Coface: "70% dintre companiile din regiunea Asia-Pacific au înregistrat plăţi restante în 2014"

Alexandru Costea
Internaţional / 12 mai 2015

În cadrul studiului anual realizat de Coface pentru regiunea Asia-Pacific au fost chestionate 2.695 de companii din cadrul a opt economii, iar 70% dintre companiile intervievate au înregistrat plăţi restante în 2014 - cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani, arată un comunicat remis azi redacţiei.

În plus, 37% dintre respondenţi au declarat că sumele restante au crescut în 2014 cu până la 2% comparativ cu anul anterior. Sunt afectate în special companiile din China, India, Hong Kong şi Thailanda.

Deşi situaţia generală a plăţilor restante din regiune s-a deteriorat, în Australia s-a înregistrat o îmbunătăţire evidenţă pentru toţi indicatorii (de ex. apariţia restanţelor, durata medie a restanţelor şi potenţialele probleme de lichidităţi legate de restanţele extrem de lungi care depăşesc 180 de zile). Taiwan şi Singapore au înregistrat de asemenea o îmbunătăţire a plăţilor în 2014, în ceea ce priveşte durata medie a restanţelor şi ponderea restanţelor extrem de lungi. În Japonia, deşi companiile au raportat în 2014 mai multe restanţe şi perioade de neplată mai lungi, ponderea restanţelor extrem de lungi a rămas cea mai mică dintre ţările din regiune, în timp ce insolvenţele şi închiderile de firme au rămas şi ele la niveluri scăzute.

Rocky Tung, economist Coface pentru regiunea Asia-Pacific: "Deşi experienţa plăţilor companiilor din Australia continuă să se îmbunătăţească, economia ei încă se confruntă cu unele turbulenţe. Întrucât exporturile Australiei vor fi afectate de dinamismul redus al economiei Chinei, este nevoie de mai mult sprijin pentru a stimula cererea internă a ţării. Odată cu intrarea ei în Banca Asiatică de Investiţii în Infrastructură (AIIB), Australia ar putea înregistra o revigorare a cererii de resurse naturale, lucru care ar fi benefic pentru această ţară bogată în resurse".

În China, procentul companiilor care au înregistrat plăţi restante în 2014 a rămas ridicat. Gradul ridicat de îndatorare al economiei chineze, combinat cu costul ridicat al finanţării şi profitabilitatea scăzută a anumitor industrii semnifică faptul că perspectiva economică pentru 2015 rămâne dificilă.

În Hong Kong, plăţile restante sunt din ce în ce mai recurente şi mai lungi ca zile. Continuând, piaţa imobiliară extrem de scumpă şi presiunea în scădere pe piaţa de retail din Hong Kong (care rezultă din creşterea mai puţin dinamică în turism) pot duce la turbulenţe pentru economie.

"Puterea dolarului din Hong Kong face oraşul mai puţin atrăgător că destinaţie de călătorie. Activităţile comerciale recente anti-paralele, cuplate cu limita de o vizită pe săptămâna stabilită de autorităţile din Mainland pentru a restricţiona călătoriile făcute de locuitorii Shenzhen în Hong Kong, semnifică faptul că industriile din turism vor fi primele care vor simţi impactul, în timp ce proprietarii şi operatorii de magazine universale vor fi şi ei afectaţi negativ. Firmele din oraş pot avea surpriza unei cereri negative în viitor" a menţionat Rocky Tung.

În India, situaţiile de neplată au devenit o obişnuinţă în 2014. Agenţii de asigurare Coface au raportat că plăţile restante ale companiilor din India s-au deteriorat în 2014, cu creşteri uriaşe ale datoriilor de la firme din toate sectoarele, în frunte cu firmele legate direct sau indirect de industria construcţiilor (cum ar fi infrastructura). Parteneriatele şi societăţile cu răspundere limitată au fost cel mai grav afectate.

Mediul de afaceri din Thailanda a fost slab în 2014, aşa cum arată numărul de firme care au fost dizolvate. Acest lucru înseamnă că riscurile de plată din rândul companiilor sunt ridicate. Tendinţa este condusă, în principal, de încetinirea economică care a suferit o recesiune accentuată, ca urmare a prelungirii crizei politice interne în prima jumătate a anului. Am remarcat o deteriorare pronunţată a experienţei de plată în 2014, mai ales pentru sectoarele legate de dispozitive electrice/electronice de uz casnic, produse chimice, materiale de construcţii şi oţel.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb