Comedia Wagner se joacă mai departe

SORIN ROŞCA STĂNESCU
Internaţional / 26 iulie 2023

SORIN ROŞCA STĂNESCU

A 11-a coloană de blindate de ultimă generaţie a ajuns în Belarus. Creşte acolo concentrarea luptătorilor Wagner. În proximitatea graniţei cu Polonia. relativ aproape de Kiev. Iar Vladimir Putin nu are nicio reacţie specială. Şi nici omologul său belarus. Cu excepţia faptului că şi unul şi altul au jucat în aceeaşi piesă la Sankt Petersburg. Să încercăm totuşi să înţelegem ce se petrece. Dacă nu reuşim, atunci ne va fi cu neputinţă să anticipăm cursul evenimentelor.

Este exclus ca Vladimir Putin să fie atât de dezorientat cât lasă impresia că este. Adică incapabil să ia o decizie clară legată de mercenarii Wagner, decizie pe care să o impună conducerii Federaţiei Ruse şi pe care să o expună fie şi doar din motive propagandistice opiniei publice. Ambiguitatea are cu certitudine o explicaţie. O explicaţie cu totul şi cu totul diferită de aparenţe. Dacă ar fi să facem o analiză cât de cât metodică, nu vom putea ocoli tentaţia de a răspunde la o întrebare extrem de simplă: cât costă întreţinerea acestei armate de mercenari, chiar dacă aparent ea este un fel de armată de rezervă? Înainte de puciul eşuat, după cum ne-a comunicat cât se poate de oficial Vladimir Putin, armata Wagner a costat mai multe miliarde de euro. Aceşti bani au fost livraţi sistematic de către guvern. Şi au fost utilizaţi pentru dotarea mercenarilor cu armament şi alte echipamente, pentru întreţinerea acestora şi pentru plata salariilor lor. Nu este cât se poate de firesc să ne întrebăm cine îi plăteşte acum? Federaţia Rusă sau Belarusul? Mă refer fireşte la miile de luptători care au refuzat să se înroleze, aşa cum li s-a propus, în armata Federaţiei Ruse. Şi care s-au refugiat în statul vecin, condus de Lukaşenko. Îi plăteşte Lukaşenko? Pare exclus. Tot ceea ce putem presupune este că, în urma unui aranjament, aceştia sunt finanţaţi în continuare de Moscova. Ceea ce înseamnă nici mai mult nici mai puţin decât că ei continuă să se afle în slujba lui Vladimir Putin. Dacă nu cumva a fost aranjată, gâlceava dintre acesta şi Prigojin a fost temporară. Dacă ţeava care le asigură fonduri ar fi fost opturată, atunci luptătorii Wagner nu ar mai fi avut trei opţiuni. O parte s-ar fi putut deplasa în Africa, ceea ce s-a şi întâmplat, pentru a se pune la dispoziţia unor regimuri autoritare, urmând să fie plătite de angajatori. Este vorba însă de un un număr relativ mic de persoane. O altă parte a luptătorilor Wagner - s-a întâmplat şi asta - ar fi putut pur şi simplu să se conformeze solicitărilor guvernului rus şi să semneze contracte cu armata regulată. Inexplicabil până în acest moment este însă ce s-a întâmplat cu grosul trupelor. Cele care i-au rămas fidele lui Prigojin şi au dat curs invitaţiei lui Lukaşenko de a accepta încartiruirea lor în Belarus. Lukaşenko însă nu le-a dat altceva decât o bază militară dezafectată. Pe care Wagner trebuie să o amenajeze. Cel mult, Lukaşenko le mai poate plăti mercenarilor sume rezonabile de bani, pentru ca aceştia să instruiască trupele de comando din Belarus.

Dacă mina de aur a fost închisă de către Kremlin, atunci rămâne imposibil de explicat totuşi cu ce bani vor continua mercenarii să-şi întreţină familiile. Şi să se întreţină pe ei înşişi.

Am încercat să despic firul în patru, pentru a ajunge în final la concluzia că ceva este putred în Danemarca. Sau, dacă vreţi, în Belarus. Există un plan ascuns, conform căruia grosul armatei Wagner este ţinut într-o rezervă mai mult sau mai puţin de lux. Şi ce alt plan de rezervă ar putea exista, decât însărcinarea mercenarilor cu o nouă misiune? O misiune extra-Belarus. O misiune în spaţiile învecinate. Dacă aş fi analist NATO, aş pune lupa pe toate mişcările acestor luptători şi aş urmări cu maximă curiozitate întâlnirile pe care comandanţii Wagner le au cu oficialii ruşi. Sau chiar cu conducătorii belaruşi.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Nasule, probabil ca vor sa atace din nou Kievul, iar atunci se vor lamuri americanii ca trebuie sa le dea avioane si multe ce au mai cerut. In nici un caz nu cred ca vor sa atace o tara NATO, pentru ca nu au nuci suficiente, iar alea care au mai ramas au fost crapate.

    Nu e nici o comedie. Sunt manevre pe care rusii la fac aparent la vedere pentru a livra material propagandei occidentaloide.

    Cu ce bani vor fi platiti mercenarii? Cu bani tipariti sau digitali. In loc sa tinem contabilitatea rusilor, mai bine o tinem pe a noastra. 

    Probabil propagandei occidentaloide ii va pieri rasul cand Wagner va ataca Kievul transformandu-l in noul Bahmut. 

    Wagner sau rusii nu vor ataca Polonia sau Romania asa cum pretinde propaganda yankeie mincinoasa pentru a ne exploata prin frica si teroare.

    Cand se luptau in Vietnam yankeii pretindeau ca daca vor pierde acolo, Vietcongul va invada Indonezia si Filipine, asa cum sustin acum ca daca vor pierde in Ucraina, rusii vor invada Polonia si Romania. Aceleasi baliverne vechi, dar noi pentru unii nascuti ieri. 

    ”puciul ” nu a esuat pentru ca nu a fost , nu a vazut nimeni nimic , doar gargara de la sienen a lui tudor si a propagandei , a fost o fenta pentru fraieri , cum isi poate imagina cineva ca Putin statea cu mainile in san sau ascuns undeva cum spunea propaganda de frica catorva . a fost o ”stire ”si ,mai si , Putin voia sa-l sune pe Prigojin , dar nu putea ca nu avea numarul lui , asa ceva ? , tot la sienen !

    1. Militari sovietici răposați, poduri distruse în fața coloanei, totul pentru a da o notă de credibilitate genialului scenariu prin care NATO va fi răpus de cei 10% dintre wagneriștii scăpați vii din Bakhmut. :

      coloana nu a vazut-o nimeni ,

      Ea nici n-a existat, așa cum niciun rus n-a murit în Ucraina pentru că puteți minți ce vreți voi. :

      ...

    ... un sfat ... schimbati premiza sau cautati a va contrazice propriile scenarii ... dupa aceasta, comparati concluziile si luati-o de la capat ... 8k trupe speciale nu pot cuceri kievul si nici invada vestul ... daca prigojin a fost iertat, alaturi de 8k de mercenari ... kremlinul a primit un discount, prigojin isi pastreaza afacerea ... eu inclin spre paza si protectie ...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb