COFACE: Prima săgeată a Abenomics: de ce nu funcţionează?

Jose Fierro
Internaţional / 17 decembrie 2016

Shinzo Abe

Shinzo Abe

De la lansarea Abenomics la începutul lui 2013, Banca Japoniei (BJ) a diminuat agresiv politica monetară, cunoscută în mod obişnuit ca "prima săgeată a Abenomics", se arată într-un comunicat al "Coface".

Comunicatul informează că această măsură a inclus introducerea "Relaxării monetare cantitative şi calitative (RMCC)" în aprilie 2013, modificarea "RMCC cu o rată negativă a dobânzilor" în ianuarie 2016 şi cel mai recent anunţ, "Relaxare monetară cantitativă şi calitativă cu control asupra curbei de randament", în Septembrie 2016. La doar 3,5 ani de la lansare, impactul primei săgeţi a devenit mai puţin eficace, mai ales asupra exportului şi a Yenului Japonez.

"Coface" afirmă în document că "impactul deprecierii yenului asupra exporturilor poate fi explicat de către puterile externe ale creşterii mondiale economice subpare, care au început să cântărească în activităţile de tranzacţionare de mărfuri la nivel global, incluzând exporturile Japoniei. Un motiv este comportamentul de «stabilire a preţurilor în piaţă» ale exportatorilor japonezi. Aceştia menţin preţurile la echivalentul în valută costurilor de pe piaţa internă - în ciuda nivelului yenului. Acest lucru limitează stimularea cererii pentru export, în Japonia".

Raportul explică: "Din cauza acestui comportament de stabilire a preţurilor la piaţă, creşterea profiturilor operaţionale ale producătorilor japonezi imită fluctuaţiile yenului. Stimulul monetar agresiv al BJ ar fi trebuit să îi bucure pe producătorii japonezi".

Un alt factor important ce determină un impact al fluctuaţiilor yenului asupra profitabilităţii producătorilor japonezi este ponderea încasărilor în valută ale exporturilor. Industriile cu un grad mai mic de diferenţiere a produsului exportat, sunt mai sensibile la fluctuaţiile yenului. Jucătorii acestor industrii sunt, prin urmare, mult mai vulnerabili în perioadele de consolidare ale yenului, dar se bucură de o creştere a profitabilităţii pe durata slăbirii yenului, notează expertiza grupului de asigurări de credite.

Din punctul de vedere al "Coface", industriile textilelor şi chimice sunt mai vulnerabile în perioadele de consolidare ale yenului, în timp ce industria generală a maşinăriilor este mai puţin afectată.

Compania speculează, în legătură cu încetinirea politicii monetare expansioniste, că "în teorie, o creştere a masei monetare, pe fondul politicii monetare expansioniste, ar trebui să ducă la deprecierea monedei. Cu toate acestea, în contextul turbulenţelor de pe pieţe în 2016, statutul de siguranţă a yenului japonez a rămas la un nivel puternic, în ciuda politicii monetare expansioniste a ţării".

Jackit Wong, economist "Coface" Asia-Pacific: "Ultimele cifre sugerează că Japonia ar putea, încă o dată, să fie într-o capcană a lichidităţii. Ceea ce este şi mai alarmant este că au fost puţine semne de avertizare ale riscului deflaţiei. Cu puţin spaţiu pentru politica monetară sau fiscală, guvernul japonez are nevoie să efectueze dereglementări îndrăzneţe şi reforme structurale pentru a stimula productivitatea şi creşterea salariilor. În caz contrar, situaţia Japoniei de creştere lentă şi deflaţie s-ar putea prelungi".

Grupul "Coface" este o companie de asigurări de credit care oferă companiilor din întreaga lume soluţii de protejare impotriva riscului financiar de neplată a clienţilor proprii. In 2015, Grupul a înregistrat o cifră de afaceri consolidată de 1.490 miliarde de euro.

Prezent în mod direct sau indirect in 100 de ţări, Grupul asigură peste 40.000 de companii din peste 200 de ţări. In fiecare trimestru, Coface publică evaluările sale de risc de ţară pentru 160 de ţări, pe baza comportamentului de plată al companiilor şi pe baza expertizei celor 660 de underwriteri ai săi şi a analiştilor de credit.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb