Bulgaria şi Polonia vor fi de acum înainte aprovizionate cu gaze naturale ''de către vecinii lor din Uniunea Europeană'', după ce Rusia le-a tăiat celor două ţări livrările de gaze în urma refuzului lor de a le plăti în ruble, a declarat astăzi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, relatează AFP, conform Agerpres.
''Vom face în aşa fel încât decizia Gazprom să aibă cel mai mic efect posibil asupra consumatorilor europeni'', a promis şefa Comisiei Europene într-o scurtă intervenţie în faţa presei.
Pe de altă parte, ea a avertizat companiile europene că încalcă sancţiunile adoptate de UE împotriva Rusiei dacă acceptă cererea Moscovei de a plăti în ruble gazele furnizate de Gazprom.
''Nu trebuie să dea curs cererilor ruse. Ar fi o încălcare a sancţiunilor şi un risc ridicat pentru companii'', a indicat Ursula von der Leyen, potrivit agenţiei EFE.
Ea s-a ferit să confirme dacă există în UE ţări care au acceptat să plătească gazele ruseşti în ruble şi a insistat că ''plata în ruble, dacă nu este prevăzută în contract, reprezintă o încălcare a sancţiunilor noastre''.
Grecia a anunţat miercuri că ar putea ajuta Bulgaria în aprovizionarea cu gaze. Potrivit Reuters, un oficial grec a declarat că Bulgaria a contractat deja cantităţi de gaze naturale lichefiate (GNL) ce vor fi livrate printr-un terminal din Grecia. O altă sursă greacă afirmă că Atena ar pute ajuta Sofia şi prin inversarea fluxului gazoductului TurkStream.
Preşedintele rus Vladimir Putin a decis ca statele ''neprietenoase'', între care a inclus şi ţările UE, să plătească în ruble gazele ruseşti livrate după 1 aprilie, ca represalii la sancţiunile occidentale ce i-au fost impuse Rusiei după invadarea Ucrainei, în special îngheţarea activelor în străinătate, măsură prin care statele occidentale au blocat accesul Rusiei la circa 300 de miliarde de dolari din rezervele sale valutare sau în aur.
Bulgaria şi Polonia sunt primele state cărora Rusia le-a sistat miercuri livrările de gaze după refuzul lor de a plăti în ruble, Kremlinul anunţând că vor urma şi altele odată ce va veni scadenţa plăţilor pentru livrările de gaze efectuate de Gazprom după 1 aprilie.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.04.2022, 17:00)
O sa se aprovizioneze de la Bruxelles.. Direct de la von Layen din rozeta....
1.1. :)) (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Oarecare în data de 27.04.2022, 17:07)
Nu e o idee rea. Dar nu știm dacă gazele Ursulei sunt ecologice. Să nu fie probleme cu încălzirea climatică.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.04.2022, 17:09)
Stai linistit ca FATUCA din fruntea Europei nu este in stare sa produca nici macar gaze de stomac.Tocmai ce azi,premierul Nicolae Ciuca,a anuntat ca Productia actuala de gaze a Romaniei depaseste consumul intern,deoarece iarna a trecut. Declaratia FATUCII,iao astfel. Tarile din UE care au gaz vor ajuta si Polonia si Bulgaria. Asta inseamna ca,gazele romanesti,vor lua drumul strainatatii,in timp ce romanii si industria romaneasca vor functiona in regim de avarie. COLONIA,tot COLONIE v-a ramane,poprul,dal dracu sa plateasca gaze scumpe ca asa ne cere MUE.!
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.04.2022, 17:43)
Omul asta nu poate sa taca din gura,de unde Dumnezeu se pricopseste Romania cu toti tradatorii astia?De unde ii scoate,pur si simplu parca apar asa din neant.Cine se afla in spatele aducerii unor astfel de oameni la conducerea tarii?Nu de alta dar sa stim si noi pe cine sa blestemam!
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.04.2022, 18:44)
Si uite asa ramanem fara gaze! Ce ziceau domnii sefi, ca Romania are gaze suficiente si sa nu ne facem griji! Si unii au si crezut ca o sa.stabilim noi ce facem cu gazele noastre! Dam azi la bulgari, maine la nemti ca asa e solidaritatea europeana, unii decid si prostii suporta! Cat o sa se mai rabde ipocrizia si nesmitirea astora nu stiu...
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.04.2022, 19:48)
Asa ne trebuie...ca l-am avut pe Dragnea , cu " nu ne vindem tara"; astazi am fi exploatat gazele din Marea Neagra si am fi avut contracte la export de gaze...pe bani !
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.04.2022, 19:58)
Are dreptate D-l/D-na.Vom da gaze pe intr-ajutorare europena , caci s-au schimbat conditiile.Pe principiul scris si in Biblie :"Cui are i se va mai da, cui n-are i se va mai lua "