Comisia pentru buget finanţe şi bănci din Senat a propus ca amendament la legea pieţei de capital majorarea pragului de deţinere al acţiunilor SIF, de la 0,1 la 1% din capitalul social. Nici o persoană nu va mai putea să deţină la o societate de investiţii financiare mai mult de 1% din acţiunile SIF. Interdicţia nu se aplică, însă, în cazul deţinerilor rezultate dintr-o moştenire, fuziune sau ca urmare a majorării numărului de acţiuni aflate în circulaţie, dacă acţionarii respectivi se încadrează în interval de un an în limita de 1%.
Acţionarii care ajung să deţină 1% din acţiunile unui SIF nu înseamnă că au tot atîtea drepturi de vot. Comisia de finanţe din Senatul propune limitarea lor prin stabilirea unui altgoritm de vot (de exemplu: fiecare acţiune ce reprezintă pînă în 0,1% din capital dă dreptul la un vot, apoi fiecare pachet de 100 de acţiuni deţinut între cota de 0,1% şi 0,5% din capital dă dreptul la un vot, urmînd ca fiecare pachet de 1000 de acţiuni deţinut între cota de 0,5 şi 1% din capital să dea dreptul la încă un vot).
Acţionarii SIF care ajung să aibă mai mult de 0,1%, 0,5% sau 1% vor trebui, conform propunerilor comisiei de buget finanţe, să notifice aceste deţineri. În cazul în care nu o fac, CNVM va dispune vînzarea excedentului în termen de trei luni. Interesant este că, dacă după expirarea acestui termen nu a avut loc vînzarea, CNVM va trebui să dispună anularea acţiunilor respective, iar SIF să emită alte acţiuni, cu acelaşi număr, pe care să le vîndă şi să încaseze preţul în favoarea acţionarului în cauză.
Propunerile comisiei din cadrul Senatului mai prevăd că, dacă vînzarea nu poate avea loc din cauza lipsei de cumpărători, prin derogare de la Legea 31/1990, SIF va proceda la reducerea capitalului social cu acţiunile ce au făcut obiectul încercării de vînzare. Răspunzătoare de îndeplinirea acestor măsuri va fi societatea ce va administra SIF, întrucît comisia de buget finanţe a propus ca SIF să fie administrată de o societate independentă.
Propunerile din raportul comisiei pentru buget finanţe şi bănci din Senat sînt dezbătute zilele acestea de către plenul Senatului, urmînd ca senatorii să decidă asupra textului final care va fi înaintat Camerei Deputaţilor. Deputaţii la rîndul lor vor putea să aducă propriile modificări la textul legii.
În speranţa că va creşte pragul de deţinere, investitorii speculează acţiunile SIF
Acţiunile celor cinci societăţi de investiţii financiare au avut în ultima lună o evoluţie puternic ascendentă, înregistrînd ieri noi maxime istorice. Mai mult, fiecare dintre SIF a făcut, tot ieri, obiectul cîte unei tranzacţii speciale, de ordinul sutelor de mii de acţiuni.
Creşterile semnificative ale preţurilor s-ar putea datora chiar amendamentelor propuse de Comisia pentru buget finanţe din cadrul Senatului. Cele mai căutate acţiuni în ultima lună au fost cele ale SIF "Oltenia".
Preţul lor s-a apreciat în această perioadă cu 68%.