Comisarul pentru drepturile omului a denunţat o creştere a rasismului în Portugalia

A.B.
Internaţional / 25 martie 2021

Comisarul pentru drepturile omului a denunţat o creştere a rasismului în Portugalia

Comisarul Consiliului Europei (CoE) pentru drepturile omului, Dunja Mijatovic, a denunţat miercuri o creştere a rasismului în Portugalia şi a cerut Lisabonei să adopte măsuri împotriva infracţiunilor rasiste şi a violenţei domestice, transmite AFP şi Agerpres.

Într-un memorandum de aproximativ cincisprezece pagini, Dunja Mijatovic şi-a exprimat "îngrijorarea cu privire la creşterea numărului infracţiunilor motivate de ura rasială" şi a condamnat răspândirea "unui discurs generator de ură care îi vizează în special pe rromi, persoanele de origine africană şi pe cei percepuţi ca străini" în Portugalia.

Comisarul pentru drepturile omului a enumerat mai multe acte rasiste şi discriminatorii observate în Portugalia în 2020, care au culminat în iulie cu asasinarea lui Bruno Cande, un cetăţean portughez de origine africană, împuşcat pe o stradă din capitală.

Pe lângă atacuri şi agresiuni, Dunja Mijatovic a menţionat, de asemenea, ameninţările cu moartea adresate reprezentanţilor unor ONG-urilor şi asociaţii, organizarea unei demonstraţii "inspirate de Ku Klux Klan" în faţa sediului SOS Racism sau "numărul în creştere" a unor comportamente "cu caracter rasist" observate în rândul poliţiştilor.

Dunja Mijatovic a deplâns, de asemenea, utilizarea "retoricii rasiste" în dezbaterile politice, în special din partea partidului antisistem Chega (Ajunge), care a reuşit să obţină un loc în parlament în 2019.

Potrivit unor oficiali publici care au discutat cu comisarul CoE, această intensificare a discursului rasist este legată în special de "lipsa unei examinări aprofundate a naraţiunii istoriei coloniale a Portugaliei", care nu ar ţine seama suficient de "moştenirea structurilor represive".

Mijatovic recomandă autorităţilor portugheze să adopte un plan de acţiune cuprinzător împotriva rasismului şi a discriminării, în special prin accentuarea politicilor de prevenire şi prin adoptarea unei definiţii mai ample a "infracţiunii rasiste".

La rândul lor, autorităţile portugheze au anunţat un "plan de acţiune" pentru 2021 şi înfiinţarea unui "observator al rasismului".

Comisarul CoE a constatat, de asemenea, "amploarea îngrijorătoare" a violenţei împotriva femeilor şi a solicitat adoptarea de măsuri pentru ca violenţa în familie şi infracţiunile cu caracter sexual să facă mai des obiectul "unor anchete şi urmăriri penale". Şi-a exprimat totodată îngrijorarea cu privire la "un nivel încă scăzut al condamnărilor pentru violenţă în familie".

Dunja Mijatovic a pledat pentru sancţiuni "disuasive" şi a avertizat cu privire la "anumite lacune ale legislaţiei", în special definiţia restrictivă a violului care generează "niveluri foarte scăzute de raportare şi condamnări".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb