Coincidenţe stranii

CRISTIAN PÎRVULESCU
Ziarul BURSA #Editorial / 27 noiembrie 2017

CRISTIAN PÎRVULESCU

La sfârşitul săptămânii în care aşa numita "lege ONG" - care urmăreşte să modifice într-un sens iliberal condiţiile în care funcţionează organizaţiile neguvernamentale - a trecut tacit de Senat, în Rusia, ţara model a iliberalismului dezlănţuit, Vladimir Putin a promulgat legea care permite guvernului de la Moscova să declare anumite media occidentale ca "agenţi străini". Să fie România lui Liviu Dragnea pe aceeaşi lungime de undă politică cu Rusia lui Vladimir Putin? La prima aparenţă, aşa s-ar părea! Deşi acelaşi Liviu Dragnea era prezent pe 20 ianuarie 2017 la inaugurarea preşedinţiei lui Donald Trump! Să-şi fi schimbat poziţia? În fond, diferenţele ideologice dintre Donald Trump şi Vladimir Putin nu sunt chiar atât de mari, în schimb rezilienţa democratică, atât la nivel instituţional, cât şi societal, face distincţia între Rusia şi SUA. Şi, dacă Liviu Dragnea spera să primească o "carte verde" pentru o guvernare iliberală în România, lucrurile nu s-au întâmplat astfel.

Nici în România, nici în Rusia (ca de altfel, nici în Polonia, Ungaria sau Turcia) nu putem vorbi de accidente de parcurs, ci de acţiuni coordonate urmărind eliminarea surselor alternative de informaţii şi a limitării activităţii - dacă se poate până la dispariţia lor - a organizaţiilor care militează pentru susţinerea drepturilor. Şi nu ar fi vorba doar despre drepturile omului - pe care iliberalismul le descrie ca pe nişte excese ale politicii corecte - deşi acestea sunt primele vizate, ci şi de drepturi sociale, ecologice, economice sau culturale. Aşa numita lege ONG, propusă la noi de cuplul Pleşoianu-Nicolae, urmăreşte, în numele transparenţei, îngreunarea activităţii organizaţiilor neguvernamentale şi crearea unor condiţii legale pentru desfiinţarea acestora. De altfel, aceste "schimbări" ale statului ONG-urilor nu sunt izolate, ele venind la pachet cu adoptarea încă din iulie 2017 a unei ordonanţe de urgenţă (OUG 60/2017) privind desfiinţarea avantajelor fiscale referitoare la angajarea persoanelor cu deficienţe în Unităţile Protejate Autorizate (UPA). Intrarea în vigoare a acestei ordonanţe la 1 septembrie care a dus în şomaj mii de persoane cu dizabilităţi şi a condus la dispariţia unor servicii prestate de organizaţii neguvernamentale adresate acestora.

În faţa protestelor conjugate ale societăţii civile liberale şi a reprezentanţilor unor ambasade occidentale la Bucureşti privind atacul frontal împotriva ONG-urilor, PSD a activat aceeaşi strategie ca în cazul "legilor justiţiei". Vineri, ca un răspuns indirect la aceste proteste, un ministru mai degrabă invizibil, Gabriel Petrea, a anunţat, pe de o parte, că există un punct de vedere negativ privind proiectul de lege al celor doi pesedişti (care fusese elaborat încă din vremea precedentului guvern Grindeanu) şi că ar exista, în schimb, un alt proiect de act normativ care să modifice în "totalitate" legislaţia privind ONG-urile, care ar fi prea veche, fiind din anul 2000. Ce să mai zică francezii cu legea lor privind asociaţiile şi fundaţiile din 1905? Oricum, despre discuţiile avute deja cu ONG-urile în această direcţie nu ştie nimeni. Cu excepţia ONG-urilor satelite. Între timp, cealaltă lege, cea a binomului antioccidental Pleşoianu-Nicolae, îşi urmează cursul parlamentar. Ca şi legile justiţiei, de altfel! Iar parlamentarii sunt suverani în ceea ce priveşte legislaţia!

În Rusia, alături de "kompromat", eliminarea presei independente, inclusiv a celei occidentale, şi a organizaţiilor neguvernamentale sunt priorităţi ale autoritarismului putinist. În România, ştirea a prezentat legea rusească ca pe o reacţie la o măsură luată de Departamentul Justiţiei din SUA. Spre exemplu, Mediafax a prelucrat o informaţie venită pe fluxul de ştiri al Reuters, prin care se afirma că proiectul de lege "a fost aprobat de către Duma de Stat, la mai puţin de o săptămână după ce Washingtonul a obligat RT, instituţie media controlată de Moscova, cunoscută anterior drept Russia Today, să se înregistreze ca agent străin în SUA". Fără alte comentarii, ştirea acreditează ideea că Rusia a acţionat în contrapartidă la o acţiune ostilă a administraţiei americane. În ceea ce priveşte ştirea, agenţia de presă Reuters constata că: "U.S. intelligence officials have accused the Kremlin of using Russian media organizations it finances to influence U.S. voters, and Washington has since required Russian state broadcaster RT to register a U.S.- based affiliate company as a «foreign agent»". ("oficiali ai serviciilor de informaţii americane au acuzat Kremlinul ca a utilizat organizaţii media ruse pe care le finanţează ca să influenţeze votanţii din SUA şi Washingtonul a cerut postului de televiziune rus RT să se înregistreze în S.U.A. ca o companie afiliată statului de «agent străin»"). Dar legea americană a "agenţilor străini", FARA (The Foreign Agents Registration Act) există încă din 1938 şi a apărut în condiţiile în care propaganda totalitară, sovietică şi fascistă, devenise foarte influentă în SUA. Această lege prevede ca agenţii reprezentând interesele unei puteri străine având o "calitate politică sau cvasi-politică" să informeze asupra activităţilor şi finanţărilor lor pentru a putea evalua impactul asupra societăţii americane. În aceste condiţii, în cadrul Departamentului Justeţei există o Unitate pentru înregistrarea "agenţilor străini", iar în 2007 erau înregistraţi cam 1700 de lobbişti în acel registru.

Că legea promulgată de Vladimir Putin sâmbătă nu a apărut ca urmare a cererii Departamentul de Justiţie american apare evident dacă avem în vedere că Duma de Stat lansase deja la începutul anului o anchetă pentru a stabili dacă CNN, Vocea Americii sau Radio Europa Liberă şi alte mass-media americane funcţionează conform legislaţiei ruse. Faptul că o organizaţie mass-media clasificată "agent străin" va trebui să îndeplinească aceleaşi cerinţe precum cele aplicate începând cu anul iulie 2012 organizaţiilor neguvernamentale cu finanţare străină şi "activitate politică", demonstrează cât se poate de clar demersul iliberal şi antidemocratic al acţiunii Moscovei. Să fie doar o simplă coincidenţă că aceleaşi tipuri de limitări ale funcţionării organizaţiilor neguvernamentale sunt propuse acum şi în România?

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. Russia's RT America registers as 'foreign agent' in U.S.

    De ce își afirmă Pîrvulescu temerea că se vor desființa ONG-uri și televiziuni securiste care trăiesc din bani la pungă? 

    Nu are încredere Pîrvulescu în capacitatea ONG-urilor securisto-sorosiste și televiziunilor pur și simplu securiste de a rezista în condiții de transparență a surselor financiare?

    Dacă a ajuns Pîrvulescu să confunde SUA cu Rusia, de ce m-aș mai mira eu că idealurile "societății civile" din România sunt reprezentatea de Securitatea stalinistă? 

    1. România este pe cale să reglementeze transparența ONG-urilor după modelul din SUA.

      Unii propagandiști de la SNSPA, cunoscuți în trecut drept absolvenți de Ștefan Gheorghiu, vorbesc în articol despre iliberalismul Rusiei în condițiile în care un post media din USA s-a declarat agent străin. :))))

      Manipularea de doi lei îi aparține lui Pîrvulescu. 

    Autorul scrie articole care nu au nimic comun cu nivelul profesionist al acestei publicatii.

    D-le PÎRVULESCU,

    Marea Loja Nationala a Romaniei va raporta si ea , ca doar e ong de interes national? 

    Acesta este cel mai odios articol scris de Pârvulescu. False argumentații, minciuni pur și simplu. Bursa nu ar trebui să îi limiteze dreptul la exprimare dar autorul ar trebui să înțeleagă că a apus era Pravdei, la care ar fi fost scriitor fruntaș și numit editor șef. Am mai comentat cu mare surpriză când am văzut că un alt autor de editoriale, Avramescu, a început să folosească un cuvânt pe care doar eu îl foloseam de vreo doi ani pe forumul Bursa: propagandă, propagandist, cu referire la Bruxelles. Pârvulescu își merită această etichetă.

     

    Să desființăm doar un singur element din textul lui. Poate mai avem timp și mâine. 

     

    Pârvulescu: "Că legea promulgată de Vladimir Putin sâmbătă nu a apărut ca urmare a cererii Departamentul de Justiţie american apare evident dacă avem în vedere că Duma de Stat lansase deja la începutul anului o anchetă pentru a stabili dacă CNN, Vocea Americii sau Radio Europa Liberă şi alte mass-media americane funcţionează conform legislaţiei ruse." 

     

    Ce ne spune autorul? Că la începutul anului, Duma rusească se lansase o anchetă. Ce nu știe sau ascunde în mod ticălos publicului? Faptul că pe 6 ianuarie 2017, comunitatea serviciilor de informații din SUA a finalizat un raport în care incrimina interferența rușilor în campania electorală americană. 

     

    Documentul se numește:  

    "Background to “Assessing Russian Activities and Intentions in Recent US Elections”: The Analytic Process and Cyber  

    Incident Attribution" 

    Data apariție: 6 January 2017 

     

    Acest raport american e o aberație cam din cap până în picioare, care incriminează RT pentru faptul că dă timp de emisie unora precum Wikileaks sau Snowden, sau multor democrați americani foarte radicali (de tipul Bernie Sanders) .... da, da, ați citit bine, securiștii americani sunt supărați că RT a găzduit o dezbatere electorală și cu candidații mai jos clasați în sondaje și mai sunt supărați că RT a preluat mesajele lui Bernie Sanders despre corupția din mass-media sau că a preluat documentare despre Occupy Wall Street. 

    Acest raport american a fost elementul care a declanșat acțiunea Dumei rusești. Afirmația lui Pârvulescu a fost demonstrată ca minciună. 

    1. Mey, nu ti-e rusine sa faci copy paste la aberatii?

      Hey, am dat copy paste din articolul lui Pârvulescu la o afirmație care m-a intrigat. La asta te referi ca aberație? Nu te-aș putea contrazice dar eu am spus că este o minciună.

      Alt copy-paste am dat din titlul raportului american ce poate fi găsit pe site-ul Office of the Director of National Intelligence. Ce poate fi mai serios, mai adevărat, mai puțin aberant decât acest raport? 

      Mey, ma bucur ca recunosti ca dai copy-paste ca poate mai ai o speranta sa te vindeci desi nu cred.

      Cam începi să aberezi. Semnele de ghilimele indică citarea prin metoda copy-paste. Când folosesc ghilimele, înseamnă că citez copy-paste dintr-un material terț. Când nu pun ghilimele, textul îmi aparține. Îți este clar?

      Mihai D, te avertizez că intri sub incidența regulamentului Bursei privind mesajele de rea credință. Îți va fi interzis să mai postezi pe aici dacă nu te conformezi.

       

      Ca să cităm prin metoda copy-paste din regulament:

      "Redacţia îşi rezervă dreptul să şteargă mesaje şi să interzică accesul unora la postarea de comentarii, atunci cînd apreciază că sunt de rea credinţă." 

    Secțiunea Rado Erevan continuă cu articolul lui Avramescu de astăzi.

    Să refacă articolul cu cifrele guvernărilor lui pedeliste.

    Ciracii lui Avramescu au îngropat România în datorii și sărăcie. 

DIN ACEEAŞI SECŢIUNE

Editorial

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb