COMISIA EUROPEANĂ A DECIS Statele membre pot sprijini investiţiile IMM-urilor până la finalul anului 2022

I.GHE.
Ziarul BURSA #Politică / 13 mai 2022

Sursa foto: ec.europa.eu

Sursa foto: ec.europa.eu

Decizia Comisiei Europene permite demararea în ţara noastră a Acţiunii 4.1.1 - Investiţii în activităţi productive, fosta măsură 3 neimplementată de guvernările Orban şi Cîţu

Comisia Europeană va elimina treptat Cadrul temporar privind ajutoarele de stat acordate în contextul pandemiei de COVID-19, adoptat la 19 martie 2020, care le permite statelor membre să remedieze o perturbare gravă a economiei ca urmare a pandemiei de COVID-19. Cadrul temporar privind ajutoarele de stat acordate în contextul pandemiei de COVID-19 nu va fi prelungit după data de expirare actuală, şi anume 30 iunie 2022, în cazul majorităţii instrumentelor puse la dispoziţie.

Cu toate acestea, unele ajutoare vor fi eliminate treptat, astfel că rămâne în vigoare până la 31 decembrie 2022 posibilitatea ca statele membre să furnizeze măsuri specifice de sprijin pentru investiţii şi până la 31 decembrie 2023 să ofere măsuri de sprijin pentru solvabilitate.

Acest lucru înseamnă practic că mediul de afaceri privat va putea fi sprijinit în continuare de la bugetul de stat şi bugetul Uniunii Europene pentru realizarea unor investiţii necesare dezvoltării business-urilor sau pentru asigurarea solvabilităţii companiilor.

Decizia Comisiei Europene contrazice declaraţiile fostului ministrul al Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, care, luna trecută, la demisia din funcţie, susţinea că nu ştie dacă va fi extinsă aplicabilitatea cadrului temporar pentru a permite implementarea Acţiunii 4.1.1 - Investiţii în activităţi productive, acţiune menită să substituie fosta Măsură 3 - granturi pentru investiţii - aprobată prin OUG 130/2020, dar neimplementată nici de guvernarea Orban, nici de guvernarea Cîţu.

"La momentul care discutăm nu am informaţii de la Comisia Europeană nici că s-ar prelungi cadrul temporar, nici că nu s-ar prelungi. Dacă se va prelungi cadrul temporar, cu siguranţă vom putea merge înainte cu măsura 4.1.1. aşa cum a fost publicat ghidul în noua variantă cu productivitatea ca fiind primul criteriu pentru proiectele cu punctaj egal. Dacă nu se va prelungi cadrul temporar, atunci rămân două variante: ori renunţi la schema de ajutor de stat şi vii pe minimis, adică proiecte de maximum 200.000 de euro, ori aloci suma respectivă, care e din REACT - EU, către alte activităţi cum ar fi tablete pentru elevi. (...) Îmi pare rău că s-a întâmplat asta, ştiţi bine că nu am fost de acord cu aceasta amânare a apelului pe care deja îl anunţasem", susţinea, în 5 aprilie, fostul ministru Dan Vîlceanu.

În urma deciziei Comisiei Europene, surse din cadrul PNL ne-au transmis că guvernul Ciucă va aproba, în şedinţa de săptămâna viitoare, demararea Acţiunii 4.1.1 pentru sprijinirea companiilor din ţara noastră care doresc să îşi dezvolte afacerile.

Conform alocării iniţiale, bugetul Acţiunii 4.1.1 - Investiţii în activităţi productive - este echivalentul în lei al sumei de 358,385 milioane de euro, din care 300 milioane de euro REACT - EU FEDR prin POC 2014-2020 şi 58,385 milioane de euro fonduri de la bugetul de stat, cu posibilitatea utilizării mecanismului de supracontractare în condiţiile legii. Cursul euro utilizat este cel din luna octombrie 2021.Valoarea minimă a ajutorului (finanţării publice nerambursabile) este echivalentul în lei al sumei de 50.000 euro iar valoarea maximă a ajutorului (finanţării publice nerambursabile) este echivalentul în lei al sumei de 1.000.000 euro, dar nu mai mult de 5 ori cifra de afaceri pe anul 2019.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb