Codul SWIFT: Ce este şi cum îl poţi afla?

J.P.
Bănci-Asigurări / 21 decembrie 2020

Codul SWIFT: Ce este şi cum îl poţi afla?

SWIFT este acronimul pentru Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication, un cod format din opt până la 11 cifre care identifică o bancă, precum şi ţara în care se află aceasta. Codurile SWIFT le permit persoanelor fizice şi companiilor să efectueze tranzacţii internaţionale mai precis şi mai sigur.

Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication este o reţea globală care procesează plăţile internaţionale. La un cod SWIFT de opt cifre, primele patru indică numele băncii, următoarele două reprezintă codul internaţional al ţării, iar ultimele, codul localităţii. În multe cazuri, codurile SWIFT includ şi informaţii despre sucursală, prin adăugarea altor trei caractere.

Operaţiuni bancare realizate cu ajutorul codului SWIFT:

transferuri de depozite bancare dispuse de clienţii băncilor;

transferuri de depozite rezultate în urma tranzacţiilor interbancare;

confirmări de cumpărări sau vânzări de titluri;

deschideri de acreditive documentare;

extrase de cont.

Care este diferenţa dintre IBAN, SWIFT ŞI BIC

Principala diferenţă dintre codul IBAN (International Bank Account Number) şi codul SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunications) este dată de ceea ce identifică cele două coduri.

Codul SWIFT este utilizat pentru a identifica o bancă specifică în timpul unei tranzacţii internaţionale, în timp ce un cod IBAN este utilizat pentru a identifica un cont IBAN individual implicat într-o tranzacţie. SWIFT este o reţea de mesagerie, pe care instituţiile financiare o folosesc pentru a transmite în siguranţă informaţii şi instrucţiuni, printr-un sistem standardizat de coduri.

Codul BIC (Codul de identificare bancară) este adresa SWIFT atribuită unei bănci, pentru a trimite plăti automatizate rapid şi precis către alte bănci. Identifică în mod unic numele şi ţara (şi uneori sucursala) băncii implicate. codurile BIC sunt adesea numite coduri SWIFT.

Codul IBAN permite identificarea uşoară a ţării în care se afla banca şi numărul de cont al destinatarului transferului de bani. De asemenea, un cod IBAN acţionează ca o metodă de verificare a corectitudinii detaliilor tranzacţiei, scrie banksecrets.eu. Această metodă de verificare şi identificare este utilizată în toate ţările Uniunii Europene şi în majoritatea celorlalte ţări europene. Un număr IBAN este utilizat pentru trimiterea de fonduri interbancare sau pentru transfer de bani de la o bancă la alta.

Prezentare generală şi structură

BIC este utilizat pentru adresarea mesajelor, rutarea tranzacţiilor comerciale şi identificarea părţilor din cadrul respectivei tranzacţii comerciale.

Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication, în rolul său de autoritate de înregistrare ISO, emite BIC-uri instituţiilor financiare şi nefinanciare. BIC este utilizat în tranzacţiile financiare, în bazele de date ale clienţilor şi contrapartidelor, în documentele de conformitate şi multe alte aplicaţii. Important este că nu toate codurile BIC sunt conectate la reţeaua SWIFT utilizată de bănci şi alte instituţii pentru mesageria financiară.

BIC este un cod de 8 caractere, definit ca "identificator al întreprinderii/instituţiei", compus din prefixul întreprinderii/instituţiei (4 alfanumerice), codul de ţară definit în ISO 3166-1 (2 alfabetice) şi sufixul părţii de afaceri (2 alfanumerice). Identificatorul sucursalei este un element opţional cu 3 caractere care poate completa BIC-ul de 8 caractere, utilizat pentru a identifica locaţii, departamente, servicii sau unităţi specifice aceleiaşi părţi comerciale.

Cum funcţionează codul SWIFT

Un cod SWIFT oferă o adresă electronică pentru banca la care se efectuează transferul. Aceste coduri sunt folosite când mutăm bani dintr-o bancă în alta, mai ales pentru transferuri internaţionale. Băncile, de asemenea, folosesc aceste coduri pentru a comunica între ele.

Mai exact, codul SWIFT identifică banca individuală la care destinatarul are cont. Banca ta va trimite un mesaj SWIFT către banca destinatarului pentru a o informa despre efectuarea unui transfer. Odată ce mesajul este primit, transferul de bani între conturi poate avea loc. Transferul efectiv de bani este un proces manual realizat de bănci şi acesta este motivul pentru care transferurile SWIFT pot dura câteva zile. SWIFT nu trimite bani. Sistemul SWIFT este pur şi simplu o metoda sigură prin care o bancă îi poate spune unei alte bănci ca fondurile trebuie transferate între două conturi.

Când ai nevoie de un cod SWIFT/BIC

Dacă efectuezi sau primeşti transferuri bancare internaţionale, cum sunt plăţile internaţionale sau plăţi SEPA (Spaţiului European de Plăţi), este posibil să ai nevoie de un cod SWIFT. Codul SWIFT este, de obicei, necesar aplicaţiilor de web banking pentru transferuri de bani între două bănci diferite (care sunt membre ale reţelei SWIFT). Astfel, dacă vrei să transferi bani unei persoane, va fi nevoie să furnizezi numărul de cont bancar al beneficiarului (sau numărul de cont IBAN) la care vei trimite fondurile, dar şi codul BIC exact al sucursalei băncii beneficiarului. Codurile SWIFT ajută băncile să proceseze transferurile internaţionale.

Importanţa codului SWIFT

Prin crearea unui sistem de coduri convenite, băncile şi acţionarii lor pot fi mai siguri, ştiind că banii transferaţi ajung acolo unde ar trebui. Fără codurile SWIFT, procesul de transfer al banilor pentru persoane fizice şi juridice ar fi unul foarte încet şi ineficient.

Codurile SWIFT pentru băncile din România

Codul SWIFT: Ce este şi cum îl poţi afla?

Concluzie

Ca să trimiţi sau să primeşti bani va trebui să ştii codurile aferente contului tău. Acestea pot fi aflate prin metodele anterior descrise. În prezent, acest sistem este folosit pe tot teritoriul UE. Majoritatea statelor externe Uniunii Europene recunosc acest sistem, chiar dacă nu l-au adoptat.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb