COMISIA EUROPEANĂ: "Aprobarea plăţilor pentru planurile naţionale de redresare se va efectua în deplină conformitate cu regulamentul european"

A.P.
Internaţional / 31 martie 2021

"Aprobarea plăţilor pentru planurile naţionale de redresare se va efectua în deplină conformitate cu regulamentul european"

Comisia Europeană insistă ca toate statele membre să ratifice Decizia privind resursele proprii, fără de care nu se poate împrumuta de pe pieţe pentru a finanţa planurile naţionale de redresare, precizând că aprobarea acestora şi plăţile se vor efectua "în deplină conformitate" cu prevederile regulamentulului european, potrivit g4media.

Vicepreşedintele executiv al Comisiei, Valdis Dombrovskis, a răspuns unei întrebări adresate de europarlamentarul Maria Grapini (Partidul Puterii Umaniste, grupul S&D), care, invocând inclusiv situaţia HoReCa din România, a pus în discuţie posibilitate "să se accepte măsuri specifice fiecărui stat, în funcţie de situaţia naţională, şi nu de condiţii de acordare comune tuturor statelor membre".

"Fiecare plan trebuie să contribuie la abordarea în mod eficace a provocărilor relevante specifice fiecărei ţări, iar aprobarea planurilor şi plăţile ulterioare se vor efectua în deplină conformitate cu prevederile regulamentului şi se va asigura tratamentul egal al statelor membre. Legătura cu recomandările specifice fiecărei ţări reprezintă cea mai bună garanţie a faptului că planurile de redresare şi rezilienţă vor aborda nevoile fiecărui stat membru în parte", i-a răspuns vicepreşedintele executiv al Comisie Europene.

Valdis Dombrovskis a precizat că, în prezent, Comisia colaborează "îndeaproape" cu Parlamentul European şi cu Consiliul pentru a se asigura că Mecanismul de redresare şi rezilienţă este pus în aplicare rapid.

"Cu toate acestea, Comisia trebuie să aibă mai întâi posibilitatea legală de a împrumuta de pe pieţe. În acest scop, este necesar ca, în conformitate cu cerinţele lor constituţionale, toate statele membre să adopte Decizia privind resursele proprii", a afirmat Dombrovski.

Oficilul european a mai spus că CE poartă "un dialog intens" cu toate statele membre pentru elaborarea planurilor de redresare şi rezilienţă şi oferă îndrumări, dacă este necesar.

"Acest lucru va contribui la asigurarea alinierii depline la regulament a planurilor şi la evitarea oricărei întârzieri nejustificate în ceea ce priveşte efectuarea plăţilor. Pentru a sprijini rapid redresarea economică, până la 13 % din suma totală a planului aprobat al fiecărui stat membru, incluzând atât sprijinul nerambursabil, cât şi, după caz, sprijinul sub formă de împrumut, vor fi puse la dispoziţie sub formă de prefinanţare după aprobarea planului", a mai răspuns vicepreşedintele executiv al Comisiei Europene.

Europarlamentarul Maria Grapini a susşinut, în întrebarea adresată Comisiei Europene, că, din cauza pandemiei, au fost sectoare "extrem de afectate", cum ar fi cel al transportului, în special cel aerian şi rutier, HORECA şi turismul.

"Comisia a propus bugetul pentru rezilienţă şi s-a aprobat, dar propunerile de programe din partea statelor membre au venit încet, fiind state cărora Comisia le-a respins programul propus, aşa cum este cazul României. În aceste condiţii, banii vor veni târziu, primul trimestru sau chiar semestru al acestui an fiind în continuare afectate de efectele lockdown-ului ce se aplică în mai multe state. Consideraţi că ar trebui să urgentaţi acordarea banilor pentru rezilienţă şi să se accepte măsuri specifice fiecărui stat, în funcţie de situaţia naţională şi nu de condiţii de acordare comune tuturor statelor membre?", a transmis Grapini.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb