de la Veneţia.

Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a afirmat că doreşte ca SIIJ să fie funcţională în continuare.

"Am văzut cum a funcţionat justiţia fără SIIJ şi am văzut cum funcţionează cu SIIJ. Bine ar fi să facem SIIJ şi mai funcţională", a declarat, înaintea negocierilor dintre echipele PSD şi PNL, Marcel Ciolacu.

Cu toate acestea, guvernul Cîţu a aprobat deja desfiinţarea SIIJ, dar proiectul de act normativ a fost blocat la Senat, for decizional, după ce a trecut de Camera Deputaţilor.

"Reforma justiţiei este pentru noi un punct nodal. Nu vom opri sub nicio formă reforma în Justiţie. PNL nu va ceda Justiţia şi vom veni cu o propunere care va fi acceptată de toată ţara. PNL este singurul partid care poate garanta că reforma în justiţie va continua", a spus recent deputatul european Rareş Bogdan, prim-vicepreşedinte al formaţiunii politice liberale pentru Comunicare şi Relaţii Internaţionale.

"Am discutat săptămâna trecută pe SIIJ cu cei de la UDMR, nu am ajuns la o soluţie şi, deocamdată, nu avem încă o soluţie. Cu toate acestea, reiterez că PNL vrea să rămână un garant al mersului României către UE, un garant al respectării statului de drept şi independenţei justiţiei şi sunt convins că vom găsi soluţii", a precizat, aseară, prim-vicepreşedintele liberal Gheorghe Flutur.

Din câte se pare, până acum cele două echipe de negociere nu au discutat despre funcţiile din guvern, ci doar despre ce partid ar fi îndreptăţit să propună un candidat pentru funcţia de prim-ministru.

"Nu am încercat niciodată soluţia privind premierul prin rotaţie, dar este posibilă. Se poate încerca, nu spun că este o soluţie bizară. Aici ne-am blocat. PNL nu acceptă ca PSD să vină cu propunere de premier, PSD nu acceptă PNL cu propunere de premier. Ambele partide vor să fie desemnat premier preşedintele partidului. S-a propus să fie o rotaţie în trei, se poate şi premier independent. Era discuţia să fiu şi eu. Nu contează câte luni. Dacă începe UDMR, ceilalţi sunt salvaţi pentru că după acea poate să vină şi PNL şi PSD. Problema este cine începe. Nu ştiu cine ar putea să fie premier independent. Depinde de personalitatea premierului", a spus, ieri, Kelemen Hunor, preşedintele UDMR.

El a precizat că se poate guverna şi cu un premier independent, "dar va fi foarte greu". "Nu ştiu cine ar accepta o astfel de variantă. Au fost creionate câteva alternative. Trebuie să mergem la preşedinte (n.red.- Klaus Iohannis) pentru că el desemnează. Deocamdată nu există o înţelegere pe acest subiect. Nu o să ne împiedicăm de persoana premierului", a spus şeful UDMR care a menţionat că niciun partid "nu îşi permite să facă o altă desemnare decât preşedintele partidului".

"Eu nu cred că mă va desemna preşedintele Iohannis, deci pot să fiu destul de relaxat. În interiorul UDMR nu există o competiţie pentru putere. La celelalte partide s-ar putea să apară foarte repede", a concluzionat Kelemen Hunor.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Ce ploaie de cuvinte mari.

    Lista bestiilor care au votat infometarea romanilor in Senat (pana si cei din magazinele/institutiile/superm arketurile existente vor muri de foame)

    PNL: Achitei Vasile, Anastase Roberta, Anisie Monica, Badea Viorel, Banu Claudia, Bica Danutz, Bica Iulian, Bourceanu Septimiu, Bumb Sorin, Cadariu Constantin, Carp Gheorghe, Chirtes Ioan, Cimpeanu Sorin, Citu Florin,Ciuca Nicolae, Fenechiu Catalin, Firu Stela, Gorghiu Alina, Guran Virgil, Hatos Adrian, Ioan Raluca, Muntean Lucica, Neagu Nicolae, Niculescu-Tagarlas Augustin, Oros Nechita, Pandea Ciprian, Pauliuc Nicoleta, Petcu Toma, Pirvulescu Eugen, Poteca Vasilica, Pufu Vlad, Scantaie Laura, Tapu Nazare, Vela Marcel, Vestea Mihail, Voiculescu Liviu. 

    USR: Berea Cristinel, Bodea Marius, Bordei Cristian, Cernic Sebastian, Darau Ambrozie, Dinica Silvia, Dragu Anca, Ghica Cristian, Mihail Radu, Mircescu Ion, Muresan Claudiu, Negoi Eugen, Oprinoiu Aurel, Palarie Stefan, Popescu Ion, Postica Andrei, Poteras Cosmin, Spataru Elena, Trifan Raoul, Viasu Cosmin, Vicol Costel, Vlad Sergiu. 

    UDMR> Antal Istvan, Csaszar Karoly, Czeke Attila, Fejer Lazlo, Novak Czaba, Tanczos Barna, Turos Lorand. 

    Probabil, actiuni penale vor fi demarcate impotriva lor… Capete de acuzare> 1. Folosirea unui vaccin experimental pentru testarea reactiilor pe poporul roman. 2. Subminarea economiei nationale, saracirea populatiei prin facturi ridicate.3. ~Asigurarea~ spitalelor care ard. 4. Politica de teroare prin folosirea propagandei de razboi! 5. Masluirea cifrelor Covid, trecerea mortilor de vaccinati la alte cauze decat Covid-19, exemplu fiind Mitu Stoian, cu plamanii deteriorati de virusul ucigas! La fel trebuie facut si cu cei de la Camera Deputatilor!

    1. daca iti este frica de infometare te invat rapid un lucru:

      Venituri Nominale con vertite in GRAME AUR sau argint!! - aceasta cotatie te ajuta sa intelegi si sa anticipezi cu mult timp caderile veniturilor si urcarile! 

      Stai fara grija... chiar in momente cand se striga "de foame" e semnal ca urmeaza o mica revenire (inceata dar urmeaza). 

      PS: ai cotatia veniturilor minime pe net... ai si cotatia aurului pe net... ai si cotatia veche a aurului pe net... daca nu te duci si adaugi zerourile taiate si sczi la paritate cu veniturile de atunci. 

      semnat comenturi "cretine" 

    Ce tensiuni or fi pe creșterea cheltuielilor bugetare? Care sa cheltuiască mai cu spor? Singurul lucru concret din asa zisul program este mărirea numărului de ministere.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb