Actualizare 21:55 Gazprom consideră "nefondate" acuzaţiile UE
Compania rusă Gazprom a calificat miercuri drept "nefondate" acuzaţiile de abuz de poziţie dominantă formulate oficial de Comisia Europeană, dând asigurări că a respectat strict reglementările în vigoare şi că a acţionat "în conformitate totală cu standardele" din sector, relatează AFP.
Şeful diplomaţiei ruse a denunţat la rândul său practicile "inadmisibile" ale UE faţă de Rusia în dosarul energetic, potrivit Agerpres.
"Gazprom consideră că obiecţiile prezentate de CE sunt nefondate", scrie grupul într-un comunicat, subliniind că procedura europeană este una în curs. "Gazprom respectă strict toate normele legilor internaţionale şi legislaţiile naţionale ale ţărilor unde derulează afaceri", adaugă compania. "Practicile Gazprom pe piaţa europeană, inclusiv principiile fixării preţurilor, sunt în conformitate totală cu standardele respectate de alţi producători şi exportatori de gaze naturale", se mai precizează în comunicat.
Compania îşi exprimă speranţa că "drepturile şi interesele sale legitime vor fi luate în considerare" şi că UE va ţine cont de faptul că grupul are sediul în afara jurisdicţiei europene.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a indicat la rândul său în cursul serii că speră într-un "compromis" între Gazprom şi Bruxelles, precizând totuşi că statul rus este gata "să apere interesele" companiei al cărei acţionar principal este.
"Sperăm că se va ajunge la compromisuri (...) Astfel de litigii trebuie să fie reglate în cursul negocierilor", a declarat Peskov, citat de agenţia publică Ria-Novosti.
Moscova contează pe "o atitudine imparţială faţă de grupul Gazprom", a adăugat el.
(Elena Deacu)
---
Grupul rus Gazprom a fost acuzat de Uniunea Europeană că ar fi abuzat de poziţia sa dominantă pe piaţa europeană pentru a majora preţul gazelor naturale, o decizie care ar putea duce la escaladarea tensiunilor dintre Rusia şi UE, transmit Bloomberg şi Reuters.
Este posibil ca Gazprom să fi impus preţuri incorecte, împiedicând fluxurile de gaze din anumite state central-europene către altele, a declarat comisarul responsabil cu politica în domeniul concurenţei, Margrethe Vestager.
"Toate companiile care operează pe piaţa europeană - indiferent dacă sunt sau nu europene - trebuie să respecte legislaţia UE", a afirmat, azi, Vestager.
UE acuză Gazprom că ar fi avut o politică incorectă privind preţurile în Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania şi Polonia.
Gazprom stabileşte preţul gazelor naturale pe baza unei formule specializate, care are la bază cotaţia preţurilor la produsele petroliere de pe piaţa internaţională, iar această politică a creat companiei ruse avantaje nejustificate faţă de clienţii săi, apreciază UE.
Gazprom are la dispoziţie 12 săptămâni pentru a răspunde plângerilor UE. Dacă UE consideră vinovată compania rusă, ea ar putea fi amendată cu până la 10% din veniturile anuale globale.
Gazprom a anunţat, azi, că a respectat cu stricteţe legislaţia tuturor statelor în care operează, iar mecanismul de stabilire a preţului gazelor naturale în UE este în linie cu standardele altor producători şi exportatori. Compania a respins acuzaţiile privind practicile anticoncurenţiale şi se aşteaptă ca problema să fie rezolvată prin discuţii între UE şi Guvernul de la Moscova.