Codruţ Şereş avertizează: "Nici o societate nu va mai beneficia de ştergeri de datorii sau reeşalonări"

Romana Puiuleţ
Ziarul BURSA #Politică / 15 martie 2005

La început de mandat, Codruţ Şereş este categoric în relaţia cu societăţiile pe care Ministerul Economiei şi Comerţului le administrează: "Am discutat cu ministrul finanţelor, Ionuţ Popescu şi am convenit că, din acest moment nici o companie nu va mai beneficia de scutiri de la plata datoriilor sau de reeşalonări." "Politica actualului Guvern este de a colecta datoriile la bugetul de stat şi nu de a crea altele noi", a adăugat demnitarul.

Prioritatea ministrului economiei şi comerţului este privatizarea furnizorilor de energie electrică şi liberalizarea pieţei energiei prin flexibilizarea preţului energiei pentru societăţi, ca urmare a negocierilor cu Banca Mondială, Fondul Monetar Internaţional şi Uniunea Europeană. În acest sens, ministrul economiei, Codruţ Şereş, ne-a declarat că va definitiva în două săptămîni privatizarea societăţii "Electrica Dobrogea". La sfîrşitul lunii martie, MEC va semna contractele de privatizare şi în cazul "Electrica Oltenia" şi "Electrica Moldova". Pe de altă parte, "Electrica Muntenia" este la începutul privatizării: "< Muntenia Sud > este perla de distribuţie a energiei electrice, atît datorită suprafeţei ei, cît şi a numărului de distribuitori din zonă. Există un număr mare de investitori care şi-au manifestat interesul pentru < Electrica Sud > printre care şi RVE, care este de asemenea un mare jucător."

Ministrul ne-a declarat că prin liberalizarea pieţei urmăreşte scăderea cotei la care o societate poate deveni consumator eligibil. "Orice societate poate să se prezinte în piaţă şi să achiziţioneze energie la un preţ furnizat. Noi dorim să instituim o competiţie pe piaţă, iar competiţia poate să însemne şi preţuri mai mici dar nu prin intervenţia statului ci prin jocul cererii şi a ofertei," ne-a explicat domnia sa.

Contractul cu "Petrom" a fost încheiat în dezavantajul statului

Codruţ Şereş este nemulţumit de modalitatea în care au fost încheiate unele privatizări în legislatura fostului ministru al economiei şi comerţului, Dan Ioan Popescu. "Îngheţarea redevenţei în cazul < Petrom >, pe o perioadă de 10 ani nu a fost o măsură corectă, însă nu mai putem să facem nimic în această privinţă. Aprobarea a fost dată printr-o lege şi prin contractul de privatizare. Dacă am face orice revenire asupra contractului am fi pasibili de a plăti daune, poate chiar la nivelul sumelor pe care le-am obţinut din contractul de privatizare." În acest sens, ministrul intenţionează să verifice mai temeinic celelalte contracte de privatizare care vor urma. "În cazul < Romgaz > de exemplu, nu vom mai aplica astfel de prevederi," avertizează domnia sa.

Pe de altă parte, Codruţ Şereş este interesat şi de extinderea comenzilor companiei "Petrom" în direcţia unor societăţi româneşti.

Cota unică a început să atragă investitori străini

Codruţ Şereş este de părere că măsura luată de Guvern privind cota unică a început deja să dea rezultate în plan investiţional. Domnia sa spune că există o serie de companii mari, din Germania, America sau Rusia interesate să investească la noi doar datorită atractivităţii cotei unice.

Demnitarul consideră că atragerea de investiţii se poate realiza în diverse forme: vînzare de active şi vînzare de societăţi. Drept urmare, el susţine că un prim pas care ar transforma piaţa românească într-un mediu mai atractiv este privatizarea unităţilor de distribuţie a energiei sau a gazului, prin vînzarea unor pachete de acţiuni, după care prin injecţie de capital în societate, investitorul să devină acţionar majoritar. "Vom vinde unele unităţi de producere a energiei electrice, microhidrocentrale, cu obligaţia celui care le achiziţionează să relizeze anumite investiţii pe o perioadă determinată de timp."

"E o naivitate să credem că vom obţine profit din exploatarea de la Roşia Montană"

Nu numai proiectele din domeniul energetic sînt atractive pentru investitori. Potrivit domnului Şereş, investitorii sînt interesaţi şi de sectorul minier. Ministrul spune că doreşte să eficientizeze domeniu minier, avînd chiar solicitări în acest sens: "Există companii ca < Washington Group > sau < Cuprumin > (care intenţionează să achiziţioneze două mine) doritoare să cumpere perimetre de exploatare în zonele miniere."

În acest context, ministrul economiei şi comerţului a dat exemplu chiar controversatul proiect "Roşia Montană", în cadrul căruia MEC deţine, prin "Minvest Deva", aproape 20% din acţiuni. Ministrul crede că MEC nu poate refuza o investiţie la care este acţionar, însă avertizează că înainte să dea vreun aviz proiectului se va asigura de legalitatea afacerii.

Cu toate acestea, domnia sa continuă: "Nu sîntem atît de naivi să credem că vom obţine profit din această exploatare. Canadienii urmăresc să-şi recupereze investiţia, abia după aceea vor declara şi profitul..." Codruţ Şereş este de părere că profitul pe care îl va obţine statul, în cazul proiectului de la Roşia Montană se va concretiza în crearea de locuri de muncă şi în dezvoltarea economică şi socială a zonei.

Cu Dan Voiculescu relaţiile se rezumă strict la activitatea PUR

Suspiciunile că Ministerul Economiei şi Comerţului a ajuns, odată cu numirea lui Codruţ Şereş în funcţia de ministru, pe mîinile preşedintelui PUR, Dan Voiculescu, sînt risipite de vicepreşedintele partidului. "Voiculescu m-a sunat de două sau trei ori de la începutul mandatului. Domnul Voiculescu avea nelămuriri referitoare la măsurile pe care Guvernul ar fi urmat să le ia referitor la creşterile de preţuri. Restul consultărilor au fost doar pe teme care ţin de PUR. I-am explicat ce înseamnă liberalizarea preţurilor şi de ce preţurile trebuie să se alinieze la cele europene", ne-a explicat minis-trul.

Referitor la declaraţiile lui Traian Băsescu privind alegerile anticipate, Codruţ Şereş spune că s-a consultat cu colegii pedişti din Coaliţie care au hotărît să aibă o întîlnire cu preşedintele. "I-am rugat pe colegii din PD să pregătească agenda de discuţii pentru această săptămînă. Eu nu cred în posibilitatea declanşării alegerilor anticipate."

Vicepreşedintele PUR spune că nu are încredere în sondajul în care PUR a obţinut sub 4%, deoarece PUR ar avea, în acest moment, cea mai bună reprezentare în consiliile locale şi în primăriile locale. Potrivit acestuia, ar fi suficient ca doar familiile celor aleşi să voteze cu PUR pentru ca să obţinem mai mult de 4%. Cu toate acestea, ministrul recunoaşte că pentru PUR fiecare procent contează. "E un joc politic pe care anumite persoane îl joacă. Nu înţeleg care e motivul, însă sper ca Traian Băsescu să reuşească să îl explice," a mai adăugat domnia sa. Totuşi, liderul PUR consideră că un astfel de mesaj, lansat cu frecvenţă de preşedintele Traian Băsescu nu avantajează guvernarea, deoarece creează o stare de neîncredere, care afectează activitatea întregii guvernări.

PUR sprijină politica guvernului Tăriceanu, însă este nostalgic după echipa PSD alături de care a cîştigat alegerile. Potrivit declaraţiilor unor reprezentanţi ai coaliţiei guvernamentale, se pare că PUR nu se situează nici la Putere, dar nici în Opoziţie. Declaraţiile făcute atît de preşedintele Traian Băsescu, cît şi de reprezentanţii actualei opoziţii aşază PUR în rîndul partidelor oportuniste. Preşedintele acuză PUR că cochetează încă cu PSD, în timp ce reprezentanţii PSD se leapădă de cei care i-au trădat imediat după alegeri.

Pentru a curma orice suspiciuni, ministrul Economiei, vicepreşedinte PUR, Codrut Şereş promite să lupte alături de Guvernul Tăriceanu pentru eficientizarea economiei, însă în acelaşi timp, păstrează la intrarea cabinetului său un tablou cu chipurile personajelor fostei guvernări, care invită companiile să investească în România. "Moştenirea este de la Dan Ioan Popescu," se justifică Roxana Iacob, secretara ministrului. Demnitarul se face că nu ştie de existenţa tabloului, însă şopteşte în treacăt: "cineva ar trebui să îl dea jos".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb