Comisia Europeană face apel la statele membre ale UE să sprijine operaţiunile de transport aerian de marfă pe durata crizei de coronavirus, noile orientări recomandând măsuri operaţionale şi organizaţionale destinate să menţină fluxurile esenţiale de transport, inclusiv circulaţia materialelor medicale şi a personalului sanitar, informează Agerpres..
"Transportul aerian de marfă reprezintă circa 35% din valoarea comerţului mondial şi este o parte esenţială a transporturilor de marfă. El menţine funcţionarea lanţurilor de aprovizionare globale pentru multe dintre materialele de cea mai mare valoare şi este un complement esenţial la transportul de marfă terestru şi maritim. Propunem acum măsuri concrete pentru a menţine funcţionarea acestor servicii, inclusiv cu ajutorul avioanelor de pasageri. Produsele care necesită livrare urgentă, precum medicamentele, trebuie transportate pe calea aerului. Orientările adoptate astăzi includ şi recomandări privind eliminarea sau flexibilizarea interdicţiilor pe timp de noapte sau a restricţiilor privind sloturile acordate în aeroporturi, precum şi măsuri speciale pentru personalul din sectorul transportului de marfă", a declarat comisarul pentru transporturi, Adina Vălean.
Printre alte măsuri, statele membre sunt invitate să acorde drepturi temporare de trafic pentru operaţiuni suplimentare de transport de marfă din afara UE, pentru cazuri în care în mod normal s-ar aplica restricţii, chiar şi atunci când operaţiunile respective se desfăşoară cu aeronave de pasageri. Statele membre sunt, de asemenea, sfătuite să elimine temporar interdicţiile pe timp de noapte şi/sau restricţionarea sloturilor acordate în aeroporturi pentru operaţiunile esenţiale de transport aerian de marfă şi să faciliteze utilizarea aeronavelor de pasageri pentru operaţiuni de transport exclusiv de marfă. Personalul navigant al aeronavelor ar trebui scutit de restricţiile de călătorie dacă nu prezintă simptome.
Este esenţial ca aeroporturile deschise să aibă capacitate suficientă de manipulare a transporturilor de marfă şi să instituie măsuri speciale pentru personalul din sectorul transporturilor implicat în transporturile de marfă.
Aceste măsuri excepţionale vor fi temporare, pe durata crizei generate de coronavirus.
Orice restricţie incompatibilă cu dreptul Uniunii trebuie eliminată. Comisia face de asemenea apel la toate ţările terţe să se abţină de la impunerea de restricţii inutile în ceea ce priveşte operaţiunile de transport aerian de marfă, în special atunci când restricţiile sunt incompatibile cu acordurile în vigoare. Aceste operaţiuni servesc interesul comun al asigurării continuităţii lanţului de aprovizionare cu mărfuri, inclusiv cu mărfuri esenţiale, cum ar fi produsele foarte specializate şi critice, precum materialele medicale.
Continuarea fără întreruperi a serviciilor de transport aerian de marfă este vitală pentru economie şi pentru combaterea coronavirusului. Lanţurile de aprovizionare europene şi mondiale depind de aceste servicii, care trebuie să poată să livreze continuu produse precum alimentele, materialele medicale şi altele, critice pentru funcţionarea lanţurilor de aprovizionare vulnerabile, apreciază Comisia Europeană,
Orientările privind măsurile de gestionare a frontierelor în vederea protejării sănătăţii şi a asigurării disponibilităţii mărfurilor şi serviciilor esenţiale, adoptate de Comisia Europeană la 16 martie 2020, subliniază principiul conform căruia toate frontierele interne ale UE trebuie să rămână deschise transportului de marfă şi că trebuie asigurată în continuare funcţionarea lanţurilor de aprovizionare cu mărfuri esenţiale.
Executivului european solicită statelor membre să pună în aplicare integral orientările menţionate, la toate punctele interne de trecere a frontierei.