COMISIA EUROPEANĂ: Evoluţia crizei datoriilor va frâna economia românească

ELENA VOINEA
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 24 februarie 2012

Evoluţia crizei datoriilor va frâna economia românească

Liviu Voinea: Vom avea o stagnare a economiei sau chiar o recesiune

Comisia Europeană (CE) a revizuit în scădere prognoza de creştere economică din acest an, pentru ţara noastră, de la 2,1%, la 1,6%, mai ales ca urmare a efectului negativ al incertitudinilor de pe pieţele financiare şi a evoluţiilor privind datoriile suverane din zona euro, potrivit unui raport al CE.

"Cererea internă va rămâne principalul stimulent al creşterii în acest an. Consumul guvernamental nu este de aşteptat să contribuie mult la creştere în 2012, în condiţiile în care el este supus constrângerilor implicate de consolidarea fiscală continuă.

Totuşi, este de aşteptat ca în anul 2012 un rol esenţial să îl joace inves-tiţiile publice, susţinute de o ameliorare anticipată a absorbţiei fondurilor Uniunii Europene. Investiţiile private vor fi probabil mai slabe decât s-a anticipat, cu costul creşterii incertitudinii interne generale şi de aceea unele investiţii planificate pentru începutul lui 2012 vor fi probabil amânate pentru a doua jumătate a anului sau pentru 2013", se arată în raport.

Ionel Blănculescu: Principala provocare pentru anul acesta este finanţarea deficitului

Analistul economic Ionel Blănculescu nu crede că cererea internă va fi, anul acesta, principalul stimulent pentru creştere economică.

Domnia sa ne-a declarat că un motor de creştere economică ar putea să fie reprezentat de lupta împotriva evaziunii fiscale, care să aducă bani suplimentari la bugetul de stat. De asemenea, un alt motor de creştere economică ar putea să fie turismul, potrivit analistului economic.

Ionel Blănculescu a adăugat că estimarea Comisiei Europene de 1,6% este posibilă, dar ritmul nostru real se află "undeva între 0,5 şi 1%". Domnia sa a ţinut să sublinieze că prognoza CE a venit târziu, după ce Fondul Monetar Internaţional a anunţat că, anul acesta, vom avea un avans economic de 1,5-2%.

Ionel Blănculescu a adăugat că principala provocare pentru acest an este finanţarea deficitului şi a datoriei publice.

Vlad Muscalu: Consumul privat va avea un avans de 0,6%

În condiţiile în care prognozele arată că economia zonei euro se va contracta în acest an, cererea internă rămâne principalul motor de creştere economică pentru ţara noastră, ne-a declarat Vlad Muscalu, economist în cadrul ING Bank.

"Vorbim de un avans foarte slab anul acesta pentru consumul privat de 0,6%", ne-a declarat domnia sa.

În privinţa investiţiilor publice, domnia sa ne-a declarat că prognozele ING Bank sunt mai rezervate: "Dacă vor fi cheltuieli suplimentare, anul acesta, atunci ele vor fi direcţionate nu către investiţiile publice, ci către alte destinaţii care vor avea efecte pozitive mai importante". Acest lucru se explică prin faptul că investiţiile publice nu produc efecte imediate, potrivit economistului de la ING Bank.

Liviu Voinea: România se află probabil în recesiune

Susţinerea creşterii economice prin cererea internă nu este posibilă la momentul actual, având în vedere nivelul aşteptărilor privind investiţiile publice şi veniturile populaţiei, ne-a precizat Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicată (GEA).

Domnia sa a adăugat: "Reducerea previziunii (n.r. a Comisiei Europene) este încă modestă. România se află probabil în recesiune, având în vedere că în trimestrul patru din 2011 s-a înregistrat o scădere a creşterii economice şi primul trimestru din acest an este posibil să încheie tot cu o scădere".

Domnia sa ne-a declarat că scenariul pentru anul acesta arată că vom avea o stagnare a economiei sau chiar o recesiune. Suplimentare veniturilor bugetare cu 1,5 miliarde de euro, obţinute din reducerea evaziunii fiscale, aşa cum susţine premierul, dar în condiţiile în care deficitul rămâne la nivelul actual, înseamnă să mergi pe un scenariu de scădere economică, potrivit lui Liviu Voinea.

Produsul Intern Brut (PIB) din ţara noastră a crescut cu 2,5% anul trecut faţă de 2010. În ultimul trimestru din 2011 PIB-ul s-a contractat cu 0,2% faţă de al treilea trimestru al lui 2011, dar a crescut faţă de perioada similară a anului precedent, cu 2,1%, pe seria ajustată.

Studiul Comisiei Europene arată că rata inflaţiei din ţara noastră va fi de 3% în acest an, în scădere faţă de 5,8% anul trecut.

Exporturile noastre către restul Uniunii Europene (ceea ce reprezintă 70% din exporturile totale autohtone) vor fi în acest an mai puţin dinamice decât anul trecut şi vor sprijini într-o mai mică măsură creşterea economică, potrivit aceluiaşi raport.

Principalele riscuri "orizontale" pentru economia noastră în acest an includ posibila continuare a incertitudinii de pe pieţele financiare şi evoluţiile privind datoriile suverane de la periferia zonei euro. În plus, posibilele standarde mai stricte de acordare a creditelor ar putea duce la un consum mai redus decât cel aşteptat.

De asemenea, riscurile "verticale" includ o contribuţie potenţial mai puternică a investiţiilor decât s-a prevăzut iniţial în cazul unei ameliorări substanţiale a absorbţiei fondurilor Uniunii Europene în acest an şi o contribuţie potenţială mai solidă a cererii interne legate de posibile derapaje fiscale pre-electorale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb