COMISIA DE LA VENEŢIA, ÎN VIZITĂ LA BUCUREŞTI  Traian Băsescu: Instituţiile pot acţiona atunci când se întâmplă abuzuri politice

Ziarul BURSA #Politică / 11 septembrie 2012

Traian Băsescu: Instituţiile pot acţiona atunci când se întâmplă abuzuri politice

O delegaţie de experţi ai Comisiei de la Veneţia se află zilele acestea la Bucureşti. Conform Comisiei de la Veneţia, vizita are loc în contextul pregătirii unei opinii privind situaţia constituţională din România şi OUG care amendează Legea CC şi Legea referendumului.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat ieri, la întâlnirea cu delegaţia Comisiei de la Veneţia, că principala concluzie în urma evenimentelor politice din ultimele două luni este că instituţiile statului - Curtea Constituţională (CC), Parchetul General sau DNA - au rezistat presiunii politice, confirmând că România este un stat de drept.

Traian Băsescu a spus: "Concluzia principală este că într-un fel sau altul instituţiile româneşti rezistă presiunii politice. Ele au reuşit să rămână în interiorul misiunii fiecăreia, dacă discutăm despre Curtea Constituţională, Procurorul General sau DNA. Acesta este un motiv de satisfacţie pentru mine (...) Aceste evenimente ne-au dat ocazia să constatăm această realitate, chiar dacă este surprinzătoare pentru mulţi oameni, este o confirmare că România este un stat de drept, în care instituţiile pot acţiona atunci când se întâmplă abuzuri politice". Domnia sa a adăugat că nu este surprins de faptul că instituţiile româneşti sunt capabile să reziste presiunilor politice, deoarece le cunoaşte bine în urma celor opt ani de când se află în funcţie.

Traian Băsescu a mai afirmat că Guvernul şi majoritatea parlamentară au făcut "un lanţ de abuzuri" în perioada 3-6 iulie, însă o parte a acestor abuzuri au fost corecate ulterior de celelalte instituţii ale statului, inclusiv de Curtea Constituţională. Domnia sa a spus: "Dacă vorbim de abuzuri, consider că o parte din instituţiile politice şi aici vorbesc despre Guvern şi majoritatea parlamentară au făcut un lanţ de abuzuri, de exemplu, prin demiterea Avocatului Poporului, prin emiterea de Ordonanţe ale Guvernului care să blocheze capacitatea Curţii Constituţionale de a reacţiona la abuzurile constituţionale decise de Parlament. Acest tip de acţiuni s-au întâmplat în perioada 3-6 iulie şi parte dintre aceste abuzuri au fost corectate mai târziu de diferite instituţii ale statului, inclusiv Curtea Constituţională".

El a mai afirmat că speră ca toate instituţiile româneşti să coopereze cu delegaţia Comisiei de la Veneţia pentru ca membrii acesteia să poată "avea concluzii corecte" la finalul documentării pe care o fac în aces­te zile la Bucureşti.

CSM a discutat cu experţii Comisiei de la Veneţia despre ingerinţe ale politicului în justiţie

Experţii Comisiei de la Veneţia au fost informaţi, ieri, la întâlnirea cu conducerea Consiliului Superior al Magistraturii, în legătură cu poziţia adoptată de CSM faţă de unele ingerinţe ale politicului la adresa autorităţii judecătoreşti. Preşedintele şi vicepreşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Alina Ghica şi Oana Schmidt-Hăineală, s-au întâlnit, ieri, cu o delegaţie de experţi a Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia), condusă de Thomas Markert, şeful Secretariatului Comisiei de la Veneţia.

"Discuţiile au vizat aspecte privind recentele evoluţii din Ro­mânia şi consecinţele acestora asupra sistemului judiciar. Experţii Comisiei au fost informaţi în legătură cu poziţia adoptată de Consiliul Superior al Magistraturii faţă de unele ingerinţe ale politicului la adresa autorităţii judecătoreşti", se arată într-un comunicat de presă al CSM.

De asemenea, au fost prezentate şi priorităţile pe termen mediu ale Consiliului, în marja recomandărilor adresate României în Raportul de progrese din cadrul Mecanis­mului de Cooperare şi Verificare şi din perspectiva principiilor fundamentale ce guvernează statul de drept şi democraţia, a precizat sursa citată.

În 7 august, preşedintele Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia) a făcut apel la autorităţi şi la partidele politice din România să respecte pe deplin independenţa Curţii Constituţionale (CC) şi să se abţină de la presiuni, precizând că în 6 august a primit noi informaţii de la CC în legătură cu acest subiect.

"Fac apel la autorităţile statului şi la partidele politice din România să respecte pe deplin independenţa Curţii Constituţionale şi să se abţină de la exercitarea de presiuni. În ceea ce priveşte ameninţările la adresa unor judecători, sper că autorităţile române îi vor proteja pe judecătorii vizaţi şi familiile lor şi vor lua toate măsurile necesare pentru a-i aduce pe autorii acestor ameninţări în faţa justiţiei", afirma Gianni Buquicchio, într-o declaraţie în care menţiona că în 6 august a primit informaţii suplimentare din partea Curţii legate de continuarea presiunilor şi de ameninţări la adresa unor judecători. Este un principiu al statului de drept că presiunea asupra oricărei instanţe, fie ea constituţională sau comună, pentru a-i influenţa deciziile, este inadmisibilă, adăuga preşedintele Comisiei de la Veneţia.

El amintea că, în ultimii ani, Comisia de la Veneţia a trebuit să intervină uneori pentru a proteja independenţa unei curţi constituţionale într-o democraţie tânără. "Este surprinzător pentru mine, şi chiar şocant, că, pentru a doua oară într-un interval scurt de timp, curtea constituţională a unui stat membru al Consiliului Europei şi al Uniunii Europene se simte obligată să apeleze la Comisia de la Veneţia pentru a-i proteja independenţa", afirmă Buquicchio, amintind că în 4 iulie a făcut o declaraţie în care îşi exprima îngrijorarea faţă de presiunile şi încercările de subminare a independenţei CC.

Comisarul UE pentru Justiţie, Viviane Reding, s-a alăturat Comisiei de la Veneţia pentru a denunţa continuarea presiunilor politice asupra Curţii Constituţionale din România. Viviane Reding a postat atunci pe Twitter declaraţia foarte critică a preşedintelui Comisiei de la Veneţia, în care acesta consideră "inadmisibile presiunile exercitate asupra Curţii Constituţionale pentru influenţarea deciziei" privind referendumul.

În 8 august, ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a transmis o scrisoare preşedintelui Comisiei de la Veneţia, în care reitera angajamentul Guvernului privind respectarea principiilor statului de drept, independenţa justiţiei şi a contenciosului constituţional.

În perioada în care Curtea Constituţională a cerut de la Guvern mai multe informaţii privind referendumul pentru a lua o decizie în cazul procedurii privind valabilitatea scrutinului, CC a transmis Comisiei de la Veneţia un document privind "presiuni continue şi ameninţări la adresa unor judecători" ai Curţii, informează Mediafax. În 21 august, Curtea Constituţională a constatat că procedura de organizare a referendumului a fost respectată, că nu s-a întrunit condiţia de cvorum pentru ca scrutinul să fie valabil, menţionând că la data publicării deciziei în Monitorul Oficial Traian Băsescu îşi reia atribuţiile. Preşedintele Curţii Constituţionale spunea atunci, răspunzând unei întrebări, că îi este teamă de noi proteste şi presiuni la adresa Curţii Constituţionale. În 27 august, Augustin Zegrean declara, la Parlament, că ar exista în continuare presiuni publice asupra judecătorilor Curţii prin intermediul televiziunilor, însă a precizat că nu a fost sunat până acum de niciun lider politic. El preciza că hotărârea Curţii privind referendumul a fost luată în baza "probelor" şi a documentelor oficiale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb