Combaterea evaziunii fiscale prin presa cu datorii la buget

MAKE
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 23 septembrie 2005

Un sfat: furaţi pungile din avion - ştiţi care pungi... Făceţi-vă un stoc de pungi şi aşezaţi-l teanc, pe măsuţa de lîngă fotoliu. Abia după aceea puteţi să deschideţi televizorul. Nu de alta, dar s-ar putea să vă murdăriţi covorul dacă, întîmplător, nimeriţi într-un calup publicitar. Şi nu este vorba de faptul că vreo reclamă v-ar îngreţoşa cu dezgustătoarele vietăţi din closet contra cărora vă este recomandat cine ştie ce detergent. Nici că vi s-ar face silă să vă mai beţi paharul de suc de roşii cînd, în reclama pentru nişte tampoane, răsună vesel cuvîntul "menstruaţie", foarte limpede rostit.

Nu. De cîteva zile, pe canalele de televiziune care au fost, în ultimii ani, centrul scandalurilor privitoare la datoriile neplătite către bugetul de stat, apare o reclamă concepută contra evaziunii fiscale, cu sloganul: "Plăteşte cu bani, nu cu ani!"

Ţi se strînge stomacul... O corporaţie media care nu şi-a plătit TVA-ul începînd din 1995 şi pînă în 2002 (nu ştim dacă şi l-o fi plătit ulterior, dar n-a avut nici un motiv să o facă) difuzează pe posturile sale de televiziune "Plăteşte cu bani, nu cu ani!"

Folosiţi punga din avion! În imagine, un tip dolofan încătuşat, la pîrnaie. Un buldog cu chipiu de miliţian îl însoţeşte. Vedem evazionistul şi pedeapsa lui...

Punga!!

Patronii televiziunilor care nu şi-au plătit datoriile către stat s-au îmbogăţit. Îl ştiu pe unul care şi-a cumpărat un vas de closet cu 30.000 de dolari - la data aceea, preţul unui apartament cu trei camere.

Ştiu o televiziune care, după ce nu şi-a plătit nici un fel de impozite şi taxe timp de şapte ani, a primit un ajutor de stat de 176 de miliarde de lei. O televiziune privată, deţinută majoritar de un multimiliardar american.

Ei bine, televiziunea asta difuzează clipul "Plăteşte cu bani, nu cu ani!"

Punga!

Ani la rînd am militat pentru corectitudine fiscală, conside-rînd-o componentă a corectitudinii mediului concurenţial. Ne-am ales cu o condamnare în justiţie pentru... concurenţă neloială! Adică, ziarul "BURSA" a exersat concurenţă neloială posturilor de televiziune despre care a scris că nu-şi plătesc taxele şi impozitele. Şi nu numai atît: instanţa a interzis ziarului "BURSA" să mai numească respectivele posturi de televiziune (este motivul pentru care, de trei ani, pe prima pagină, apare înscrisul: "Ziarul BURSA este cenzurat prin justiţie".)

Pe acele posturi de televiziune apare clipul "Plăteşte cu bani, nu cu ani!"

Mesajul de combatere a evaziunii fiscale este ruinat de canalul care îl difuzează. Tîlcul companiei devine pervers: "Eu nu, niciodată, indiferent de regim politic, dar tu intri la pîrnaie! Uită-te la tine cît de jalnic eşti!"

Aţi putea crede că-i o nefericită întîmplare, c-o fi fost vreun prost care a conceput reclama. Dar, nu, dimpotrivă, compania a fost pregătită în laboratoarele "Agenţiei pentru Strategii Guvernamentale".

Ce nimereală! Guvernul are o agenţie pentru strategii. Şi agenţia asta a gîndit să combată evaziunea fiscală pe strategia asta - să difuzeze clipuri publicitare prin televiziuni aflate în centrul scandalului taxelor neplătite.

Achiziţia spaţiului publicitar şi-a realizat printr-o agenţie de publicitate. Agenţia ne-a informat că a ales trei posturi de televiziune în baza unor criterii ce i-au fost transmise prin caietul de sarcini (primit, probabil, de la "Agenţia pentru Strategii Guvernamentale"). Cu certitudine, printre criterii nu figura plata la zi a impozitelor şi taxelor, lipsa ajutoarelor de stat şi să nu fi beneficiat de scutiri fiscale.

Frate, unde este punga aia?!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb