CODUL FISCAL Gorghiu: "După discuţiile tehnice din 20 august, ar trebui consultări politice până în 24 august"

Macroeconomie / 17 august 2015

Actualizare 14:43

Consultările dintre partide pe tema Codului fiscal trebuie să fie bazate pe argumente şi toată lumea trebuie să arate un comportament flexibil, a declarat, la RFI, copreşedintele PNL Alina Gorghiu, opinând că, după discuţiile tehnice din 20 august, trebuie să urmeze cele politice, între 20 şi 24 august.

"Mă bucur că s-a creat o masă critică pentru pregătirea acordului politic privind reexaminarea Codului fiscal. Evident, sperăm ca această întâlnire tehnică de pe data de 20 august din Parlamentul României să fie urmată de discuţii politice, care să se desfăşoare până la momentul convocării sesiunii extraordinare din 24 august. Dacă există voinţă politică, evident că timp ne facem. Aş crede că vor fi undeva spre finalul săptămânii, pentru că sesiunea extraordinară va fi la începutul săptămânii viitoare, adică undeva între 20 şi 24 august probabil că vor avea loc şi aceste discuţii politice, acea consultare politică", a spus, la RFI, Alina Gorghiu.

Copreşedintele PNL a arătat că discuţiile trebuie să fie bazate pe argumente şi că este nevoie de prudenţă, raţiune şi calm.

"Aş vrea să cred că discuţia va fi una cu argumente, va fi una la care toată lumea va arăta un comportament flexibil, nu ca până acum şi ca urmare a tuturor argumentelor aduse de specialişti, de BNR, de Consiliul Fiscal, de preşedinte în cererea de reexaminare, de reprezentanţii Comisiei Europene, FMI şi aşa mai departe, să putem agrea un pachet de măsuri de relaxare fiscală, pachet care să fie sustenabil. Vreau să privim cu prudenţă, cu raţiune toată această discuţie, cu calm, cu aplecare către dialog şi să găsim formula cea mai bună", a menţionat ea.

Alina Gorghiu cere ca discuţiile dintre partide pe tema Codului Fiscal să fie publice.

"Nu avem absolut nimic de ascuns, nici noi, cred că nici PSD, nici UNPR, UDMR sau celelalte partide parlamentare care vor participa la discuţii. Nu cred că ne putem permite luxul să nu dialogăm cu absolut oricine sau să fim transparenţi faţă de oricine, atunci când vine vorba de o legiferare atât de importantă. Dezbaterile au fost publice şi în comisiile parlamentare, dar e foarte important să nu creadă cineva că este ocultă această consultare", a mai spus Alina Gorghiu.

TMF Group România: "Procedurile fiscale au suferit 23 de modificări în primele 7 luni ale anului"

Legea impozitării bacşişului, modificarea cotei de TVA şi modificarea procedurii de înregistrare în scopuri de TVA sunt "cele mai importante" modificări fiscale care au avut loc în primele şapte luni ale anului în curs, arată un comunicat al companiei TMF Group România. Pentru unele companii, acestea au rezultat într-o creştere a cheltuielilor cu administraţia fiscală, serviciile de IT, consultanţa fiscală şi cea contabilă, potrivit sursei.

"Legea de impozitare a bacşişului le-a lăsat companiilor puţin timp la dispoziţie pentru a se alinia cerinţelor impuse. Acestea au presupus emiterea bonului fiscal pentru bacşişul primit de la client, achiziţionarea şi înregistrarea la administraţia fiscală a registrului de bani personali şi punerea la dispoziţie a unui regulament cu privire la procedurile legate de bacşiş în cadrul sediului şi a punctului de lucru", transmit reprezentanţii companiei.

Potrivit acestora, modificarea cotei de TVA a avut ca şi efect "presiunea asupra companiilor de a-şi modifica, într-o perioadă scurtă de timp", programele de gestiune, programul de contabilitate, precum şi casele de marcat care să le permită să aplice corect cota de TVA.

Schimbarea procedurii de înregistrare în scopuri de TVA presupune ca o serie de condiţii suplimentare să fie îndeplinite de către companiile care doresc să se înregistreze în scopuri de TVA, explică TMF Group România. De asemenea, acestea sunt nevoite să prezinte dovezi cu privire la veniturile administratorului, veniturile asociatului cât şi cu privire la activitatea pe care acestea o vor desfăşura.

Codul Fiscal, Normele de Aplicare ale Codului Fiscal şi Codul de Procedură Fiscal au suferit în total 23 de modificări: 12 ale Codului Fiscal, 2 ale Normelor de Aplicare ale Codului Fiscal şi 9 ale Codului de Procedură Fiscală. Potrivit companiei de outsorcing, aceste schimbări ale reglementărilor fiscale cuprind modificări simple, de detaliu, cum ar fi cele asupra formularelor, până la modificări ample, precum celor asupra cotei de TVA pentru alimente.

Modificările legislative se întâmplă în contextul în care 78% dintre companiile prezente pe piaţa din România consideră că cea mai mare provocare a mediului de business este sistemul complex de taxe şi reglementări, conform unui studiu realizat de catre TMF Group în toamna lui 2014. De asemenea, 34% din companiile care au participat la studiu au declarat că au fost nevoiţi să suplimenteze numărul de angajaţi în departamentul financiar, iar 11% dintre acestea au fost amendate pentru nerespectarea reglementărilor nou introduse. Datorită acestui context, 80% dintre companii sunt dispuse să externalizeze serviciile de asistenţă fiscală, 74% cele contabile şi 66% cele de salarizare şi administrare a resurselor umane.

Studiul a fost realizat pe companii din cele mai importante industrii din România: industria petrolieră (26%), retail (20%) şi servicii financiare (16%). Cifra de afaceri cumulată a companiilor respondente este de aproximativ 2% din PIB.

TMF Group România, parte a TMF Group, oferă companiilor locale şi internaţionale servicii de outsourcing profesionale, de la contabilitate şi raportare până la resurse umane, salarizare şi servicii juridic-administrative. Prezentă pe piaţa din România din 1999, TMF Group România are acum o echipă de 100 de experţi în contabilitate, servicii juridic-administrative, financiare, resurse umane şi salarizare, care pot asista atât start-up-uri, cât şi organizaţii multinaţionale în atingerea obiectivelor de business.

(A.C.)

--------------

Băsescu: "Iohannis a procedat corect trimiţând Codul Fiscal înapoi"

Fostul şef al Statului: "PNL, un partid moluscă"

Fostul preşedinte Traian Băsescu a afirmat, ieri, că actualul şef al statului, Klaus Iohannis,a procedat corect cerând Parlamentului reexaminarea Codului Fiscal, întrucât reducerea de TVA trebuie să fie ponderată, el acuzând inconsecvenţa liberalilor pe acest subiect şi precizând că PNL e un partid moluscă, transmit surse din presă.

Traian Băsescu s-a referit, în discursul ţinut la Conferinţa Regională Centru a PMP de la Alba Iulia, la Codul Fiscal drept "ultima aventură a marelui PNL".

"Aici oamenii ăştia sunt de un ridicol total. Mi-aduc aminte când îi săreau în cap lui Victor Ponta că nu-i bine reducerea de la 24 la 20 la TVA, ci trebuie de la 24 la 19, să facă dreptate. Pân' la urmă, Ponta a coborât la mintea lor şi le-a dat 19 la TVA în Codul Fiscal. Au votat în unanimitate Codul Fiscal, iar acum liberalii s-au răsucit. Cu ce argumente oare şi care-i seriozitatea?", a spus el.

Fostul preşedinte a amintit de o întâmplare "nu plăcută" pe care a trăit-o, şi anume mărirea salariilor profesorilor cu 50%.

"Poate în sală sunt dascăli şi îi rog şi acum să mă scuze pentru promulgarea fără să obiectez a legii, dar atunci PD, în care eram şi al cărui lider eram, a votat alături de PSD creşterea cu 50% a salariilor profesorilor. Am fost tentat să întorc legea înapoi la Parlament. Atunci s-a cerut toată conducerea PD la mine, să nu fac asta, pentru că ei au dat un vot angajament. Ştiam că voi plăti singur factura acelui vot din Parlament, dar un vot unanim în Parlament este greu de respins de un preşedinte", a afirmat el.

Traian Băsescu a adăugat că a constatat acum că "PNL, comparativ cu PD, este mult mai flexibil şi mai fără coloană vertebrală".

"PNL este un partid moluscă, care îşi agită coloana vertebrală în funcţie de curentul, vântul care bate de la Cotroceni sau de oriunde. În locul lor, mi-aş fi menţinut punctul de vedere, pentru că au şi cerut să se reducă la 19% şi rămânea să-şi asume pe urmă, la buget, prostia pe care au votat-o. Mai aveau şansa să-şi corecteze prostia la bugetul de stat pentru anul 2016", a adăugat el. Traian Băsescu a afirmat că preşedintele Klaus Iohannis a procedat corect în această privinţă.

"Nu pot să nu fiu corect - mi se pare reducerea de TVA prea abruptă şi că o reducere ponderată, urmărind efectele, este soluţia. Din acest punct de vedere, preşedintele Iohannis a procedat corect, cei care n-au procedat corect au fost PNL-iştii care puteau să corecteze lucrurile odată cu bugetul de stat, pentru că legea, Codul Fiscal nu intra în vigoare acum şi puteau să introducă un amendament de amânare a reducerii cu 5 procente a TVA, îl reduceau cu 2, cu 1, cu 3, odată cu legea bugetului de stat. Deci cred că preşedintele Iohannis a procedat corect trimiţând Codul înapoi. În primul rând a generat o dezbatere. În sfârşit este o dezbatere consistentă făcută de economişti cu abordări diferite, dar eu vă garantez un lucru, fără să fiu economist - orice creştere exagerată bazată pe consum duce la colaps. România nu poate susţine acum o creştere economică mai mare de 3,5-4 procente. O creştere de 7-8 procente cum atinsesem în 2008 nu este decât vestitorul colapsului care urmează", a conchis el.

Joi, 20 august, la iniţiativa PNL, reprezentanţii partidelor parlamentare urmează să discute despre reexaminarea Codului Fiscal.

În perioada 24-26 august, Parlamentul se va reuni într-o sesiune extraordinară pentru a discuta cererea preşedintelui Klaus Iohannis de reexaminare a Codului Fiscal.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. basescu un suflet abject.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb