COFACE: Supraîndatorarea, dezinvestirea şi colectarea greoaie a creanţelor - principalele cauze ale insolvenţei

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Companii #Insolvenţa / 13 noiembrie 2013

Supraîndatorarea, dezinvestirea şi colectarea greoaie a creanţelor - principalele cauze ale insolvenţei

Intrarea în insolvenţă a companiilor nu are drept determinant principal scăderea cifrei de afaceri, ci de creşterea gradului de îndatorare la niveluri nesustenabile, reducerea gradului de investire a capitalului şi procesul îndelungat şi dificil de colectare a creanţelor, potrivit unui studiu realizat de Coface. Contul de profit şi pierdere nu prezintă motive de îngrijorare semnificative, în condiţiile în care valoarea medie a cifrei de afaceri a rămas relativ stabilă în ultimii cinci ani, în jurul valorii de 2,5 - 3 milioane euro, susţine studiul, care notează: "Scăderea de 13% înregistrată în anul 2012 nu ar trebui să fie una care să ridice probleme existenţiale acestor firme."

În schimb, pe partea de bilanţ Coface a identificat mai multe probleme de ordin structural, care au amplificat problemele cu care se confruntă companiile.

"Motivul esenţial pentru care firmele au intrat în insolvenţă nu a fost scăderea cifrei de afaceri, ci dezinvestirea (scăderea activelor), supraîndatorarea şi colectarea mai greoaie a creanţelor, iar perioada de încasare a creanţelor (DSO) a crescut de la an la an", a declarat Constantin Coman, country manager al Coface România.

În condiţiile scăderii cu 13% a cifrei de afaceri, anul trecut, comparativ cu anul anterior, stocurile s-au diminuat cu 6%, iar creanţele au crescut cu 3%, ceea ce, coroborat cu scăderea veniturilor înregistrate în avans (care ar fi reprezentat lichidităţi suplimentare), indică o deteriorare a calităţii veniturilor, pe fondul creşterii mai rapide a bazei non-monetare, explică studiul. "Astfel, durata medie de încasare a creanţelor a înregistrat o creştere constantă în perioada analizată, crescând de la 82 de zile în anul 2008 până la 136 de zile în anul 2012. Companiile care au înregistrat cea mai abruptă degradare din această perspectivă sunt companiile cu cifra de afaceri sub un milion euro, care au înregistrat un DSO de 299 de zile", arată raportul.

În acelaşi timp, gradul de îndatorare (calculat ca raport procentual între totalul datoriilor şi totalul activelor) pentru eşantionul de companii analizat a crescut de la 77%, în anul 2008, la 101%, anul trecut, dinamică înregistrată pe fondul scăderii gradului de capitalizare, ceea ce sugerează că acţionarii nu au acoperit pierderile cumulate în ultimii trei - patru ani prin majorări corespunzătoare de capital, precizează reprezentanţii Coface.

În plus, capitalurile adiţionale furnizate de creditori se pare că nu au fost direcţionate către investiţii, având în vedere că gradul de investire al capitalului pe termen lung a înregistrat o scădere de la 60%, în 2008, la aproximativ 50%, în 2012, ceea ce a făcut ca activele imobilizate să reprezinte doar jumătate din totalul datoriilor acumulate de companii, au adăugat domniile lor.

Numărul firmelor intrate în insolvenţă în primele nouă luni s-a diminuat cu 3,5%

Numărul firmelor intrate în insolvenţă în primele trei trimestre ale acestui an a ajuns la 18.321, în scădere cu 3,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, însă ritmul de deschidere a procedurii de insolvenţă s-a accelerat în trimestrul al treilea, având în vedere că la finele lunii iunie decalajul era de 10%, potrivit studiului Coface.

"Pentru întregul an, estimăm că se va ajunge la circa 25.000 de firme intrate în insolvenţă, păstrându-se o reducere de 3-3,5% faţă de anul trecut.

Cel mai îngrijorător este faptul că în anul 2013 se va înregistra un număr record al insolvenţelor în rândul companiilor medii şi mari\", a afirmat Constantin Coman.

Firmele insolvente în perioada ianuarie-septembrie au cumulat datorii neacoperite prin valoarea contabilă a activelor de 13 miliarde lei, în urcare cu 52% faţă de perioada similară a anului trecut, când acestea erau de 8,5 miliarde lei, arată raportul.

Din totalul datoriilor, circa 40% (5,2 miliarde lei) vor fi pierderi în bilanţurile băncilor creditoare, nivel similar celui din perioada corespunzătoare din 2012, determinând creşterea creditelor neperformante pe segmentul corporate cu 4,5 puncte procentuale, conform documentului, care adaugă: "Restul de 60% reprezintă pierderi asumate de sectorul privat şi de stat, iar efectul negativ se propagă pe lanţul furnizor-client".

Din punct de vedere social, insolvenţele au generat pierderea a 77.000 de locuri de muncă, cu 1,8% mai puţin decât în ianuarie-septembrie 2012, dar cu 53% mai mult decât în 2011, atrage atenţia Coface. Sectoarele unde s-au concentrat 60% dintre locurile de muncă pierdute vizează fabricarea produselor textile, construcţii, fabricarea substanţelor chimice, alte activităţi de servicii personale şi industria metalurgică, potrivit companiei.

"La nouă luni lucrurile se agravează faţă de şase luni. Dacă în 2012 companiile care au intrat în insolvenţă cu cifră de afaceri de 1,5-5 milioane de euro erau 259, în 2013 au fost 382 de firme. Credem că este o deteriorare mai mare a mediului de business în România, companiile nu mai pot face faţă după cinci ani de criză profundă, trebuie să lupte mult mai mult decât o companie acum doi-trei ani pentru a rezista în faţa mediului de business românesc", arată Constantin Coman.

Pentru segmentul cu cifră de afaceri între cinci şi zece milioane de euro, numărul insolvenţelor a crescut de la 37 la 79, iar pentru cel între zece şi 50 milioane euro, avansul a fost de la 28 la 48 de insolvenţe, ceea ce înseamnă că firmele medii şi mari nu au mai găsit resurse pentru a se finanţa sau restructura, potrivit reprezentanţilor Coface.

Companiile care au intrat în insolvenţă în primele trei trimestre au înregistrat o cifră de afaceri medie aproape dublă comparativ cu perioada similară a anului trecut, de circa două milioane lei, cu un număr de salariaţi similar, un grad de îndatorare uşor mai mic (102% faţă de 106%), o scădere a ponderii datoriilor în cifra de afaceri de la 166% la 131%, arată studiul.

Firmele intrate în insolvenţă în 2013, "mult mai sănătoase" decât cele din 2012

Firmele intrate în insolvenţă în acest an sunt "mult mai sănătoase" decât cele care au intrat anul trecut, ceea ce nu a reprezentat un impediment pentru intrarea lor în în procedura insolvenţei, apreciază Constantin Coman.

În ultimele trei luni s-a evidenţiat o creştere "spectaculoasă" a insolvenţelor din industria textilă, la 1.000 de firme active cu afaceri de peste 10.000 de euro, ajungând pe prima poziţie în top, se mai precizează în raportul Coface. Din cele peste 8.000 de firme din industria textilă, circa 40% au dispărut în primele nouă luni, iar la 1.000 de firme active sunt înregistrate 107 insolvenţe în domeniul textilelor, următoarele poziţii fiind ocupate de construcţii, industria extractivă, hoteluri şi restaurante şi industria alimentară şi a băuturilor, potrivit studiului.

Reprezentanţii Coface subliniază că evoluţia din 2013 marchează o întoarcere la anul 2009, din punct de vedere al dificultăţii cu care se confruntă companiile.

Cinci companii cu afaceri de peste 100 milioane euro au intrat în insolvenţă în acest an

Cinci companii cu ciră de afaceri mai amre 100 milioane euro au intrat în insolvenţă în acest an, respectiv Oltchim Râmnicu Vâlcea (afaceri de 171 milioane euro în 2012), Aromet Buzău (105 milioane euro), Grup Romet (177 milioane euro), Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare (RAAN) Drobeta-Turnu Severin (143 milioane euro) şi Euroforest (113 milioane euro), arată reprezentanţii Coface.

Firmele deţin active de circa patru miliarde lei, iar datoriile cumulate se situează la 4,6 miliarde lei, potrivit domniilor lor.

RAAN a intrat în insolvenţă în luna septembrie, celelalte patru figurând din primul semestru.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Coface sint baietii aia care cumpara datorii prescrise si trimit scrisori in numele unui client, pe care le denumesc 'somatii' si in care care invita la conciliere post executare?!?:)) (emoticoane obligatorii, e de ris...)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb