COFACE:  Indicii de încredere PMI pentru companii au crescut considerabil

Andrei Stan
Internaţional / 13 aprilie 2017

Indicii de încredere PMI pentru companii au crescut considerabil

Încrederea în mediul de afaceri este pusă din nou la îndoială, în ciuda persistenţei riscurilor politice

Indicii de încredere PMI (Purchasing Managers Index) pentru companii au crescut considerabil, în ciuda contextului în care persistă riscurile politice în SUA (politicile comerciale şi externe ale noului guvern) şi în Europa (alegeri cu rezultate incerte), se arată într-un comunicat Coface, trimis Redacţiei.

Coface precizează: "În această etapă, piaţa financiară, ce aduce riscuri politice şi de încredere în mediul afacerilor, rămâne flexibilă. Gospodăriile şi companiile continuă să genereze consum şi să facă investiţii. În spatele acestui fenomen poate fi văzută scăderea riscului de deflaţie în economiile avansate şi în China, precum şi condiţiile de finanţare extrem de favorabile din zona Euro (cu excepţia Portugaliei şi a Greciei)".

Această revenire marcantă a încrederii în economiile avansate şi în redresarea economică din ţările în curs de dezvoltare (previziuni: Rusia +1, Brazilia +0.4%) au determinat Coface să actualizeze prognoza economică de creştere la nivel mondial la +2,8% şi pe cea a comerţului mondial la +2,4% (după 1% în 2016).

"Aceste semne de ameliorare sunt încă prea timide pentru a încerca o îmbunătăţire generalizată a evaluărilor de ţară şi sectoriale", se arată în comunicat. Activităţile întreprinderilor vor rămâne constrânse de datoriile mari şi în creştere, de economiile emergente, împreună cu ameninţarea riscului protecţionist, politic şi social în ţările avansate şi emergente.

Republica Cehă şi Letonia, integrate în lanţul de producţie european, vor continua să înregistreze o creştere destul de susţinută în acest an şi vor beneficia de o evoluţie ascendentă a investiţiilor publice. Republica Cehă beneficia de o dinamică a vânzărilor solide de maşini în UE.

Israel îmbină o creştere solidă, cu niveluri scăzute, cu niveluri scăzute ale şomajului şi inflaţiei.

După ce a trecut printr-o retrogradare iniţială în Iunie anul trecut, Mozambic este în continuare retrogradat la E, "risct extrem", din cauza ameninţărilor grave aduse la adresa stabilităţii politice şi a situaţiei în ceea ce priveşte incapacitatea de plată a ţării.

Coface adaugă: "În ceea ce priveşte sectoarele, metalele au reprezentat, în ultimii trei ani, un risc mare, indiferent de regiune, însă îmbunătăţirile în ceea ce priveşte această situaţie au început să se facă simţite. Creşterea producţiei de metale încetineşte în China, în timp ce preţurile au o tendinţă ascendentă, impulsionate de un nivel ridicat de activitate în industria construcţiilor şi a automobilelor în SUA, precum şi a îmbunătăţirii acestor sectoare în Europa de Vest. Impunerea tarifelor vamale pentru produsele din oţel din China a oferit un răgaz producătorilor din domeniu, aflaţi în Europa şi America Latină. În acest context, Coface actualizează evaluările sectorului de la "risc foarte ridicat" la "risc ridicat" în America Latină condusă de Brazilia şi de Asia, aflată în curs de dezvoltare, în special datorită creşterii cererii interne din China".

Cu toate acestea, în America Latină, şi în special în Brazilia, există o tendinţă pozitivă în industria construcţiilor datorită scăderii rapide a ratelor dobânzilor băncii centrale, şi bineînţeles, a industriei energetice, în ciuda incertitudinilor în ceea ce priveşte proiectele de investiţii. Riscul acestor sectoare s-a îmbunătăţit şi se află la un nivel "ridicat".

Potrivit Coface, în Europa de Vest, două sectoare ies în evidenţă.

În Franţa, industria construcţiilor se află la un nivel de "risc mediu", beneficiind de o revenire a pieţei, datorită ratelor scăzute ale dobânzilor şi mecanismelor de stimulare fiscală. Marea Britanie se confruntă cu o stagnare în ceea ce priveşte cumpărăturile făcute de gospodăriile afectate de inflaţie, ceea ce explică retrogradarea riscului pentru sectorul retail al ţării, la gradul "ridicat".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb