COMISIA DE APĂRARE DIN SENAT AMÂNĂ ANCHETAREA EVENIMENTELOR DIN 10 AUGUST Coaliţia PSD-ALDE a blocat audierea prefectului Capitalei

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Politică / 5 septembrie 2018

Coaliţia PSD-ALDE a blocat audierea prefectului Capitalei

Speranţa Cliseru, prefectul Capitalei: "A fost neobişnuit să se discute atât despre prefect, pentru că nu prefectul conduce şi pregăteşte strategia instituţiilor de apărare"

PSD a blocat audierile privind evenimentele din 10 august, din Piaţa Victoriei. Deşi prefectul Capitalei Speranţa Cliseru s-a prezentat, ieri, la Comisia de Apărare din Senat, parlamentarii coaliţiei PSD-ALDE au reuşit să blocheze audierea acesteia.

Senatorii Liviu Brăiloiu, Nicolae Moga, Şerban Nicolae, Vasile Salan şi reprezentantul UDMR în comisie au invocat mai multe texte din regulament, cerând totodată ca şedinţa să se desfăşoare cu uşile închise, fără accesul mass-media.

Reprezentanţii PSD i-au reproşat preşedintelui comisiei că nu i-a consultat şi că de fapt nu vrea să afle informaţii şi detalii despre incidente, ci doar scandal mediatic.

Lucrările comisiei au fost împiedicate şi de faptul că ministrul de Interne, Carmen Dan, deşi a primit, în 24 august, o solicitare din partea Comisiei de Apărare din Senat pentru ca raportul Jandarmeriei privind intervenţia din 10 august în Piaţa Victoriei să fie pus la dispoziţia aleşilor, documentul respectiv a ajuns la Parlament abia luni, 3 septembrie, după-amiază. Din această cauză, conţinutul raportului a fost luat la cunoştinţă doar de 3 dintre cei 11 membri ai comisiei parlamentare.

De aceea, preşedintele comisiei, senatorul liberal Marcel Vela, a propus, în urma solicitării reprezentanţilor PSD-ALDE, ca raportul să fie înmânat tuturor membrilor, aceştia să îl citească, iar, la următoarea şedinţă, să fie invitaţi la audieri Carmen Dan, ministrul de Interne, Speranţa Cliseru, prefectul Capitalei, şi Laurenţiu Cazan, şeful dispozitivului de jandarmi din Piaţa Victoriei, din 10 august.

Propunerea a fost aprobată de şapte membri ai comisiei, iar Speranţa Cliseru a fost nevoită să părăsească sala de şedinţă. Prefectul Capitalei a spus reprezentanţilor mass-media: "Eu mă prezint, în mod civilizat, de câte ori sunt chemată. Nu am fost numită politic. Eu am fost numită de Guvern, care este compus din oameni politici, dar numirea mea nu a fost politică, iar eu nu m-am consultat cu nimeni din PSD. Am discuţii tot timpul, de câte ori este necesar, cu primarul Gabriela Firea. Nu pot să mă pronunţ eu despre această strategie. A fost neobişnuit să se discute atât despre prefect, pentru că nu prefectul conduce şi pregăteşte strategia instituţiilor de apărare. Nu sunt nicio victimă. De ce aş fi o victimă? Nu sunt victima nimănui, să fie foarte clar. Nu mă simt victimă. Nu mă simt oropsită şi, atâta timp cât în România legislaţia se res-pectă, eu dorm liniştită pe pernă. Nu am făcut nimic ilegal. Eu am fost în piaţă în locul unde mi s-a indicat să mă duc. (...) Nu demisionez şi nu renunţ la această funcţie publică pentru că nu am greşit cu nimic. Nu consider nimic în legătură cu anumite afirmaţii, până când ele nu vor fi dovedite de Parchet".

Ea a menţionat că nu înţelege de ce Jandarmeria susţine că au fost două ordine ale prefectului şi a reiterat faptul că a semnat un singur ordin, după 12:00 noaptea, în condiţiile în care Jandarmeria a intrat în Piaţa Victoriei şi a reprimat manifestaţia începând cu ora 23:00: "Aşa cum v-am spus şi data trecută, era trecut de ora 12:00 noaptea în momentul în care am semnat ordinul de intervenţie. Doamna Carmen Dan nu a fost lângă mine, nu înţeleg de ce a spus că a fost semnat mai devreme acel ordin. Poate aşa a fost informată. Eu am făcut totul legal, dorm liniştită noaptea".

De menţionat că maiorul Laurenţiu Cazan şi ministrul Carmen Dan nu s-au prezentat la Comisia de Apărare din Senat. Deşi, împreună cu prefectul Speranţa Cliseru, au fost convocaţi de Marcel Vela, preşedintele comisiei a declarat că senatorii PSD şi ALDE au găsit "formula de a boicota această şedinţă".

Marcel Vela a precizat: "Voiam să îi dau cuvântul, iar colegii de la PSD, din teama că doamna Cliseru va lua cuvântul, au găsit varianta fugii, adică să părăsească sala".

El a mai spus: "În raportul MAI sunt multe dezacorduri, multe situaţii care se bat cap în cap şi ar fi fost o şedinţă foarte interesantă. Problema este că s-au temut astăzi să audă lucruri din gura prefectului Capitalei, Speranţa Cliseru. (...) Sunt câteva contradicţii în desfăşurarea operaţiunilor militare ale jandarmilor în Piaţa Victoriei".

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Cu ușile închise?

    Bai, gata cu comentariile! Mustache a dat ordin, fara audieri si gata. Ce vreti sa-l vedeti in costum cu dungi dalea late? Eeeeeee....

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb