COLUMBIA: Atentat asupra unui oleoduct atribuit gherilei ELN

Ioana Dogaru
Internaţional / 10 februarie 2016

Armata columbiană a atribuit marţi gherilei ELN un atentat cu explozivi comis cu o zi înainte asupra unuia dintre principalele oleoducte ale companiei petroliere naţionale Ecopetrol, care a provocat o scurgere de ţiţei, scrie AFP.

Atentatul a avut loc luni în jurul orelor 22.00 (marţi, 03.00 GMT) şi a avariat oleoductul "Cano Limon" în apropierea localităţii Cubara din departamentul Boyaca (centru), a precizat într-un comunicat armata terestră, notează sursa citată.

Armata a atribuit acţiunea frontului "Efrain Pabon Pabon" din cadrul Armatei de Eliberare Naţională (ELN), a doua gherilă a extremei stângi columbiene - cu circa 1.500 de membri-, angajată de doi ani într-o serie de dialoguri exploratorii secrete cu guvernul în vederea lansării negocierilor de pace, potrivit AFP.

"Soldaţii noştri sunt în zonă pentru a asigura securitatea sectorului astfel încât (...) tehnicienii companiei petroliere să poată începe lucrările de reparaţie a oleoductului", a precizat comunicatul.

Luni, preşedintele Juan Manuel Santos a ordonat armatei să îşi intensifice operaţiunile contra ELN, la câteva ore după un atentat cu explozivi contra unei brigăzi militare, comis la Arauca - în estul ţării-, care nu a făcut victim, aminteşte sursa citată.

Dialogurile preliminare cu ELN au început în ianuarie 2014, în paralel cu discuţiile care au loc din noiembrie 2012 în Cuba cu Forţele Armate Revoluţionare din Columbia (FARC, marxişti), principala mişcare rebelă cu 7.000 de combatanţi. Guvernul de la Bogota şi FARC s-au angajat să semneze un acord de pace până la 23 martie, relatează France Presse.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb