Comisia Europeană estimează că economia României va creşte cu 2,5% în 2023 şi cu 3% în 2024

S.B.
Macroeconomie / 13 februarie 2023

Comisia Europeană estimează că economia României va creşte cu 2,5% în 2023 şi cu 3% în 2024

Economia României ar urma să înregistreze o creştere de 2,5% în 2023 şi de 3% în 2024, în timp ce rata inflaţiei se va situa la 9,7% anul acesta şi la 5,5% anul viitor, conform previziunilor economie din iarna anului 2023, publicate luni de Comisia Europeană, informează Agerpres.

Pe baza indicatorilor pe termen scurt, se preconizează că economia României a fost rezilientă în trimestrul patru din 2022, pe fondul evoluţiilor favorabile din sectorul serviciilor şi al încrederii în economie, şi în pofida scăderii continue a producţiei din industria prelucrătoare.

Pentru 2023, impactul negativ al inflaţiei încă ridicate, al înăspririi condiţiilor de finanţare şi al încetinirii altor economii din UE ar urma să ducă la un avans mai redus al PIB-ului real în România, la 2,5%.

Implementarea PNNR ar trebui să contribuie la investiţii puternice, care ar urma să fie principalul motor de creştere. Alte fonduri europene ar urma de asemenea să sprijine investiţiile.

Consumul privat, deşi este afectat negativ de inflaţia ridicată, ar urma să crească, în urma majorării salariului minim, a pensiilor şi a salariilor din sectorul public, precum şi a prelungirii plafonului preţului energiei până în 2025. Exporturile nete ar urma să rămână negative, pe fondul unei monede puternice şi a cererii scăzute pe pieţele de export.

O redresare la 3% a creşterii economiei este proiectată pentru 2024, pe fondul diminuării presiunilor inflaţioniste, a ratelor mai scăzute ale dobânzilor şi a îmbunătăţirii perspectivelor externe.

În decembrie, indicele armonizat al preţurilor de consum (IAPC - indicator pentru determinarea inflaţiei la nivelul statelor membre ale UE) a încetinit în urma preţurilor mai scăzute la energie şi alimente, astfel încât rata medie în 2022 s-a situat la 12%.

Inflaţia ar urma să scadă în perioada 2023-2024, dar modest, deoarece presiunile inflaţioniste rămân extrem de ridicate la componentele de bază, cum ar fi serviciile, bunurile industriale non-energetice şi produsele alimentare prelucrate.

Indicele armonizat al preţurilor de consum ar urma să se situeze la 9,7% în 2023, înainte de a încetini la 5,5% în 2024, în urma prelungirii plafonului preţului energiei şi a preţurilor mai scăzute ale materiilor prime.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. 5 la sută anul acesta și 7 la sută anul viitor

    1. Probabil chiar mai mult! Aproape toate materiile principale agricole, cele vegetale, au revenit la preturile din 2021. Energia este tot cam pe acelasi drum. Inertia transferului in preturi la productia industriala s-a cam dus si, fara o escaladare dramatica a situatiei din Ucraina, preturile productiei industriale ar trebui sa urmeze trendul descendent al materiilor prime. Inflatia ar putea deveni vestea buna a anului, predictia de peste 9% fiind cam exagerata.

      Habar nu aveti pe ce lume traiti.

      Actuala inflatia are mult prea putina legatura cu Ucraina. Inflatia crescuse dinainte de razboi. 

      Inflatia este cauzata de revolutia verde, de subinvestirea cronica in resursele fosile, de scumpirea ingrasamintelor si a produselor de intrare in circuitul agricol. Toate acestea nu se vor termina de RESETAT in 10 ani. 

      Iar pentru ca in 2023 sa ai o inflatie medie de doar 10% dupa ce ai intrat in an cu ea la 21%, inseamna ca la final sa o ai 0. 

      Va spun cu cea mai mare sinceritate... habar nu aveti despre ce vorbiti. 

    Dar nu scrie ca va creste pe DATORIE mai mare ca Productivitatea!

    Breeee de ce nu zici oamenilor asta? 

    De ce nu zici ca gov baloneaza datorie ca procent din pib? ca cica “crestere” cand in realitate in piata se vede intrarea stocurilor fixe in depreciere. 

    s c cret 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb