Combatanţi jihadişti deţinuţi de Forţele Democratice Siriene, evadaţi

(F.C.)
Internaţional / 24 februarie 2018

Un număr de prizonieri din cadrul Statului Islamic (SI) au evadat "recent" din detenţia Forţelor Democratice Siriene (FDS), susţinute de Statele Unite, potrivit unui oficial la curent în mod direct cu programul, care a precizat că este vorba despre "mai puţin de cinci combatanţi" SI, relatează CNN

Această evadare relevă îngrijorări în domeniul securităţii, tot mai importante în rândul comunităţii americane militare şi de informaţii cu privire la aranjamente în domeniul securităţii privind ţinerea în detenţie a sute de combatanţi străini jihadişti de către FDS, potrivit mai multor oficiali americani şi din cadrul coalţiei antijihadiste.

Potrivit unor oficiali americani, mii de combatanţi - majoritatea sirieni - se află pe mâna FDS.

Dintre aceşti combatanţi luaţi prizonieri, aproximativ 500 sunt străini ce provin din aproximativ 40 de ţări, potrivit unuia dintre aceşti oficiali.

În contextul în care sunt prinşi tot mai mulţi combatanţi, iar populaţia carcerală creşte, oficialii citaţi se declară îngrijoraţi cu privire la faptul că locurile de detenţie ar putea deveni un teren de regrupare SI şi de dezvoltare a unor noi reţele.

Oficialul la curent cu situaţia a subliniat că în perioada operării unor vaste instalaţii de detenţie americane în Irak, precum Camp Bucca, Statele Unite nu au reuşit să-şi dea seama rapid că în rândul populaţiei carcerale se formau asemenea reţele.

Liderul SI Abu Bakr al-Baghdadi a fost încarcerat la Camp Bucca în 2004, iar unii experţi susţin că Statul Islamic atunci s-a născut.

"Nu vrem să facem aceeaşi greşeală", a declarat oficialul citat.

El a confirmat că personal american efectuează anumite interogatorii - în baza unor proceduri militare stricte, pentru a nu încălca vreo lege. În urma acestor interogatorii au fost obţinute informaţii "preţioase", a precizat el.

Doi dintre combatanţi care au fost asociaţi ai criminalului jihadist cunoscut drept "Jihadi John", considerat vinovat de decapitarea mai multor ostatici, inclusiv americani, au frunizat informaţii despre locul unde s-ar putea afla rămăşiţele unor americani ucişi.

Pentagonul şi Departamentul de Stat încearcă să încurajeze transferul combatanţilor jihadişti străini către ţările lor de origine. Însă unele ţări se opun, din cauza unor motive judiciare, a declarat oficialul citat.

Ţările de origine ar trebui să-i preia de la FDS, care nu este o putere sau naţiune recunoscută, a îndemnat el.

Guvernul sirian, care deţine în mod legal controlul asupra ţării, nu este implicat în aceste eforturi de detenţie.

Secretarul american al Apărării James Mattis nu a reuşit, în cadrul recentei sale vizite în Europa, să obţină vreun acord în vederea vreunui astfel de transfer.

"Am vrut să aduc această problemă în atenţia tuturor, pentru a nu ne face iluzii că putem să rezolvăm totul în 24 de ore", a declarat Mattis presei în timpul vizitei.

Pentagonul recunoaşte în mod deschis această problemă în domeniul securităţii.

"Acestea nu sunt neapărat cele mai bune instalaţii de detenţie, în sensul că sunt deţinuţi în Siria şi nu în zona mai sigure. Cred că ar fi mai bine să ne asigurăm că vor fi inculpaţi, dacă este posibil, în ţările lor de origine", a declarat Katie Wheelbarger, subsecretarul adjunct principal al Apărării, însărcinat cu afaceri în domeniul securităţii internaţionale.

"Au fost zile în care am văzut că s-au prins 40-50 (de combatanţi jihadişti) pe zi, aşa că o problemă de capacitate este o problemă reală", a subliniat ea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb