Comisia Europeană a prezentat astăzi, 18 noiembrie, pachetul de toamnă pentru politica economică, care include avizele referitoare la proiectele de planuri bugetare ale statelor membre din zona euro (PPB) pe 2021 şi recomandările de politică pentru zona euro, inclusiv România, potrivit unui comunicat de presă al instituţiei europene.
Măsuri de aplicat în cadrul Pactului de stabilitate şi de creştere în ceea ce priveşte România
Din aprilie 2020, România face obiectul procedurii de deficit excesiv (PDE), ca urmare a încălcării în 2019 a pragului privind deficitul prevăzut în tratat. Având în vedere gradul ridicat de incertitudine care persistă în contextul pandemiei de coronavirus, Comisia consideră că, în acest moment, nu trebuie luată nicio decizie cu privire la aplicarea unor măsuri suplimentare în cadrul procedurii de deficit excesiv a RomânieiCăutaţi traducerile disponibile pentru linkul precedentEN*• . Comisia va reexamina situaţia bugetară a României în primăvara anului 2021.
Avize privind proiectele de planuri bugetare ale statelor membre din zona euro
Avizele privind PPB pentru 2021Căutaţi traducerile disponibile pentru linkul precedentEN*• ţin cont de criza sanitară actuală, de gradul ridicat de incertitudine şi de recesiunea economică gravă provocată de epidemia de COVID-19. Având în vedere activarea clauzei derogatorii generale din Pactul de stabilitate şi de creştere, recomandările bugetare emise de Consiliu în iulie 2020 au fost de natură calitativă. Prin urmare, avizele de astăzi analizează în special dacă măsurile bugetare de sprijin planificate pentru 2021 sunt temporare şi, în caz contrar, dacă sunt preconizate măsuri de compensare.
Conform evaluării Comisiei, toate PPB sunt în general conforme cu recomandările Consiliului din 20 iulie 2020. Majoritatea măsurilor sprijină activitatea economică în contextul unei incertitudini considerabile. Unele măsuri prevăzute în proiectele de planuri bugetare prezentate de Franţa, Italia, Lituania şi Slovacia nu par să fie temporare sau însoţite de măsuri compensatorii. Lituania şi-a prezentat proiectul de plan bugetar pe baza unui scenariu de menţinere a politicilor actuale şi este invitată să prezinte un proiect de plan bugetar actualizat.
Pentru Belgia, Franţa, Grecia, Italia, Portugalia şi Spania, având în vedere nivelul datoriei publice şi provocările mari în materie de sustenabilitate pe termen mediu, prezente înainte de izbucnirea epidemiei de COVID-19, este important să se asigure că, atunci când se iau măsuri de sprijin bugetar, se menţine sustenabilitatea bugetară pe termen mediu.
Recomandare privind zona euro, raport privind mecanismul de alertă şi propunere de raport comun privind ocuparea forţei de muncă