Comisarul european pentru multilingvism, Leonard Orban, a subliniat ieri, la Bucureşti, că executivul UE poate iniţia procedura de infringement împotriva României în ce priveşte preţul gazelor naturale dacă preţul de vânzare ar fi inferior costului de producţie, ceea ce ar însemna existenţa unor preţuri subvenţionate de stat. "Ceea ce contează este ca preţul de vânzare să depăşească costul producţiei, pentru că altfel se ajunge la concluzia că diferenţa ar fi suportată din subvenţii de stat, ceea ce ar însemna încălcarea Tratatului şi automat activarea de către Comisie a procedurii de infringement (încălcare a Tratatului european)", a explicat Leonard Orban, într-o conferinţă de presă desfăşurată la Bucureşti. Oficialul european a precizat că la nivelul UE se constată diferenţe foarte mari între preţul gazelor naturale între diferite ţări membre, uneori raportul fiind chiar de 3 la 1. Astfel, există ţări membre, dintre care mai multe se confruntă cu o cerere excedentară, în care preţul gazelor depăşeşte 600 de dolari pentru 1.000 de metri cubi.
Autoritatea Naţională pentru Reglementare în domeniul Energiei a decis majorarea preţului gazelor naturale la consumator în medie cu 8,5 la sută, începând cu data de 1 februarie. Astfel, preţul gazelor naturale furnizate consumatorilor casnici din categoria B1 (consum anual de până la 2.400 mc) va fi de 989,55 lei/1.000 mc în cazul Distrigaz Sud, respectiv 983,10 lei/1.000 mc în cazul EON Gaz România.
De asemenea, preţul producţiei interne, recomandat de ANRE pentru perioada imediat următoare, este de 495 lei/1.000 mc faţă de 470 lei/1.000 mc în trimestrul IV din 2007, ceea ce reprezintă o ajustare de cinci, în consens cu procesul de liberalizare a pieţei interne a gazelor naturale.