COFACE: "Activitatea economică îşi revine în Orientul Mijlociu şi Africa de Nord"

Valentin Busuioc
Internaţional / 5 februarie 2015

După o perioadă de instabilitate politică şi socială, activitatea economică prinde putere în Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, potrivit unui studiu Coface trimis astăzi redacţiei, compania estimând că dezvoltarea se va menţine la 2,6% în 2014 şi va accelera la 3,2% în 2015, în contextul redresării economice şi a semnelor preliminarii de consens politic în anumite ţări ale regiunii.

Cu toate acestea, dezvoltarea va continua să fie sub nivelul mediei de 5,4% din anii 2000-2010. Coface prognozează că dezvoltarea ţărilor Consiliului de Cooperare din Golf (GCC) va spori cu 4,2% în 2014 şi cu 4,1% în 2015, conducând creşterea economică din zonă, în contextul dezvoltării unor activităţi robuste cu alte produse decât hidrocarburile şi pe baza unor mari surplusuri bugetare. Ţările GCC sunt: Bahrain, Kuweit, Oman, Qatar, Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite.

Politicile de diversificare au permis regiunii GCC să sprijine industriile care se bazează pe alte produse decât hidrocarburile. În general, în ţările GCC, ponderea contribuţiei sectorului hidrocarburilor la PIB a scăzut de la 41% în 2000 la 33% în 2014. Aceste ţări beneficiază şi de elemente financiare fundamentale solide, precum active uriaşe în fondurile financiare suverane şi surplusurile externe. Totuşi, declinul pronunţat al preţurilor la petrol afectează dezvoltarea şi soldurile fiscale ale anului 2015.

În ceea ce priveşte importatorii de petrol (Egipt, Iordania, Liban, Maroc, Tunisia), Coface estimează că relansarea turismului, a încrederii investitorilor şi a exporturilor, sprijinite de redresarea ţărilor europene, vor contribui pozitiv la dezvoltare. Multe ţări importatoare de petrol au anunţat pachete de stimulare pentru sprijinirea activităţii economice, ca rezultat al mişcărilor sociale. Autorii studiului apreciază că activitatea importatorilor de petrol va creşte cu 2,5% în 2014 şi cu 3,4% în 2015. Totuşi, aceste ţări se confruntă cu niveluri ridicate ale şomajului şi deficituri bugetare şi de cont curent. Nivelurile datoriilor publice sunt încă mari, dar Coface estimează că situaţia se va îmbunătăţi, pe baza relansării activităţii economice şi a reformelor de stimulare.

Pe de altă parte, instabilitatea regională este afectată puternic de performanţa economică a unor ţări precum Irak si Libia. Autorii cercetării apreciază că acestea se vor confrunta cu declinuri de 2,5%, respectiv 19,8% în 2014, se mai arată în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9773
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5090
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2127
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8457
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.5709

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb